Lozenitsa Estate

КИНО ГУРМЕ 2021: Юбилейно издание

КИНО ГУРМЕ 2021: Юбилейно издание

В името на добрия вкус, вече десет години екипите
на София Филм Фест и Домейн Бойар предлагат
на публиката едно от най-чаровните събития
на фестивала: КИНО ГУРМЕ!

Филмовата селекция на КИНО ГУРМЕ тази година е много специална и изтънчена. И както обичаят на КИНО ГУРМЕ повелява – вкусът към доброто кино и култа към доставяне на удоволствие на сетивата са съчетани със специална селекция от избата на Domaine Boyar.

Тази година ще видим три страхотни филмови творби, всяка от тях съчетани с различни вина – носители на престижни отличия от международни конкурси, специално селектирани за гурме-програмата. Така, ако по време на филма ви се допие вино, което е много вероятно, може да имате в ръката си чаша, пълна с аромати и вкусове, които ще допълнят удоволствието ви от доброто кино и уютното гостоприемство на Дома на киното.

Ето кои са филмите, посветени на виното и гурме културата през 2021:

23 септември,  18.30 часа | БИЛЕТИ

ЛОВЦИ НА ТРЮФЕЛИ / The Truffle Hunters

режисьори Майкъл Дуек и Грегъри Кършоу

Италия-Гърция-САЩ, 2020, 84 мин.

Дълбоко в горите на Пиемонт, Италия, една група възрастни мъже търсят изключително редките (и скъпи) бели трюфели. Въпреки усилията на съвременните технологии, трюфелите остават все така неподвластни на опитите за култивиране. Мъжете се ръководят от традиции предавани през поколенията, но и от носовете на своите ценни кучета. Те живеят простичък живот, извън забързаното градско ежедневие, в хармония с верните им животни и с прекрасната природа, която напомня приказни рисунки.

Търсенето на бели трюфели се увеличава всяка година, независимо от намаляването на доставките. В резултат на промяната на климата, обезлесяването и липсата на млади хора, които да продължат традицията, тайните на „ловците на трюфели“ стават все по-трудни за разкриване. Но всъщност тези възрастни мъже притежават нещо много по-ценно от умението да откриват ценния деликатес – те знаят какво е нужно за един богат и пълноценен живот…

* * *

24 септември, 18.30 часа | БИЛЕТИ

ЛИСТОПАД / Giorgobistve

режисьор Отар Йоселиани

СССР, 1966, 96 мин.

Когато младият технолог Нико започва работа във винзавод, той е предупреден да избягва обвързвания с колегите си. Но разговорът му с флиртуваща млада жена става причина Нико да бъде набит от бандит, който я харесва. Нико предупреждава началника си, че виното от новата бъчва не е подходящо за бутилиране. Но притиснат от спуснатия план, началникът все пак го пуска на пазара. Технологът не успява да убеди бюрократите, че лошото питие не бива да се продава. Ироничен сюжетен обрат показва Нико и някои от колегите му да сервират вино в местна кръчма… Легендарна история, подписана от майстора на грузинското кино, легендарния режисьор Отар Йоселиани, носител на Наградата на София на Столичната община.

* * *

26 септември, 18.30 часа | БИЛЕТИ

В ИМЕТО НА ЛОЗЯТА / From the Vine

режисьор Шон Чистерна

Италия-Канада, 2019, 97 мин.

Един изтормозен мъж осъзнава, че преживява кризисен период в живота си и решава да се върне в родния си град в Италия, за да се опита да открие кои са истински важните ценности в живота му. Там той решава да възроди старото лозе на дядо си и да възобнови правенето на вино, като по този начин дава шанс на малкото градче Ачеренца да работи за бъдещето си, като заедно с това успява да възстанови прекъснатите връзки между членовете на семейството си. Главната роля е поверена на чаровния Джо Пантолиано.

* * *

София Филм Фест се осъществява с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София.
Основни съорганизатори и партньори са Министерството на културата,
ИА „Национален филмов център“ и Програма „Творческа Европа МЕДИА“  на Европейския съюз.

Очакваме Ви на #КИНО * #25SofiaIFF

 

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии