Маршрутът за вино и графити във Валпараисо – Чили

Маршрутът за вино и графити във Валпараисо – Чили

Уникалната туристическа пътека през град Валпараисо –  Чили, през ноември свързва виното и уличното изкуство. В средата на месеца в чилийският град Валпараисо се проведе „Графити фестивал“, където група талантливи улични артисти създадоха стенописи на местни винарни.

Организаторите го нарекоха първата самостоятелна обиколка с вино за града, който е известен с уличното си изкуство.

Участваха петнадесет чилийски винарски изби и всяка имаше стенопис. Художниците имаха само два дни, за да завършат работата си.

Още два стенописа са рисувани за Чили, един от които е създаден от Inti, международно известен уличен артист.

Идеята на тази пътека е да помогне за възстановяването на района и по-нататъшно насърчаване на винения туризъм във Валпараисо, който е близо до районите на винопроизводството Казабланка и Сан Антонио.

„Графитите са интересни с това как могат напълно да обновят градското пространство“, казва Грант Фелпс, собственик на WineBox Hotel в центъра на пътеката от вино графити.

„Искаме да допринесем за арт сцената във Валпараисо“, каза представител на лозето „Касас дел Боске“.

Всяка винарна имаше различни нива на участие в стенописите. Някои от тях, като например Санта Каролина и Гарс Силва, накараха конкретния си художник да посети лозята им.
– Видях, че винарната помогна. Видях наградата им от 1889 Exposition Universelle – Париж да виси там, и това ме вдъхнови, ”каза Даниел Марсели, художникът за Санта Каролина.

Верамонте също така покани своя художник Алина Руд в избата си.
– Искахме тя да бъде вдъхновена от лозята и имението. Ние много харесваме нашето местоположение – казва представител на винарната.

–  Вината не се произвеждат във винарната, а в лозето.

„Беше ново предизвикателство да се работи с вино“, казва уличения художник Мартин Фейс, един от художниците, рисуващи стенописа за Сан Педро.
– Интересно е да се види как всички художници ще интерпретират.
Стенописът „Сан Педро“ се основава на ръцете на работниците, които държат грозде и маслини – „плодовете на земята“.

Стенният материал, създаден за Монтес, се основава на ангела, използван на етикетите му, и е „вдъхновен“ от историята на избата.

„Вярата на Монте в техните ангели е била част от целия процес. Художникът е Секо Санчес.

Други не бяха толкова въвлечени в художествения процес. „Ние не искаме да се намесваме в работата му“, каза Кристиан Караско, винопроизводител в Мигел Торес Чили и Виня Ла Кауза. – Той не ни казва как да правим вино!

Стенописът на Торес е бил вдъхновен от Бакхус, богът на виното.

Гроздето в короната му са местните за региона сортове, Паис и Москател.

Източник: decanter.com