Jarava Winery

Каталог на българското вино 2013

Каталог на българското вино 2013

„По-добре късно, отколкото никога”, е казал народът. Най-накрая! Успяхме и ние да пием от извора, за да ви осведомим подобаващо за първото издание на каталога на българското вино. Разлистваме приятните странички, за да преброим 99 изби, включени в каталога, с техните близо 800 вина. Впечатляващо! Беше време, не само защото всички винени дестинации по света разполагат с такъв, а защото българските изби имат нужда от обратната връзка от ценителите, за да могат да отговарят на вкусовете им. Срамота е, но дори и ние не можем да се похвалим, че сме успели да дегустираме 800 вина през изминалата година, затова четем и се информираме с надеждата да станем като създателите на каталога, когато пораснем.

Каква допълнителна информация можете да намерите в каталога?

10 въпроса и отговора за избора на вино в магазина;
10 ключа към винения етикет;
10 правила за сервиране на вино;
10 въпроса и отговора за винената чаша;
3х10 информативни параграфа за винените сортове.

…и, разбира се, вината с най-висок рейтинг за годината. Със сигурност ще откриете нова информация, която ще ви помогне да се наслаждавате още повече на любимата си напитка. Данните за всяка изба са максимално точни и актуални, като желанието на авторите е каталогът да бъде и в помощ на винения туризъм. По наше скромно мнение целта е постигната. Точка.

Да послужи пред…

Ето и няколко идеи как да използвате каталога по предназначение.

Вашите лични оценки за вината, разбира се, са най-важни, но благодарение на каталога, можете да ги сравните с тези на тематично образованите ценители. Това ви дава отправна точка в избора на български вина, които не сте опитвали.
Можете да го сложите в колата си или да го връчите на живия GPS отдясно, за да следи кои изби са ви наблизо, докато пътувате. Обадете им се, посетете ги и опитайте вината им. Повечето от тях ще са щастливи да ви посрещнат.
Открихме, че каталогът е и чудесен подарък за „чужденците“, които искат да се запознаят с българската култура и вино, за да не останат с впечатление, че всички българи са облечени в шарени носии и са понесли на някъде огромни погачи. Каталогът е двуезичен (български и английски език)!
План Б винаги остава да направите каталога част от колекцията си с издания на тема “вино”, до която да се допитвате винаги, когато се тормозите, че не сте си взимали подробни дегустационни бележки на миналото винено експо. Случва се.

Накратко за авторите и екипа

Авторите на каталога са Цвета Тановска и Катя Йончева, които се определят като образовани ценители на виното. Двете имат сериозен опит с дегустирането и са се постарали да покажат именно гледната точка на ценителите по отношение българските вина, които са на пазара в момента. Вината, включени в каталога, са дегустирани в компанията на Боряна Линдингер, Георги Михов, Десислав Звънчаров, Елисавета Захариева, Емануил Рачев, Живко Георгиев, Ирена Панова, Мария Рачева, Светлана Славова, Слави Райчев, Христофор Бунарджиев и Ясен Панов. Ние им благодарим за тежкия труд, който ни помага в избора на вино. Оценяваме го високо. Водещата идея на екипа е не да търси технологичната практика, която е довела до даден резултат, а да установи дали този резултат е приятен за пиене, как се комбинира с храни и как те кара да се чувстваш.

Оценките

Системата за оценяване при дегустация на вината е максимално опростена като най-високата оценка е пет звезди и се дава на изключителни български вина. Следват оценките за отлично вино, много добро вино в низходящ ред до обикновените вина.

Намигването 😉

В оценките се среща и един интересен бонус – специален знак, отбелязващ вината, в които има и нещо специално и трудно за описание с думи и точки. Ето как го определят самите автори: „Има хора, които когато срещнем, се усмихваме. Те може да са високи и стройни, нисички и закръглени, елегантни или небрежни. Но им се усмихваме! Има и такива вина и това е нашият знак за тях!“

Къде можете да открите каталога?

Търсете „Каталог на българското вино“ в книжарници Orange, Хеликон, Ciela, Booktrading и специализираните магазини от веригата Casavino. Ако го няма във вашия град, може да го поръчате и онлайн от сайтовете на книжарниците.

Изданието за 2014

Най-добрата новина е, че авторите вече работят по второто издание на каталога. Там ще намерите повече изби и повече вина като всички реколти, които са все още на пазара и са включени в каталога за 2013 г. ще бъдат дегустирани отново, за да се проследи развитието им във времето. Очакваме го с нетърпение през ноември с нови и актуални теми.

С едно голямо 😉 както към авторите, така и към читателите на каталога си казваме “Наздраве!” за новия дом на българските вина, в който ги намираме подредени, оценени и достъпни за любителите на виното. Следващата седмица очаквайте повече за подготовката на изданието и историите, свързани с него, във видео интервю с Цвета Тановска и Катя Йончева, които ще ви разкажат от първо лице за съвместната си работа.

Източник: enosiasti.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии

  • 10000
    Gramatik Merlot - Rupel Winery 2015Реколта: 2015 Сорт: Merlot Алкохолно съдържание: 14,5 %…
    Tags: на, вино, с, и, каталог, българското, да, за, е, в