Jarava Winery

Местното грозде просперира в Пулия

Местното грозде просперира в Пулия

Известна със своите бели пясъчни плажове и безкрайни слънчеви дни, Пулия е ваканционната страна на Италия. Туристи от цял ​​свят се стичат на тълпи по време на пиковия летен сезон, наслаждавайки се на топлината на региона, отпивайки местно прясно розато и наслаждавайки се на простите, но изискани ястия от „ферма и море до маса“, които само Пулия може да предложи.

Токът на ботуша на Италия е и селскостопанският център на страната, произвеждащ по-голямата част от пшеницата, маслините, зеленчуците и плодовете. Така, че не трябва да е изненада, че производството на винено грозде също е сред силните му страни. На второ място след Венето, Пулия е лозарска централа, която е произвела около една пета от италианското вино през 2020 г.

Снимка: Getty Images

Количеството и качеството често не вървят ръка за ръка в света на виното, но въпреки това все по-голям брой малки производители съживяват региона и правят наливното вино, за да хвърлят нова светлина върху редица местни сортове грозде, които са отглеждани в региона от векове.

Произвеждайки някои от най-добрите червени, розета и дори пенливи вина от Пулия, тук са основните сортове грозде, които трябва да знаете.

Снимка: Getty Images

Примитиво

Несъмнено отличителното грозде на Пулия, Primitivo е едно от най-широко засадените червени сортове грозде в региона. Името му произлиза от италианската дума primaticcio , което означава първи плод, отнасящ се до ранното узряване на сорта. С реколта още в средата на август, Primitivo е сред първите гроздове, събирани в цяла Италия.

Ако Примитиво е здравото грозде на Пулия, Мандурия е причината за това. Съставен от 18 общини в провинция Таранто, с град Мандурия в сърцето, този регион е дом на богатите вина с кадифена текстура на Primitivo di Manduria Denominazione di Origine Controllata (DOC). Както при повечето известни винени региони, местоположението е от ключово значение. Районът е съставен от почви terra rossa, които са с песъчливо-глинеста структура и богати на железен оксид, което му придава червеникав цвят. Въпреки, че районът предлага малко по отношение на надморската височина, той се възползва от уникалното си местоположение между двете морета на Пулия. Прегръщайки Йонийско море от едната страна, с Адриатическо море, но на 40 мили северно от другата, вятърът, генериран от двете морета, е от решаващо значение за качеството.

Вятърът „драстично намалява наличието на застояла влажност, особено засегната от Primitivo“, казва Джовани Димитри, търговски директор на Produttori di Manduria, най-старата активна кооперативна винарна в Пулия. „А през лятото нощният морски бриз е от съществено значение за намаляване на температурите в лозята, като по този начин влияе положително на температурния диапазон ден-нощ.“

Този температурен диапазон е ключов за поддържане на ярка киселинност, която е необходима за балансиране на зрелите конфитюрени нотки и по-високия алкохол, който лесно може да стигне до 16% abv. Вината на Primitivo di Manduria DOC са смели и наситени с богати вкусове на сливи и тъмни горски плодове, съчетани с ярка киселинност и покриващи танини. Резервите трябва да отлежават най-малко две години – с минимум девет месеца в дъб – преди пускане на пазара, което води до ароматни вина, които могат да се отлежават до 10 години допълнително, преди да стигнат своя епогей.

Снимка: Getty Images

В централната провинция Пулия на Бари се намира вътрешната деноминация Gioia del Colle. Той се намира в подножието на платото Murgia и също е дом на Примитиво, който е доста различен от неговия двойник в Mandurian.

С височини между 320 и 1600 фута над морското равнище, тази област се възползва с по-ниска влажност от крайбрежните региони. Температурите постоянно варират от 25 ° C до 35 ° C през летните месеци, докато нощните температури могат да паднат до 10° C – 15° C.

На запад, по-близо до Мургия, почвите са постни и скалисти, с тънък горен почвен слой от terra rossa. „Тези специални условия гарантират, че гроздето Primitivo предлага вина с голяма елегантност, свежест, минералност и дълголетие“, казва Мариана Анио, която заедно със съпруга си Рафаеле Лео притежава и управлява Agricole Pietraventosa. Вината от тази деноминация са склонни да демонстрират по-билковата, пикантна страна на Примитиво, с богатите плодове, които се усещат на заден план.

Примитиво също се отглежда широко в голяма част от полуостров Саленто, включително провинциите Таранто, Бриндизи и Лече. Вината, които не отговарят на изискванията за стареене или добив на Primitivo di Manduria DOC, както и тези, отгледани извън границите на Manduria, обикновено се етикетират под Salento Indicazione Geografica Protetta (IGP). Тази категория обикновено не е толкова брутална като тази от Manduria и не е толкова сдържана като тази от Gioia del Colle, предлагайки фин баланс между двете в изразяване и цена.

Снимка: Getty Images

Негроамаро

В регион, известен с жегата и безкрайните слънчеви дни, Negroamaro е точно у дома си в Пулия. Съперничи си с Примитиво като едно от най-известните сортове грозде в региона и намира своя дом почти изцяло на полуостров Саленто, вирее и в провинциите Бриндизи и Лече.

Ветровитата низина на полуострова и богатите на варовик и глина почви осигуряват най-добрата среда за сорта. Гроздето е много устойчиво на топлина, но поддържа високи нива на киселинност – две полезни характеристики, които са довели до известността му в Пулия и използването му в редица винени стилове.

„Без съмнение Negroamaro е един от най-важните сортове грозде в Пулия“, казва Джани Кантеле, съсобственик и винопроизводител на Cantele, разположен в Salice Salentino DOC. „Сорта не само е в състояние да предложи свежи червени и розе вина, които хората обичат от нашия регион, когато е набран рано, той може да се произвежда и като базови вина с отлична киселинност, също така от него произвеждаме завладяващи пенливи вина по класически метод, особено когато имаме търпението за дългосрочно отлежаване върху утайката. Но веднага щом стигнете до класическата зона за производство на Negroamaro, простираща се в северната част на Саленто и Salice Salentino DOC, червените вина, достойни за стареене, започват да изненадват любителите на виното със своя интензивен цвят и танинова структура.

Снимка: Getty Images

Редица малки деноминации, като Brindisi DOC, Squinzano DOC, Nardò DOC и Lizzano DOC, произвеждат червени и розе вина, доминирани от сорта. Вината етикетирани под широкообхватния Salento IGP, също са често срещани, но най-известният и най-голям DOC е Salice Salentino. Обичайният партньор за смесване в региона е Malvasia Nera, която придава цвят и богатство на по-твърдото Negroamaro, а получените вина демонстрират интензивни горски плодове, примесени със свежи билки и пиперливи подправки.

Благодарение на високата киселинност на Negroamaro и твърдите, но рафинирани танини, сортът се отличава с производството на дръзки розета. Обикновено се срещат етикетирани като Salento IGP, това са вина на добри цени, възхитително плодови и са идеалното съчетание с регионалните кухни, базирани на морски дарове и зеленчуци.

Снимка: Getty Images

Бомбино Неро

Смел, плодов и интензивен, Bombino Nero, който се среща и с името„малка бомба“. Гроздето се отглежда предимно в централна Пулия и се е превърнало в синоним на Castel del Monte, където представлява единствената DOCG в Пулия за розе вина.

В лозето гроздето дава чепки с неравномерно узряване и като цяло не натрупва високи нива на захар. На свой ред това се отразева добре на производството на розе, а получените вина са пикантни и ярки в киселинността си, смеем да кажем бомбастични плодови тонове на розов грейпфрут, тръпчиви червени горски плодове и пъпеш.

Снимка: Getty Images

Неро ди Троя

Този почти забравен сорт, който също носи името Uva di Troia, расте добре в района югозападно от град Андрия в централна Пулия, където възвишенията могат да достигнат до 1400 фута на върха на платото Murgia. Той е синоним на Castel del Monte, регион, кръстен на едноименния замък от 13-ти век – обект на световното наследство на ЮНЕСКО – и представлява две от четирите Denominazioni di Origine Controllata e Garantita (DOCG) в Пулия.

Доста трудно грозде…, Nero di Troia е лесно податливо на болести и гниене и обикновено е едно от последните брани грозда – (обикновено през последната седмица на октомври). С около 6000 акра засадени Nero di Troia и около 20 винарни в Кастел дел Монте, привържениците на гроздето са малко, но силно запалени. От по-известните е Rivera, семейна винарна, която започва работа през 40-те години на миналия век с стремежа да покаже уникалните сортове от централна Пулия. Винарната произвежда три червени вина, които които са от Nero di Troia. Всяко със своята елегантност, изящната структура и знойните виолетови и касисови тонове, вродени в гроздето.

Снимката е предоставена от Рикардо Спила

Сусуманиело

Исторически третирано като опростено, високодобивно смесено грозде, което в крайна сметка изпадна в немилост. Възраждането на Susumaniello в Пулия е чудесен пример за повторната ангажираност на региона през последните няколко десетилетия към местното грозде. Лозата е много жизнена, когато е млада и освен ако не е щателно подрязана, ще даде голямо количество плодове – което е идеално в миналото за наливното вино в региона. След 10-годишната граница лозата става много по-малко продуктивна, което вероятно е допринесло за това много от по-старите лози да бъдат занемарени или заменени с други сортове.

Малки количества от гроздето се засаждат по протежение на части от полуостров Саленто, които граничат с Адриатическо море, най-вече в провинциите Бари и Бриндизи. Няма последователен стил за Susumaniello. Червените вина могат да бъдат обикновени но плодови или смели и брутални, някои отлежавали в дъб. Това, което остава навсякъде обаче, са гъвкавите танини и богатите плодови нотки, които привличат много потребители. От сорта могат да се намерят и пенливи вина Методо Класико, обаче заоблени и плодови са розетата които се оказват най-обещаващи.

Източник: winemag.com

4.5/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии