Ледено вино (ICEWINE, EISWEIN)

Ледено вино (ICEWINE, EISWEIN)
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Добре дошли в приказния свят на леденото вино — една от най-сладките грешки на природата. Удивително е как всеки умишлено може да направи такова вино. И всъщност това е едно от най-сложните и отнемащи време производства в историята на винопроизводството. Представете себе си през зимата в студа на стръмен склон на лозе в Германия, берящ замразени плодове …

Грозде за ледено вино

Без съмнение „Icewine“ (леденото вино) е най-голямото съкровище на световното винопроизводство.

Да се ​​научим да разбираме от вино

Забележително е, че сладките вина са точно това, на което начинаещите ценители обръщат внимание. Достатъчно е да кажем, че е два пъти по-сладко от Кока-Кола. Но след като сте вкусили истинско ледено вино, вече не е възможно да говорите за това, без да свалите шапката си.

Кратка история

Смята се, че в германска Франкония през особено студената 1794 година винопроизводителите са принудени да правят вино от онези плодове, които е трудно да се съберат. Виното от тазгодишната реколта се оказало невероятно богато на захар и притежавало луксозен букет от вкусове. След известно време подобна практика придобила широко разпространение в немското винопроизводство. Към средата на 1800 г. регионът Рейнгау вече е известен като производител на вино, което германците наричало ​​Айсвайн.

Как се прави ледено вино

Тайната на производството на ледено вино е в обработката на замразени плодове при температура около -7 °. Гроздето се доставя до винарната в замразена форма, където плодовете се поставят в трошачка, а след това в преса за грозде. Много преси се счупени при опитите им за извличане на концентриран гроздов сок от студеното и твърдо като мрамор грозде.

Поради изключително високата сладост на сока (32-46 по скалата на Брикс), пивната мъст се нуждае от 3-6 месеца за много бавна и обмислена ферментация, в резултат на което се произвежда «ледено» вино със съдържание на алкохол около 10% и остатъчно съдържание на захар от 160-220 грама / литър.

Сортове грозде

Сортовете грозде, които се представят добре в студения климат, са по-подходящи за ледено вино.
От бялото грозде това са: Gewürztraminer, Riesling, Grüner Veltliner, Chenin blanc, Pinot Blanc.
От червените сортова това са: Cabernet franc, Merlot
Леденото вино от Каберне Фран е рядкост. То има невероятен оранжево-рубинен оттенък, но можете да го намерите без особени затруднения в Онтарио-Канада.

Истинско «ледено вино»

Истинското ледено вино се нуждае от студен климат, където гроздето може да замръзне върху лозата. За щастие, в Германия, Австрия, Канада и САЩ, десертното вино не може да бъде наречено (eiswein), ако гроздето е замразено с някои специални манипулации. Там такова вино може да бъде етикетирано като „ледено вино“ (тоест „замразено“) или просто като десертно.

Етикет на истинско немско вино Icewine

Гастрономия

Тъй като леденото вино е десертно вино (и в горната част на скалата на сладостта) с ярък плодов букет, подходящо е да го комбинирате с  десерти, за да поддържате вкусовия баланс. Ако предпочитате нещо по-изтънчено, тогава може да ви хареса комбинацията с меки сирена.

Примери за комбинация с десерти и Icewine: чийзкейк, ванилов пудинг, сладолед (с кокосов орех), панакота с пресни плодове, мус от бял шоколад.

Ценови маркер

Производствената цена е основната причина леденото вино да се продава в бутилки с намален капацитет (0,375 литра, понякога 0,5), а цената му е постоянно висока. Производството на 1 литър ледено вино отнема 4-5 пъти повече грозде от обикновеното сухо вино.

Отлежаване

Високата киселинност и нивото на захар гарантират потенциал на тези вина в продължение на 30-50 години. Но има лека тънкост. В зависимост от културата на дрождите, ледените вина могат да придобият твърде много летлива киселинност по време на ферментацията, което ускорява развитието на виното.

Така или иначе, не забравяйте, че с остаряването букетът на всяко вино претърпя промени, както и цвета му. Виното става по-сладко на вкус (с намаляването на киселинността), а в аромата се появяват третични аромати (стареещи аромати), в случая меласа, кленово дърво и лешници.

Източник: decanter.bg

Подобни статии