Jarava Winery

Местните сортове, работа и страст за Момчил Миков

Местните сортове, работа и страст за Момчил Миков

В началото на новата година, съвсем тенденциозно се срещаме с Момчил Миков.
За хората във винопроизводството той е разпознаваем и близък, материала ни обаче е предимно за онези които все още не го познават. Това може би е един добър старт точно преди втори сезон на филмаВина който ще се излъчи по БНТ. Защото една от най-използваните локации за филма е точно ВИ Вила Мелник.

Той е човека сред лозите, човека между бъчвите, човека който прави хубавото вино, естествено виното се прави от голям екип от хора но нашия обектив е насочен точно към него днес. Скромен, прям и съвсем естествен, за него суетата е съвсем чужда.

Момчил Миков е родом от Видин, дълги години след дипломирането си е работил в родния си край, а именно в района на Ново село. Район с вековни традиции в отглеждането сорта Гъмза и производството на вино. От 2017 година е технолог на ВИ Вила Мелник.

Местните сортове, работа и страст за Момчил Миков Местните сортове, работа и страст за Момчил Миков Местните сортове, работа и страст за Момчил Миков

Какви са особеностите в тероара на Мелник?

Характерни за района на Мелник са пясъчниците. Леките, богати на калций песъчливи почви, на места почти бели / наричани белуги / покриват многобройните хълмове създавайки идеални условия за лозарство. А изключително горещите и сухи лета , благоприятстват  развитието и узряването на ендемита Широка Мелнишка Лоза. Сорт прославил Мелнишкия край.

Какво те мотивира?

Любопитството! Винаги ми е бил интересен въпросът, какво ще стане ако…,а виното е динамичен продукт с дълъг производствен цикъл, даващ широки възможности за творчество и много експерименти.

Как се промениха условията за производство на вино през годините?

Основните промени през последните тридесетина години са основно в мащабите . Днес има много производители на висококачествени вина произвеждащи между 100-200 хиляди литра годишно, често и по-малко. Също така се появява все по-модерно оборудване, нови енологични материали, навлизат все повече нови технологии. Винарската наука се развива и задълбочава непрекъснато, давайки още по-детайлно разбиране на процесите протичащи при формирането на виното.

Кои са най-честите проблеми свързани с производството на вино в България ?

Може би,започвайки от гроздето. Лозарството все още до голяма степен зависи от ръчния труд на много хора. Така, че все по-острият недостиг на квалифицирани лозари е сериозен проблем, рефлектиращ в количеството и качеството на гроздето. Също така сериозен проблем във винарните е недостига на квалифицирани техник винари, което често налага включването на недостатъчно подготвени кадри в производствения процес.

Местните сортове, работа и страст за Момчил Миков Местните сортове, работа и страст за Момчил Миков Момчил Миков и Никола Зикатанов - Вила Мелник

Към кои ваши вина има най-голям интерес и защо?

Най-голям интерес предизвикват вината от месните сортове. ВИ Вила Мелник отглежда и винифицира всички познати местни сортове, начело с Широката Мелнишка Лоза, Мелник 55, Мелник 1300, Руен, Мелник 82, Мелнишки Рубин, Сандански Мискет, и не на последно място Керацуда – втория емблематичен за района сорт. Така че идвайки в избата, пробвайки нашите вина, човек се докосва до нещо наистина уникалнo и автентично. Нещо, което не може да се намери другаде.

Разкажи ни за твоите постижения с които се гордееш най-много?

За годините във Вила Мелник много от нашите вина завоюваха немалко медали от реномирани международни конкурси, в това число златни и двойни златни медали. Показател за качеството на нашите вина. Но повод за особена гордост са завоюваните медали за вина от местите сортове. Сред наградените са вина от Мелник 1300, Руен, Мелник 55, Сандански Мискет и с особена гордост Златните и Двойни златни медали за нашият Аплауз – Широка Мелнишка Лоза.

Ако имаше възможност да промениш нещо в създадените от вас досега насаждения, или друг стил на винифициране какво би било то?

Определено бих увеличил делът на местните сортове, което и правим в новите си насаждения. Относно винификацията ние непрекъснато експериментираме. Търсим най-добрите начини да развием и покажем характера на нашите вина, особено във вината от местните сортове, където много често сме пионери.

Каква е тайната на хубавото вино?

Ами тайна е! Шегувам се разбира се. Основата на хубавото вино е качественото грозде, както и дългогодишния труд и грижи на енолога докато готовото вино достигне нашите чаши. А за великото вино трябва и много любов, вложена в направата му.

Сподели опита си от обиколките по света, кое е виното което ти е направило най-силно впечатление?

Бих споделил наблюденията си от Италия. Там ме впечатли прецизното райониране и високата регламентираност на винените сортове по райони. Също високият професионализъм на местните лозари. Относно вината? Бих казал Кианти. От едно сравнително евтино вино преди десетилетия, чрез прецизно райониране и регламентиране на процедурите за производство, днес имаме световно разпознаваемо топ вино.

Вила Мелник

Твоя поглед напред в бъдещето, каква би била Вила Мелник след 5 години?

За радост, много от колегите в района поеха по нашия път- работа и налагане на местните сортове. Това дава разпознаваемост на избите около Мелник в частност и Долината на Струма като цяло. След 5 години надявам се ВИ Вила Мелник да продължи да е сред лидерите в опазването и развитието на традициите на Мелнишките лозари и винари. Както и да постигнем още по-голяма разпознаваемост на нашите вина на международните винени пазари.

Местните сортове, работа и страст за Момчил Миков Местните сортове, работа и страст за Момчил Миков Момчил Миков, Милица Зикатанова, Пламен Бусерски

 След толкова много години, изписани книги, списания, каталози и филми за вино, има ли я вече винена култура в българския потребител?

Прави впечатление, че постепенно, особено в последните години започва да се  формира една критична маса от хора, за които виното не е просто алкохолна напитка, а емоция и страст. Хора, които го разбират и чувстват. Така че да. Мисля, че се върви по правилния път и българския потребител прави своя избор все по – осъзнато.

Снимки: Villa Melnik и Facebook

4.6/5.0 Article rating
28 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ