Jarava Winery

Конкурсът „Изборът на потребителите“ премина при изключителна конкуренция

Конкурсът „Изборът на потребителите“ премина при изключителна конкуренция

„Изборът на потребителя“ е инициатива на Международен панаир Пловдив за смелия, за дръзкия и открит предприемачески дух, който търси директна обратна връзка с потребителя“. Това каза главният директор на Панаира доц. д-р Иван Соколов на официалната церемония по награждаване на участниците в конкурса, който се проведе в рамките на международните изложби ВИНАРИЯ, ФУДТЕХ и ВКУСОВЕ ОТ ИТАЛИЯ 2022.

Тази година състезанието бе изключително оспорвано, което потвърждават близките оценки на състезаващите се продукти. Близо 30 000 посетители в Града на виното и деликатесите дегустираха продуктите и оцениха техните вкусови качества. Експертите от Университета по хранителни технологии – партньор в провеждането на конкурса, отчетоха много близките резултати, което е белег за силна конкуренция, стана ясно от думите доц. Соколов. Той благодари на всички изложители, поздрави отличените в конкурса фирми и връчи специален приз на г-жа Лоридана Морели за организацията на изложбата ВКУСОВЕ ОТ ИТАЛИЯ 2022.

В конкурса „Изборът на потребителя“ се включиха 160 продукта, разпределени в пет категории. Най-голямото разнообразие бе регистрирано в раздела за консервирани храни с подсекции: тахани, растителни масла, сладка, мармалади и захарни изделия, лютеници, сосове и разядки. С грамоти бяха отличени: Бадемов тахан с петмез от рожков на „Дюсена“ ООД, Лешников тахан на фирма „Био Ядки НИКИ“, Шоко фурми с цял бадем отново на „Дюсена“ ООД, Шипков мармалад на „Балевски“ ООД, Масло от черен кимион от „Ниггела“ ЕООД, Био лешниково масло от GOURMOLI, Рачел от тиква на ЕТ „Данита“ Домашна лютеница едросмляна с производител „Дилмано Дилберо“ АД, Зеленчукова пикантна разядка на „ТОМ Консерв“ ООД, Сос Роял с  бял трюфел на „Агролес продукт“ ООД.

С плакети и грамоти бяха отличени: Фъстъчено тофи крънч на „Валнутс“ООД, Хумус с кимион и чесън на „БРЕЙНИ ФУУДС“ ЕООД, Лютеница едросмляна екстра – без захар на „ТРАКИ ФУУД“ ЕООД, Маринована кладница от „Орион инвест“ ООД и Сладко от киви със зелен чай, произведено от „АНИВИА“ ООД.

В категорията „Млечните продукти“ стана ясно, че потребителите предпочитат традиционния вкус на местните производители. Грамоти за качествата на своите изделия получиха: „Ракита Р“ ООД  за Краве кисело мляко с каймак 4%, фирма „СПЕКТ“ за Овче кисело мляко, Козеферма „Георгиеви“ за Козе сирене прясно узряло,  „Недко Недков – Овчарово“ ЕООД за краве сирене „Бяла Лястовица“, „Калатея“ ЕООД за Сирене краве „Ралица“, „Алпи Комерс“ ООД за Бонбони с магарешко мляко – ягода.

Ръчен дърпан кашкавал на Ферма „Белинташ“, Лабне от козе мляко на „Петър Козарев“ ЕООД и Заквасена сметана „Ралица“ на „Калатея“ ООД събраха повече точки в дегустациите и те бяха отличени с плакети.

Потребителските предпочитания към автентичния вкус на българските мезета се констатират и в категорията „Месни продукти“. С грамота беше отличена Телешка луканка на Ферма „Белинташ“, а с плакети: Суджук Класик от „Недко Недков – Овчарово“ ЕООД и Свински врат по еленски на „Вълчовци“ ЕООД

В категорията „Вино“ наред с традиционните участници от Италия, Португалия, Словакия, Германия, Австрия и Франция, за първи път се включиха винарни от Азербайджан. Продукцията на бутикови изби от различните региони на България показа променената винена карта на страната ни. Оценката на потребителите при червените вина е най-висока за  Madrasa dry winе на азерската изба CJSC Aznar и за Неро Д’ Авола и Сира, Сицилия, Италия, с представител Метро Кеш енд Кери България. Те получиха плакети с грамоти. С минимална разлика след призьорите и с грамота от конкурса в тази подкатегория си тръгват : Shah premium Madrasa red dry wine, производство на Agro-azerinvest LLC, Azgranata Madrasa 2016 Red Dry от Azgranata MMC Azerbaijan, Langhe D.O.C. Nebbiolo на „Business solutions Bulgaria“ ООД, Tovuz Nar Red drу на Tovuz Retail, Via Antica Wild Syrah 2019 от избата на „Вила Белица“ ЕООД, Wine for Imperators от „ЧЕЛСИ ИНВЕСТ“ ООД, Kalo Ioan 2009 BARRIQEE COVEE 4 VARIETIES на Винарска изба „Лайт касъл“, Marcelan от избаRoxs Winery“ и „Емино совиньoн Словения“ с производител Мonika Hejtmanova S.P.

При белите вина с грамоти бяха отличени следните мерки: BOORLA RKATSITELI CRM TRADE, PINOT GRIDJO MONVIERT от ЛОМУШО БГ ЕООД, „БЯЛА ЛЯСТОВИЦА“ на Винарска изба „ЦАРИНА“ ЕООД, SAVALAN ELISA WINEMAKER RESERVE 2016 на SAVAL ASPI WINERY, BETTER HALF – SAUVIGNON BLANC с производител BETTER HALF, VELTLIN GREEN – ПЕРК ПИНО ГРИДЖО МОРАВИЯ отново на Мonika Hejtmanova S.P.

В същата подкатегория с плакет бе отличено бялото вино Врачанска теменуга“ с производител „Врачанска теменуга“ ЕООД.

В секцията „Розе“ грамота получи „ГОЛДЪН ФРУТ“ ООД за своето PONTE DIO ROSE, a плакет с грамота грабна Винарска изба „Ново село“ за РОЗЕ ГЪМЗА.

При нискоалкохолните ароматизирани вина с плакет и грамота бе награден продуктът на Friends beverage group –  „Fun Wine Moscato Rose Strawberry“. „Кубера 19“ ЕООД също получи плакет с грамота за плодовото си вино „KUBERA”.

В категорията „Ликьори и високоалкохолни напитки бяха наградени с плакети и грамоти следните участници в конкурса „Изборът на потребителите“: „Винпром Велико Търново“ АД за ликьор КАФЕ, „НАЙ-ДОБРАТА ФИРМА“ ЕООД за водка с рози PREMIUM VODKA ROSIE, азербайджанско бренди с марка BADIKUBA CORNEL ZOGAL FRUIT BRANDY с производител  AZGRANATA MMC AZERBAIJAN.

В секцията „Кафе, чай и напитки“ потребителите са дали висока оценка на здравословни и чисти напитки, биопродукти с лечебно действие. Сокът от ябълка с арония на „АРОНИЯ АЛАЙВ АГРИКАЛЧЪР“ ЕООД и Чай джинджифил с мед и лимон на БЪЛГАРСКА ЧАЕНА КОМПАНИЯ бяха отличени с грамоти, както и кафе L’Antico” с представител у нас фирма „Довекс –Хасково“. Плакет с грамота получи кафе „Goppion” на АГХ ЕООД.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии