Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Мерло барик 2012 е единственото българско вино със златен медал Decanter

Мерло барик 2012 е единственото българско вино със златен медал Decanter

Престижно отличие от международното изложение Decanter World Wine Awards 2014 Лондон е поредната висока оценка от енолозите за производителя – изба Дивес Естейт -Поморие

Разположена на Симеонова могила, близо до Черноморския бряг, винарска изба Дивес съчетава история и винопроизводство. Завършена изцяло през 2012 год. избата разполага със 166 дка собствени масиви. Лозята се намират по югоизточните склонове на неголемите възвишения между Поморие и Ахелой. Гроздето в тях узрява превъзходно благодарение на умерено горещото лято и продължителната есен. Отглеждат се сортовете Мерло, Каберне Совиньон, Памид, Мускат отонел и Совиньон блан. Според Николай Янакиев, производствен директор и технолог соленият климат, нестихващият морски бриз и черноземните почви са неразделна част от характерния тероар на гроздето.
При производството на вината в Дивес се използва съвременна енологична техника и се прилагат най-новите технологии. Ръчно набраното грозде се транспортира на не повече от 5 км и се обработва веднага. Белите и розови вина се съхраняват в неръждаеми съдове, а червените вина отлежават в дъбови бъчви.
На пазара тази пролет ще се пуснат в продажба новите лимитирани серии Мускат 2014г., Совиньон блан 2014, Розе от Каберне 2014, но перлата в короната е Мерло барик 2013г. Тези вина ще се борят за отличия на световните винени форуми в Канада, Великобритания, Германия,Франция, Полша, както и на международния конкурс Винария 2015, Пловдив.
Прилаганите отлична профилактика на лозята, съвременна техника и винопроизводствени технологиии дават високи резултати при производството на вино. През миналата година Мерло барик 2012г. на Дивес става единственото българско вино събрало 95 точки на престижното, най-голямо в света винено изложение Decanter в Лондон, за което получава златен медал. Внимание заслужава и купажното Розе 2013г. с изтънчен френски вкус, което обира овациите в Кан на Le Mondial Du Rose 2014 и печели също злато.
Верую на избата е, че изключително доброто вино се прави с уважение, знание и всеотдайност.

Източник: faragency.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ