Lozenitsa Estate

Международният ден на Албариньо е 1 август

Международният ден на Албариньо е 1 август

Международният ден на Албариньо, отбелязван ежегодно на 1 август, се ражда от състезание между двама мъже — Бернардо Куинтанила и Ернесто Зарате — за определяне на най-доброто вино от 1952 г. Гроздето албариньо се отглежда в няколко страни, но Испания е най-големият производител. Albariño (на испански) има отличителен ботанически аромат и се използва за производство на сортове бели вина.

ИСТОРИЯ НА ДЕНЯ НА АЛБАРИНЬО

Международният ден на Албариньо се провежда в последния ден от фестивала Албариньо. Известен още като Fiesta del Albariño, този фестивал се провежда през седмицата, водеща до първата неделя на август в Камбадос, Испания. Фестивалът произхожда от предизвикателство между двама мъже, Бернардо Кинтанила и Ернесто Сарате, за определяне на най-доброто вино от 1952 г.

„Албариньо“ или „Алвариньо“ е сорт грозде, отглеждан главно в Галисия, автономна област на Испания. В Португалия  расте в Мелгако и Монако. Сортовите бели вина се приготвят от гроздето, което принадлежи към вида „Vitis vinifera“. Интересното е, че albariño расте и в Калифорния, особено в Clarksburg, Napa, Edna Valley, Santa Ynez Valley и Los Carneros. Орегон и Вашингтон също отглеждат това грозде. Противно на популярната теория, че гроздето албариньо е донесено в Испания от френски монаси от Клюни във Франция, изследванията сочат съществуването на това грозде в Испания от векове. Освен това в Клюни не са открити никакви доказателства за Албариньо, дори под друго име.

В други градове, като Лима, Брага, Валдеорас и Рибейро, Албариньо се смесва с други сортове грозде като Лурейро, Годелю, Кайньо и Аринто, за да се произвеждат купажни вина. Виното, произведено от грозде албариньо, е необичайно леко, с алкохолно ниво от около 11,5% до 12,5%. Освен това, самото грозде е известно със своя отличителен ботанически аромат с цитрусов нюанс; също така има дебела кора и множество семки, които могат да причинят остатъчна горчивина.

4.3/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии