Jarava Winery

Коя е най-подходящата чаша за всяко вино? Научете тайните на винените чаши на DiVino.Taste 2018!

Коя е най-подходящата чаша за всяко вино? Научете тайните на винените чаши на DiVino.Taste 2018!

Кое е по-важно за това как възприемаме дадено вино? Самото вино? Нагласата? Или може би чашата, в която наливаме виното? Със сигурност и трите елемента са важни, но чашата е тази, която може едновременно да развали дадено вино, но и да го представи в най-добрата му светлина. Може да се уверите в това на специалните Riedel демонстрации с дегустации по време на DiVino.Taste 2018.

Едни от най-често задаваните въпроси са свързани с формата на чашата за вино. Защо например чашата за бяло вино е по-тясна от тази за червено? Мнозина смятат предлагането на различни чаши за обикновен търговски трик. Достатъчно е обаче да опитате едно и също вино в няколко различни чаши, за да установите каква е разликата. По-свежи и ароматни бели вина, като совиньон блан, мускат или траминер, се проявяват най-добре в една чаша, докато шардонето, особено ако е отлежавало в дъб, стои добре в друга. В действителност обяснението е съвсем просто!

Големината на чашата и широчината на отвора определят ъгъла, под който виното попада в устната кухина, а от това зависи как ще възприемем вкуса. Ние долавяме вкусовете сладко, солено, кисело и горчиво чрез зони разположени върху различни участъци от езика. Това означава, че именно ъгълът на изливане има голямо значение за вкуса на виното.

По време на тазгодишното издание на DiVino.Taste ще имате възможност да дегустирате червените сортове пино ноар, сира и каберне совиньон в специално разработени за тях чаши от компанията Riedel. Ще се убедите, какво огромно значение за възприемане на виното има чашата и ще откриете нови измерения във вкусовете на вина и шампански! Световният лидер в производството на чаши за вино отива още по-далеч: за пръв път в у нас ще бъдат представени чаши Riedel, определени специално за три от знаковите български червени сортове – мавруд, широка мелнишка лоза и рубин!

Всъщност, историята на съвременната чаша съвсем не е дълга. В средата на миналия век австрийски професор по стъкло и запален любител на виното, решава да направи идеалната чаша за червено вино. Името му е Клаус Ридел и именно той прави истинска революция в представата ни за чашите. Професор Ридел изобретява яйцевидната форма на чашата, която завинаги сменя така наречената V-образна или тип „лале“. Той не спира дотук и разкрива, че всеки сорт грозде изисква своята чаша. Така се появяват големи чаши, предназначени за червени сортове с по-дебели ципи на зърната, като каберне совиньон, каберне фран, мерло и други. Или с по-отворени и по-ниски балони, предназначени за пино ноар, небиоло… Белите сортове не остават по-назад. Чашите за сортове с по-голяма свежест и минералност са високи и тесни, а тези за лежалите в дъб, стават по-ниски и широки. Всеки сантиметър е важен.

Цялата тайна се крие в баланса на три размера на балона на чашата: височина, ширина и диаметъра на отвора. Чрез съотношението между тях до нас достигат различни слоеве аромати и ние получаваме различна представа за виното. Това съотношение се отразява и на вкусовите възприятия. Така една не добре направена или подбрана чаша може да направи хубавото вино – кисело или горчиво. Не случайно в семейство Ридел наричат своите чаши инструменти.

Ето двете лекции, на които да опознаете магическото въздействие на чашите Riedel върху виното по време на DiVino.Taste 2018:

Чаши Riedel за три класически червени сорта – събота, 24 ноември, 16:30 часа

Големите бургундски сортове и чашите Riedel – неделя, 25 ноември, 12:00 часа

Мястото е зала Вихрен на Интер Експо Център София, DiVino.Taste 2018.

В цената на билета за тези свръхинтересни демонстрации е включен и достъп за същия ден до зала 5, където може да дегустирате 500 от най-добрите български вина на над 70 производители.

Пакет Riedel + ви дава възможност да изберете една от горните две демонстрации, един от майсторските класове на световно ниво, както и достъп за трите дни до изложението DiVino.Taste в зала 5, 23-25 ноември 2018.

И още, за пръв път пред българските медии ще бъдат представени с дегустация чаши Riedel, определени специално за три от знаковите за България местни червени сортове – мавруд, широка мелнишка лоза и рубин!

24 ноември, събота, 13:30, зала Вихрен на Интер Експо Център, DiVino.Taste 2018!

Вижте повече на https://2018taste.divino.bg/

Купете билети на https://www.vintageclub.bg/

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ