Jarava Winery

Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”

Кристи Кентърбъри: “Искам хората да научат повече за българските вина”

Кристи Кентърбъри е една от малкото жени-професионалисти в света с престижната степен Master of Wine. Тя успява да балансира в напрегнатото си ежедневие ролята на винен журналист, жури и лектор. Макар да живее в Ню Йорк, по-често може да я видите на популярни винени събития в различни точки на света.

Успяхме да се вмъкнем в програмата й по време на Балканския международен винен фестивал 2013 в София и да си поговорим за българските вина, ангажиментите на един Master of Wine и успешната кариера.

 

 

Това е втората Ви година като жури на BIWC. Забелязвате ли някакви съществени разлики спрямо миналото издание на конкурса?

Мисля, че тази година процесът на журиране беше изключително добре менажиран. Миналата година също беше така, но тази всичко протече по-бързо и гладко. Смятам, че журито беше по-фокусирано върху вината, а не върху процесa на журиране и оценяването им.

Проведохте майсторски клас за Вашата селекция от най-добри Балкански вина. Може ли да разкажете накратко за нашите читатели кое беше най-доброто за Вас тази година?

Винаги е трудно да се избере най-доброто, защото има толкова добри вина. Би отнело много време да се обхванат и ми се искаше да добавя още много. Не бях включила пенливо вино, например, а би било чудесно в селекцията да участва такова, както и много други видове десертни вина и определен брой бели. Румъния, например, прави много бели вина, както и някои други държави. Вината, които избрах, са вина, които познавам добре, опитвала съм много пъти и ценя по ред причини. Особено по отношение на червените вина исках да избера по-отлежали вина, показващи комплексността, която вината могат да развият с времето в бутилката.

Как степента “Master of Wine” промени живота и кариерата Ви?

Промени ги наистина много. Костваше ми много усилия, но си заслужаваше. Точно преди да стана Master of Wine, се захванах със собствен бизнес. Преди това съм била закупчик за ресторанти, ресторантьорски групи и малки търговци. Обичам да купувам. Обичам числата и това да доставям на хората фантастичните вина, които сама съм избрала. Много е забавно да имаш собствен бизнес, да можеш да пътуваш по света и да се срещаш с всякакви хора от различни страни, защото винената общност е много топла, гостоприемна и пълна с енергия.

Как пазарува вино извън професията си един Master of Wine и какво държи в избата си?

Вината в избата ми са изключително разнообразни. Живея в Ню Йорк и имам късмет да мога да избирам между много вина от цял свят. Селекцията ни от Балкански вина е относително малка към момента. Вкъщи имам Svb Rosa, определено имам и Sigalas – Асиртикото от моята презентация. Стилът ми на пазаруване на вино е доста произволен. Понякога взимам нещо, което съм опитвала преди и познавам. Понякога, особено ако бутилката не е скъпа, просто купувам много неща, за да видя какво ще ми хареса и да открия нови за мен вина. Пиша постоянно за вино и трябва да откривам нови неща. Посещавам много търговски дегустации в Ню Йорк, Лондон и други места, но невинаги успявам да опитам всичко.

Съществува ли някакъв забавен стереотип, с който сте се сблъсквала, когато пазарувате вино?

Да, казвали са ми, че трябва да обичам сладки вина, защото съм дама.

Наскоро посетихте Istanbul Masters of Wine Weekend, а след това се връщате обратно в Ню Йорк и заминавате за Бордо, Милано, Сиатъл, Канада… Как се справяте с такъв натоварен график?

Със сигурност е необходима много енергия. Трябва да си изключително добре организиран, защото нещата лесно излизат извън контрол. Журналистите са известни с това, че изпускат срокове, а това е последното нещо, което искам да ми се случи. Съхранявам всичко, организирано в електронен формат, на чудесния ми iPhone и непрекъснато проверявам календара си, за да съм сигурна, че нещата вървят по план.

В предишни интервюта дискутирате значението на това да се отнасяш с всички във винената индустрия добре. Това е чудесен съвет. Как успявате да се справите с това в ежедневието си?

Обикновено е доста лесно. Винената индустрия е пълна с толкова много прекрасни хора. Понякога се налага да подхождаш внимателно и да бъдеш максимално тактичен и коректeн, в зависимост от ситуацията. За мен най-важното е всеки да има възможността да изкаже мнение за виното, особено потребителите, независимо колко знания имат по темата. Фактът, че обичат вино, означава, че индустрията трябва да се отнася положително към тях, да ги насърчава да продължават да участват по някакъв начин.

…тоест смиреността е част от професията?

Да. За виното може да се учи много. Никога няма да бъдеш винаги прав, ще допускаш грешки и няма да знаеш всичко, защото нещата се променят изключително бързо.

Всичките ни читатели очакват този въпрос с нетърпение: Какви са Вашите впечатления от българския пазар и българските вина в частност?

На първо място искам да кажа, че ми се иска да виждам повече български вина в моята родина. Няма достатъчно. Понякога виждам такива вина, когато съм в Лондон. САЩ е страна, в която също има много малки производители, това е напълно в реда на нещата. Просто искаме да опитаме някои от вашите, моля, споделете ги с нас. Чух, че Wines of Bulgaria обмислят присъствие на нашия пазар. Надявам се скоро да ги видя там, за да могат хората да продължат да научават повече за българските вина.

Първата жена Master of Wine е завършила образованието си през 1970 г. Оттогава все повече жени изграждат успешна кариера във винената индустрия като цяло, в това число уайнмейкъри, журналисти и др. Какви са предимствата и недостатъците на това да си жена във винената индустрия?

Имам отговор, с който, смятам, не всички жени ще се съгласят, но аз лично никога не съм усещала каквито и да е предразсъдъци или ограничения. За щастие живея в Ню Йорк и може би донякъде не виждам определени неща, които се случват около мен, но никога не съм се чувствала ограничена или дискриминирана, само защото съм жена. Наистина мисля, че винената индустрия предлага равни възможности. Там, откъдето идвам (знам, че това не е така навсякъде по света), възможностите са безкрайни и можеш да постигнеш много, стига да си компетентен, любезен и да работиш здраво.

В качеството си на винен журналист какъв съвет бихте дала на Вашите колеги, за да достигнат до по-широка аудитория?

Водете си много бележки, задавайте много въпроси, проверявайте достоверността на фактите и се опитайте да пресъздадете радостта от винената индустрия в статиите си.

Източник: enosiasti.bg

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ