Jarava Winery

Лозаро-винарският бранш посрещна заедно празника Трифон Зарезан и заряза лозите ритуално в село Еленово, общ. Нова Загора

Лозаро-винарският бранш посрещна заедно празника Трифон Зарезан и заряза лозите ритуално в село Еленово, общ. Нова Загора

Представители на лозаро-винарския сектор посрещнаха заедно Трифон Зарезан в лозята на винарна „Едоардо Миролио“ край село Еленово, общ. Нова Загора.

Ива Митева, зам.-председател на 47-о Народно събрание, Борис Михайлов – изпълнителен директор и Владимир Атанасов зам.-изпълнителен директор на ДФ „Земеделие“ – РА, Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК и Едоардо Миролио, собственик на едноименната винарна,  зарязаха ритуално лозите в масива на винарната.

В слънчевия февруарски ден  представителите на бранша се събраха, да си пожелаят успешна година за сектора, плодородие и здраве през 2022 г. на празника на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите.

Ива Митева, зам.-председател на 47-о Народно събрание пожела на всички лозари и винари успешна година и „Виното да бъде по-пивко, по-лудо така, както е любовта“.

 

На добър час на всички лозари и винари пожелаха собственикът на избата Едоардо Миролио, кметът на община Сливен  – Стефан Радев и Пепа Генчева, зам. областният управител на област Сливен. В тържественото зарязване участваха и проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии,  гр. Пловдив, и Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебарите и сладкарите в България.

Йордан Чорбаджийски, председател на НЛВК,  коментира, че предстои неизбежно поскъпване на българските вина заради повишените цени на енергоносителите, а най-належащ е проблемът със субсидиите на гроздопроизводителите: Трябва да се намери механизъм, с който да се подпомогнат лозарите, защото субсидиите, които получават те в момента, са колкото за декар пасище – 15 евро, коментира още Чорбаджийски.

Празникът продължи с тържествен водосвет, отслужен от старозагорския митрополит Киприян и фолклорна програма.

Трифон Зарезан е трудов обичай, свързан с първите стопански дейности, които се извършват по лозите и е в чест на свети Трифон, закрилник на лозарите и винарите. Началото на февруари е и календарният период, в който изпращаме зимата и посрещаме пролетта и възраждането на живота. Трифон Зарезан е и денят, в който по обичай си пожелаваме добра реколта през годината и плодородие.

 

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии