Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Кулинарни събития и шеф-готвачи завладяват столицата в началото на 2020 г.

Кулинарни събития и шеф-готвачи завладяват столицата в началото на 2020 г.

Паоло Касагранде е сред кулинарните магьосници, които пристигат в България за GastronomiX 2020

С нов формат, обогатен тематичен обхват и кулинарно магьосничество. В тази обстановка от 28 до 31 януари 2020 г. столицата ни ще приеме изложение СИХРЕ. Международният форум ще създаде професионална платформа за хорека сектора в Интер Експо Център и за първи път от осем години ще се проведе самостоятелно. Основно място се отрежда на кулинарните събития и шеф-готвачите от световна класа.

СИХРЕ 2020 ще бъде арена на GastronomiX – едно от най-чаканите кулинарни събития. Тазгодишното издание поставя акцент върху балканската кухня и еко отговорностите на ресторантите и шеф-готвачите.

В GastronomiX ще се включат световни имена от кулинарния свят. Сред тях е Паоло Касагранде, шеф-готвач на ресторант „Ласарте“ в Барселона, удостоен с 3 звезди Michelin. В ранните си години той работи в ресторанти в Италия и усъвършенства уменията си в Милано, Лондон и Париж. Оглавявал е Ritz-Carlton M. (Абама),  за който печели първа си звезда Michelin. Заедно с Мартин Берасатеги създава ресторант Lasarte в Барселона – с три звезди Michelin. От 2016 г. е начело на гастрономическия проект на хотел Monument, в който влизат ресторантите Lasarte и Oria – съответно с три и една звезда Michelin.

GastronomiX 2020 ще бъде подвластно и на кулинарната магия на шеф-готвач Емил Минев, дирижирал престижни ресторанти в Англия, Дубай, Япония и Малдивите. Днес той е директор на кулинарната академия Le Cordon Bleu в Лондон. Шеф Минев е отговорен за подбора на преподавателите в академиите на Le Cordon Bleu и одобрението на талантите в тях.

Сред шеф-готвачите се очаква да бъде Нихад Мамеледжия от Босна и Херцеговина от ресторант Fusion на Swissotel в Сараево. Мамеледжия  е основател на Асоциацията на шеф-готвачите в Босна и Херцеговина. Развива таланта си като шеф-готвач за посолството на Италия в страната си. Изповядва философията на еко гастрономическото движение Slow Food. В GastronomiX се включва и шеф Алтин Пренга от Албания, собственик на легендарния ресторант Mrizi I Zanave във Фища. Обявен в Италия за един от революционерите на храната, заради приноса му в развитието на фермерското производство в района.

СИХРЕ 2020 ще се разположи на повече от 10 000 кв.м. площ, за да се превърне в арена и на националната квалификация Bocuse d’Or – най-престижното състезание за млади готвачи в света.

Близо месец остава до началото на СИХРЕ 2020. Ценителите на добрите вкусове и магията на кулинарията могат да направят онлайн регистрация за посещение на www.sihre.bg.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии