Jarava Winery

Катаржина пуска ново бяло вино – Соната от Шопен

Катаржина пуска ново бяло вино – Соната от Шопен

 Цветелина Николова, изпълнителен директор на Катаржина Естейт, пред exporter.bg за експортните успехи на избата и за хита на българския пазар водка Extra Zytnia

“Целта е да продаваме високия клас брандове на Катаржина. Това не е само наша цел, а и желание на фирмите и хората, които станаха наши дистрибутори на външните пазари. Те предлагат на своите клиенти само висок клас вина”, казва Цветелина Николова.

Римляните са казали, че когато фактите говорят и боговете мълчат. Какво говорят последните данни за експорта на Катаржина Естейт?

– За последния месец имаме няколко нови договора. Първият с 5 района в Китай, сред които Шанхай. Вторият е с Япония и третият, който определям като изключително успешен, е от преди 3 месеца с Румъния.

В северната ни съседка направихме големи листвания във веригата Реал, която е собственост на Метро, а след 3 месеца ще бъде придобита от известната френска верига Ошан (Auchan).

Листванията са на 4-5 продукта с много добри позиционирания – по 10 метра на рафт. Няма друго българско вино позиционирано по този начин.

През последните години Румъния се оказа доста интересен пазар за българското вино. Причината е, че много румънци посещават България целогодишно, не само през лятото. Когато се върнат по домовете си и видят в магазините българско вино, те знаят, че то е хубаво и качествено, защото вече са го пили у нас.

Вината на Катаржина направиха толкова силно впечатление в Метро – Румъния, че техният Buyer (човекът, който купува вината за веригата б.р.) пожела да се запознае с нас. Той поиска да се види с представители на нашата изба, изумен че за първи път в Румъния се продава толкова силно бранд, който не е местен.

За да бъде картината на нашия експорт по-пълна, трябва да отбележа, че в момента Катаржина има 50 % ръст на продажбите в Полша. Освен това подписахме договор с 5 щата в САЩ. Имаме нов договор и с Швейцария.

Идеята на всички тези договори е да не продаваме нисък клас вина. Това са клиенти, които разработват високия клас – по-отбрани обекти, петзвездни хотели и топ ресторанти в големите градове на държавите, които вече споменах.

Целта е да продаваме високия клас брандове на Катаржина. Трябва да отбележа, че това не е само наша цел. Това е желанието и стремежа на фирмите и хората, които станаха наши дистрибутори на тези външни пазари. Те предлагат на своите клиенти само висок клас вина.

Ние не искаме да вкарваме наши вина по веригите магазини, където българското вино се продава по 70-80 евроцента до 1 евро. Ние търсим качествени обекти. И като имам предвид тези договори, за които досега говорих, до края на годината няма да подписвам нови.

Искам да видя, как ще тръгнат пазарите, на които вече сме стъпили във високия ценови клас. Как ще се развиват като количества и поръчки и след това ще продължа с нови клиенти.

Истината е, че имаме много запитвания от чужбина за вина от високия клас, но все още нямаме капацитета, да удовлетворим това търсене.

Открихте кампанията на белите вина по морето с впетатляващи партита. Как вървят продажбите ви по морските курорти и заведения?

– Белите вина и розета на Катаржина винаги са се продавали много добре. За съжалание това се случва в три месеца от годината. През останалото време нямаме достатъчно количества за продажби.

Тази година започнахме с висок старт на морето. Всички, които бяха на нашите партита, харесаха и белите реколти, и розетата. Почти ги продадохме.

Позиционирани сме във всички обекти, където трябва да ни има, а нашите клиенти с удоволствие очакват и пият вината ни.

До 20 дни ще пуснем най-новото ни бяло вино Соната от Шопен. Ще го позиционираме в средния ценови клас. Очакваме да предизвика голям интерес.

Това е новина. На какво цена ще се продава Соната от Шопен?

– Ще струва около 15 лева.

Разкажете ни за най-новия ви хит на пазара – водка Extra Zytnia (Екстра Житная). Научих, че сте представител на тази известна марка не само за България, но и за Балканите.

– Extra Zytnia е много интересна водка, която през 90-те години е била в Топ 3 на Европа. В България тя тръгна силно още в самото начало. Само за 4 месеца успяхме с бързина и лекота да я позиционираме на пазара.

Реализирахме големи продажби, дори малко неочаквано за нас, защото до момента това става без реклама. Първо я позиционирахме само в Off trade-а и в някои от националните вериги. Искахме да видим, как ще тръгне продукта. След близо 6 месеца на пазара тя вече е в почти всички национални вериги магазини.

Брандът е повече от интересен. Визията и кампанията, които подготвяме в момента, са малко по-ретро, но съдържат интригуващи неща, които със сигурност ще бъдат атракция за нашите клиенти и почитатели.

Какво вече знаете, станахме представител на Extra Zytnia не само за България, но и за Балканите. Подготвяме листване в Румъния, Македония и Косово. И тъй като всичко това се случва от 2 месеца насам, мога да кажа, че сме в начален етап и тепърва ни предстоят много договори.

По-интересно и по-важно е, че има голям интерес от страна на хората, към които сме отправили запитвания. Те откликват бързо и са много положително настроени към продукта.

Тази водка е едно своеобразно deja vu…

– Така е, но имаме и качество на продукта. Имаме изключително добро съотношение между качество и цена. И което е още по-важно, тази водка е на цената на българската. А това е полска водка. Известно е, че Полша и Русия отдавна спорят, кой първи е създал водката.

Extra Zytnia е deja vu и за България…

– Това е вярно. Тази водка се е продавала в България. Хората от 45 години нагоре си я спомнят. Те помнят Extra Zytnia като един много качествен продукт и сега, когато отново я виждат по рафтовете, не пропускат да си я купят.

Не мога да не попитам за новата ракия на Катаржина – Мезек, за която exporter.bg първи писа. Как се прие на пазара?

– Ракията Мезек се прие много добре от пазара. За съжаление имаме само 40 000 бутилки до новата реколта.

Няма клиент, почитател на ракията, който да не е харесал Мезек. За това може би ни помогна и обстоятелството, че Мезек е много добре изграден национален бранд (Мезек е едно от най-търсените и продавани вина на Катаржина – б.р.). А когато зад някой бранд стои високо качество, хората наистина се впечатляват. Отзивите за ракия Мезек са изцяло положителни.

Какви реколта от грозде очаква Катаржина през тази година?

– Очакваме да бъде по-добра от предишната. Казваме го на всички наши клиенти, защото лозята ни са млади. Те вече са в силата си, защото са на 5-6 години. Ето защо с всяка следваща реколта очакваме все по-добро и по-добро качество на гроздето.

Реколта 2013 върви 2 пъти по-добре от тази през 2011 г., която беше най-добрата след 2004 г. Нашите технолози и агрономи очакват силна реколта.

Благодаря за това интервю.
Димитър Дженев

Източник: exporter.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ