Jarava Winery

Къде е България в календара на международните дни на сортовете?

Къде е България в календара на международните дни на сортовете?

Преди да прочетете тази статия си сипете чаша прекрасно Шардоне🥂, за предпочитане българско, за да почетем Международния ден на Шардонето който тази година се пада точно днес, на 21.05.2020.

Все по-често във винените блогове и в социалните мрежи срещаме статии за Международни дни на някои от интернационалните винени сортове, дори и регионални такива. Някои от винарските изби в България припознават празника и го използват в своя винен маркетинг. Така и трябва да бъде, нали затова са международни дни. Добра стратегия. Но колкото и да ни радват тези „празници”, със сигурност натъжават мнозина, защото тази еуфория не е предизвикана от някой от нашите прекрасни и уникални местни сортове. Преглеждайки страниците в интернет, които популяризират такива дни, очаквам да открия сериозни организации, застанали зад големи чествания и медийно отразяване, така както Северна Македония обявиха „ Световния  ден на Вранеца” миналата година или голяма дегустация в Лондон на унгарски вина, по случай обявяването на Furmint day. За първи път 2019 отпразнуваха и International Xinomavro Day.

Дали заради вече придобилата популярност и рутина, само малка част от тези международни дни се честват с грандиозни празненства. Те не само са се превърнали в регионален празник или фестивал (Lambrusco day), но Денят е изнесен и извън региона, чрез организиране на дегустации или промоции от търговци, износители, винени барове и ресторанти, които предлагат тези вина. Всеки припознава Деня и го използва със собствена стратегия за повишаване на интереса и продажбите на вина от този сорт.

Международните дни на сортовете, които са широко отглеждани в почти всички винарски региони като Шардонето, Кабернетата, Совиньон блана, се радват на по-висока популярност и са в позитив на всички „играчи” във винения бранш, с основния си призив : Купи си вино от този сорт, сподели го с приятели, снимай и сподели в социалните мрежи с #varietyDay!

Проследявайки историята на тези Международни дни, зад основаването на някои по-скоро зародили се стои правителствена стратегия и организации за винен маркетинг (Malbec World day, Furmint Day, Vranec day, Xinomavro day, и др) , други са свързани с едноличен основател (International Chardonnay day, International Cabernet day).

Но стига толкова за международните дни. За тях сте чели достатъчно. Нека се върнем в България, в нашата реалност. Не би ли било прекрасно да има Ден на Мавруда, Ден на Мелника, Ден на Червения Мискет, дори пред тях в началото да стои НАЦИОНАЛЕН, а не МЕЖДУНАРОДЕН? Дали не трябва първо ние да повярваме в силата на местните сортове, да припознаем тези дни и да ги използваме по адекватен начин?

Както всичко останало и тази инициатива изисква съвместна работа и малко повече усилия от всички въвлечени във винения бранш. Винарските и по-скоро търговските им екипи имат пряк контакт с ресторантите и магазините, а това е прекрасна възможност да се привлекат повече съмишленици, дори и с предоставяне на промоции за вина от тези сортове за конкретния ден.  На регионално ниво могат да се организират прекрасни уикенд фестове във всички изби, които практикуват винен туризъм и да привлечем повече български винени любители към регионите, и характерните за тях местни сортове. След време ще дойдат и чуждестранните туристи. Туроператорите могат да обвържат своите турове с посещения на такива мероприятия. Честването на такива дни трябва да влезе в ресторантите и баровете, и всеки обект да открие своя работен вариант за отпразнуването му, продавайки поне за ден повече вино от този сорт, приканвайки повече клиенти да го опитат, някои дори тепърва ще го преоткрият.  И, разбира се, не трябва да се пренебрегва силата на социалните мрежи и #MavrudDay (например). Предполагам, че винарските медии и блогове с желание ще пишат и популяризират тези Национални дни на местни сортове и различните събития, свързани с тях. С помощта на износителите и търговците на българско вино по света, тези дни могат да стигнат до чуждестранните винени любители и някой ден да присъстваме на календара, редом до останалите международни сортове. Някак естествен и не насилен акт, който изисква не големи средства, стига, обаче, да има желание.

Ясно е, че има много дъски за дялане и по-сериозни проблеми за решаване и подкрепа от управленските етажи не можем да очакваме. Най-много да вкарат дните във винено-кулинарната туристическа карта на Министерството на Туризма. Трябва ли да чакаме инициатива от някоя организация или дългоочаквания маркетингов борд или можем да разчитаме на тях след време за популяризиране по-глобално и с по-представително събитие на Деня на българския сорт?

Календарът на Винените събития може да поеме още ивенти. Хайде да го запълним поне с тези 3 дни #MavrudDay #MelnikDay #ChervenMisketDay.

Завършвам темата с въпрос, за да предизвикам дискусия.

Коя е правилната формула?

Автор: Красимира Кодукова – WineTour Maker.com

Международни дни на сортовете:

1-Ви Февруари:  Furmint Day – Линк
17-ти Април: Malbec World Day Линк
1-ви Май: International Sauvignon Blanc Day – Линк
9-ти Май: World Muscato Day  – Линк
21-ви Май 2020, Четвъртъкът преди Memorial Day в САЩ:  World Chardonnay Day: Линк
20-ти Юни ; Lambrusco Day: Линк
1-5-ти Август: Albariño Day: Линк
18-ти Август: International Pinot Day:  Линк
3-ти септември 2020, четвъртъкът преди Labor Day в САЩ:
18-ти Септември 2020 (третият петък на септември) : International Grenache day : Линк
10-ти Октомври  2020 International Pinotage day (чества се втората събота на октомври) Линк
22-ри Октомври 2020: Carignan Day – последният четвъртък на октомври
1-ти Ноември : International Xinomavro day: Линк
7-ми ноември: International Merlot Day Линк
12-ти ноември:  International Tempranillo day (вторият вторник на ноември)
18-ти ноември: NATIONAL  Zinfandel day
19-ти ноември 2020: Beaujolais Nouveau Day- Линк
24-ти ноември: Carmenère Day- Линк
4-ти декември: Cabernet Franc day – Линк

5.0/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии