Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник

Любка и Никола Зикатанови за Вила Мелник

В съвсем непринудено интервю и на чаша хубаво вино от избата на Вила Мелник, Любка и Никола Зикатанови разказаха повече за това, какво е да правиш вино в България !

Защо точно района на гр. Мелник ?
Нашите корени са от Мелник, както и нашето вино. Логиката на живота подсказва, че където и да ходиш,с каквото и да се занимаваш – рано или късно се връщаш към корените си. Моят съпруг Никола е роден в едно малко село недалеч от Мелник, но аз съм от София. Много харесвам хората от тоя край – честни и работливи, с широки души, природата – чиста и автентична. Има нещо много духовно тук. Всички посещават тоя район, за да опитат мелнишко вино, да се докоснат до съхранена българска автентичност и положителната енергийна зареденост на тия места. Роженски манастир, Рупите, Златолист, Любовище са места, където можеш да усетиш спокойствие, да се заредиш с доброта, здраве и настроение. Ние сме част от тая общност.

Какво ви мотивира ?
Идеята, че сме част от Възраждането на Мелнишкия регион. Искаме да върнем славата на прочутото мелнишко вино. Вярваме, че това ще се случи с много упорит труд , уважение към природата, към клиента. За нас ключът към качественото вино е лозето. В нашите лозя отглеждаме типичните местни сортове – Широка мелнишка лоза, Ранна мелнишка лоза (Мелник 55), Руен, Сандански мискет, Керацуда и Тамянка. Засадили сме и единствения за района Мавруд. Полагаме много грижи в лозята, във винефикацията на вината, за да можем да покажем най-доброто лице на българските сортове, да ги наредим до световно признатите винени образци! Отлично се чувстват и правим чудесни вина от Каберне совиньон,Мерло, Сира, Пино ноар.

Към кои ваши вина има най-голям интерес ?
Ние сме нов производител и се радваме на подчертан интерес от страна на ревностните винолюбители. Освен това винарната ни е отворена за посещение всеки ден , без изключение, за случайни и неслучайни посетители. Имаме кураж и представяме нашите вина на български и международни форуми. Категорични са признанията за вината от най-високия ни клас‘‘ AplauZ“, но най-любопитните и интересни вина – от местни и редки сортове, смелите ни експерименти са в серията „Бергуле“.

Кои са най-честите проблеми свързани с предлагането и продажбата на вино в България ?
Не е лесно да предлагаш вино в България. Даваме си време да убедим нашите клиенти в усърдието и любовта, с които работим. Искаме да ни разпознават като производител с качествени вина от местни сортове, като екип със смели експерименти, с вина от класически сортове на световно ниво.
Колкото до проблемите!!? Голяма конкуренция, пазар с неясни правила, неефективна връзка на производителя с търговеца, ниска винена култура в масовия потребител, липса на държавна подкрепа като брандиране на сектора….

Не е тайна, че изнасяте вино в чужбина. Какво мислите за износа на българско вино, харесва ли се то на вино-любителите в Европа а и по целия свят.
О, да. Българското вино се харесва. Има любопитство, има носталгия и неясни спомени, но и безкомпромисно високи критерии за качество. Трябват ни обединени усилия за налагане на бранд „ Българско вино“. Но вина на Вила Мелник могат да се намерят в Япония, Холандия, Германия, Калифорния, Виена а от скоро и в Лондон.

Разкажете ни за вашите постижения, с които се гордеете най-много !?
Отговор: В личен план семейството ми и възможността чрез проекта“ Винарска изба ВИЛА МЕЛНИК“ да работим заедно.

Ако имахте възможност да промените нещо в създадените от вас досега насаждения, локация, или друг стил на винифициране какво би било то ?
По отношение на локацията – мястото избра нас и ние избрахме мястото. И може би Бог е казал, че на това място трябва да се гледа лозе и да се прави вино. Няма по-добро място за нашите лозя и винарна. И няма по-подходящи сортове от избраните от нас. Дали ще променим нещо по-отношение на винефикацията? Винаги ще търсим най-добрия път, ще се учим , усъвършенстваме, за да направим най-доброто вино от Мелник.

5.0/5.0 Article rating
3 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ