Jarava Winery

Ледено вино (ICEWINE, EISWEIN)

Ледено вино (ICEWINE, EISWEIN)

Добре дошли в приказния свят на леденото вино — една от най-сладките грешки на природата. Удивително е как всеки умишлено може да направи такова вино. И всъщност това е едно от най-сложните и отнемащи време производства в историята на винопроизводството. Представете себе си през зимата в студа на стръмен склон на лозе в Германия, берящ замразени плодове …

Грозде за ледено вино

Без съмнение „Icewine“ (леденото вино) е най-голямото съкровище на световното винопроизводство.

Да се ​​научим да разбираме от вино

Забележително е, че сладките вина са точно това, на което начинаещите ценители обръщат внимание. Достатъчно е да кажем, че е два пъти по-сладко от Кока-Кола. Но след като сте вкусили истинско ледено вино, вече не е възможно да говорите за това, без да свалите шапката си.

Кратка история

Смята се, че в германска Франкония през особено студената 1794 година винопроизводителите са принудени да правят вино от онези плодове, които е трудно да се съберат. Виното от тазгодишната реколта се оказало невероятно богато на захар и притежавало луксозен букет от вкусове. След известно време подобна практика придобила широко разпространение в немското винопроизводство. Към средата на 1800 г. регионът Рейнгау вече е известен като производител на вино, което германците наричало ​​Айсвайн.

Как се прави ледено вино

Тайната на производството на ледено вино е в обработката на замразени плодове при температура около -7 °. Гроздето се доставя до винарната в замразена форма, където плодовете се поставят в трошачка, а след това в преса за грозде. Много преси се счупени при опитите им за извличане на концентриран гроздов сок от студеното и твърдо като мрамор грозде.

Поради изключително високата сладост на сока (32-46 по скалата на Брикс), пивната мъст се нуждае от 3-6 месеца за много бавна и обмислена ферментация, в резултат на което се произвежда «ледено» вино със съдържание на алкохол около 10% и остатъчно съдържание на захар от 160-220 грама / литър.

Сортове грозде

Сортовете грозде, които се представят добре в студения климат, са по-подходящи за ледено вино.
От бялото грозде това са: Gewürztraminer, Riesling, Grüner Veltliner, Chenin blanc, Pinot Blanc.
От червените сортова това са: Cabernet franc, Merlot
Леденото вино от Каберне Фран е рядкост. То има невероятен оранжево-рубинен оттенък, но можете да го намерите без особени затруднения в Онтарио-Канада.

Истинско «ледено вино»

Истинското ледено вино се нуждае от студен климат, където гроздето може да замръзне върху лозата. За щастие, в Германия, Австрия, Канада и САЩ, десертното вино не може да бъде наречено (eiswein), ако гроздето е замразено с някои специални манипулации. Там такова вино може да бъде етикетирано като „ледено вино“ (тоест „замразено“) или просто като десертно.

Етикет на истинско немско вино Icewine

Гастрономия

Тъй като леденото вино е десертно вино (и в горната част на скалата на сладостта) с ярък плодов букет, подходящо е да го комбинирате с  десерти, за да поддържате вкусовия баланс. Ако предпочитате нещо по-изтънчено, тогава може да ви хареса комбинацията с меки сирена.

Примери за комбинация с десерти и Icewine: чийзкейк, ванилов пудинг, сладолед (с кокосов орех), панакота с пресни плодове, мус от бял шоколад.

Ценови маркер

Производствената цена е основната причина леденото вино да се продава в бутилки с намален капацитет (0,375 литра, понякога 0,5), а цената му е постоянно висока. Производството на 1 литър ледено вино отнема 4-5 пъти повече грозде от обикновеното сухо вино.

Отлежаване

Високата киселинност и нивото на захар гарантират потенциал на тези вина в продължение на 30-50 години. Но има лека тънкост. В зависимост от културата на дрождите, ледените вина могат да придобият твърде много летлива киселинност по време на ферментацията, което ускорява развитието на виното.

Така или иначе, не забравяйте, че с остаряването букетът на всяко вино претърпя промени, както и цвета му. Виното става по-сладко на вкус (с намаляването на киселинността), а в аромата се появяват третични аромати (стареещи аромати), в случая меласа, кленово дърво и лешници.

Източник: decanter.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии