Lozenitsa Estate

Колко време трае виното след отваряне?

Колко време трае виното след отваряне?

Колко време виното трае след отваряне зависи от стила на виното. Червеното трае по-дълго от бялото, но и двете продължават по-дълго от пенливото.

Да пиеш или да не пиеш? Вековната главоблъсканица: нуждата ви от чаша вино след тежък ден е силна, но знаете, че няма да довършите бутилката тази вечер и определено не искате останалото да се развали.

И така, колко точно ще издържи бутилка вино след отваряне? За онези, които искат да изпият една-две чаши това са единствените опции.

Колко време виното трае след отваряне?

Простият отговор е, че няма определена продължителност от време. Средно отворена бутилка вино може да издържи до 5 дни, като точното време зависи от начина на производство на виното, и начина по който го съхранявате след отваряне.

Като общо правило червените вина траят по-дълго от белите вина след отваряне, потенциалът им е близо до пет дни, докато белите са много по-близо до три. Междувременно пенливите вина, донякъде изненадващо предвид ефервесцентния им характер, траят най-кратко и трябва да се консумират в рамките на един до три дни.

Защо виното се разваля?

Когато става дума за запазване на отворена бутилка вино, кислородът е врагът. Макар, че иначе е толкова полезен при отваряне на определени вина (няма съмнение, че сте чували термина, да позволиш на едно вино да „ диша“), в този сценарий контактът с кислород предизвиква окисляване, като основно превръща виното в оцет.

Колкото повече кислород е в контакт с виното и колкото по-дълъг е периодът на контакт, толкова по-силни са ефектите от окисляването. Или казано по-просто, по-ниски са шансовете ви да довършите бутилката до средата на седмица!

Как да запазим виното

Съществуват многобройни техники за борба с ефектите на окисляване, вариращи от абсолютните любителски до скъпоценните професионални джаджи.

Първо, трябва да обсъдим правилното съхранение на бутилките след отварянето.

Освен ако не сте отворили старо вино от висок клас, необходимостта от декантиране е почти задължителна като позволява на виното да диша и да се отворят всички аромати в него. За вината от среден и нисък клас тази опция не се препоръчва освен ако не сте сигурни, че ще изпиете виното до няколко часа.

Ако все пак ви е останало вино което ще изпиете на другия ден, на пазара се предлагат много видове запушалки (тапи) има даже и вакумни които ще задържат виното за по дълго в кондиция.

Хартиени кърпи за ръце

Знам какво мислите: „това не е вариант за коркови пенливи вина“. Не се страхувайте и никога не подценявайте чудесата, които човек може да извърши с хартиена кърпа. Просто вкарайте в отвора плътно завързана хартиена кърпа във формата на конус и обгърнете гърлото на бутилката с останалата хартия, за да поддържате естествената газировка и окисляването. Накрая поставете “намордник” (или мюзле – специална юзда, фиксираща тапата в гърлото на бутилката) върху хартиената кърпа. (Трябва да прилича на нос.)

Винени запушалки и предпазители за вино

Като алтернатива, има все по-нова гама от евтини запушалки за пенливо вино, които вършат отлична работа за повторно запечатване на отворени бутилки. По-голямата част от тези консервиращи капачки могат да се използват и на всякакви стандартни бутилки, и са много по-ефективни от корк, ако планирате да допивате бутилката още няколко дни.

Както споменахме по-рано, ефектите от окисляването се умножават с увеличаването на количеството кислород при контакт с виното: Ако изпиете половин бутилка, останалата половина ще се окисли много по-бързо от бутилка, в която липсва само една чаша.

Помислете за инвестиране в достъпна вакумна запушалка. Тези удобни малки приспособления са ефективно средство за запечатване на отворена бутилка, като междувременно ви позволяват ръчно да изпомпвате част от въздуха, който заема празно място и в момента окислява вашето вино.

Трябва да споменем, че тези приспособления са скъпи поради някаква причина – те са доста примитивни в своя дизайн и никога няма да бъдат 100% ефективни при спиране на окисляването. Те обаче ще удължат живота на вашето отворено вино още няколко дни и определено са добра инвестиция. Някои дори варират от едва 2,99 долара в магазините с отстъпки, докато други могат да достигнат до 50 долара.

В горния край на спектъра са високотехнологични джаджи, които позволяват на винолюбителите да налеят малко количество вино, без да се окислява останалото вино.

Системата на иглата през корк замества декантираното вино с инертен (нереактивен) газ, който не влияе на виното останало в бутилката. И все пак, цялата тази технология идва на цена – такава, която наистина може да бъде оправдана само от ресторанти или винени барове, които искат да предлагат хубави и редки вина на чаша.

Кои вина издържат най-дълго след отваряне?

Имате капачка – вероятно в комплект с вакуум за отстраняване на кислород, сега е време да изберете вино.

Някои вина са по-податливи на окисляване от други. Пино ноарът например е силно чувствителен и склонен към по-бързо окисляване. След това има органични и биодинамични вина, без добавяне на допълнителни сулфати (изключително полезни в борбата с окисляването), те са добри за много по-кратко време след отваряне.

Без да изброяваме всички известни сортове , помислете за тези общи правила, преди да купувате вино, за което знаете, че няма да консумирате веднага след отварянето му:

  • Червеното трае по-дълго от бялото
  • И двете траят по-дълго от пенливо
  • По-леките сортови червени ( Pinot Noir , Gamay , Sangiovese и др.) са по-чувствителни от по-тежките ( Каберне Совиньон , Малбек , Сира )
  • Органичните и биодинамичните вина са много по-склонни да се окисляват и трябва да се пият за по кратко време.
4.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии