Jarava Winery

Канадското вино е по-добро, отколкото си мислите

Канадското вино е по-добро, отколкото си мислите

Канадската лозарска индустрия може да е все още в зародиш в сравнение с регионите за производство на вино от Стария свят, но според доклад за икономическото въздействие от 2015 г. на Wine Growers Canada, канадското производство на вино възлиза на над 180 милиона бутилки, с приходи от 1,24 милиарда долара, отчитат винарните. Нараства глобалният интерес към канадското вино, а има много причини да го добавите към списъка с аплодирани вина, които идват от прохладната климатична страна.

От 10-те провинции на Канада четири имат лозарски райони, в които се намират около 30 000 акра засадени лозя. За сравнение само Sonoma има 60 000 акра засадени лози. Основната причина за такова несъответствие се крие в географската ширина. Голяма част от границата между САЩ и Канада минава по 49-ия паралел, но растежът на лозите обикновено е възможен само при климатични условия с по-висока температура между 30-ия и 50-ия паралел. Въпреки че Канада е толкова висока, колкото е широка, това означава, че цялото грозде в страната расте на около 125 мили от тази споделена граница.

В рамките на тези 125 мили – от бряг до бряг – се намират над 600 винарни. Техните предложения включват всичко – от 60-годишни лози и международно аплодирани пенливи вина, до грозде, отглеждано в единствената пустиня в Канада, биологични и сертифицирани от Demeter винарни, и дори винарна на Certified B Corporation , от които има само няколко дузини по света. Накратко, винарската индустрия в Канада доказва, че Великият бял север заслужава нашето внимание.

ДА, КАНАДА ПРАВИ ЛЕДЕНО ВИНО, НО ТОВА НЕ Е ВСИЧКО.

Често срещано заблуждение е, че Канада е специализирана само в ледено вино. „Тъй като леденото вино остава нашият най-известен и изнасян лозарски продукт за голям брой пазари извън Канада, не е изненадващо, че това е, нещото което повечето хора знаят за канадското вино“, казва Джанет Дорозински, търговски комисар на правителството на Канада.

Повечето канадски ледени вина се произвеждат от зимоустойчивото грозде Видал или от Ризлинг. Но тези два сорта представляват много малка част от сортовете грозде, засадени в окръга. Извън малкото, но реномирано производство на ледено вино в Канада има множество вина – от леки и ароматни, до плодови и плътни.

Като се имат предвид по-ниските температури в Канада, които спомагат за повишаване на нивата на киселинност в гроздето, пенливото вино също е на ниво. Това кара Дорозински да вярва, че това може да бъде претенцията на Канада за слава за в бъдеще. „ Пенливото вино, което се произвежда във всеки от основните региони за производство на вино в Британска Колумбия, Онтарио, Квебек и Нова Скотия, е стил, който всички региони се справят особено добре, както традиционните, така и по метода на Шармат.

КЛИМАТЪТ НА КАНАДА

На западното крайбрежие, северно от щата Вашингтон , се намира провинция Британска Колумбия. Съдържа девет лозарски райони, които се фокусират върху Мерло , Пино Ноар , Пино Гри и Шардоне . Долината Оканаган е най-забележителният вътрешен регион на провинцията, с летни върхове над 100 градуса по Фаренхайт.

Географската ширина на север дава предимства, казва Лора Китмер, директор по комуникациите на Института по вина на Британска Колумбия. „По време на пика на вегетационния сезон лозята ще виждат до два часа повече слънчева светлина на ден от известните региони като долината Напа. Поради това лозята могат да произвеждат зрели, интензивно ароматни плодове, от Ризлинг до Сира . “

Китмър също така отбелязва, че краткият, горещ вегетационен сезон в долината Симилкамин – която е една от най-южните области и граничи с единствената пустиня на Канада – е идеален за производство на достойни за възрастта сортове вина стил Бордо.

По-нататък на изток, в Онтарио, има три региона с континентален климат, които са най-южните в страната: полуостров Ниагара, окръг Принс Едуард и езерото Ери-Северния бряг. Тези региони се намират на същата географска ширина като Орегон и Тоскана и се граничат с три от големите езера – Онтарио, Ерие и Хурон – които играят важна роля за охлаждането на лозята по време на горещите лета на Онтарио.

В покрайнините на Монреал, северно от Върмонт, е блестящият регион Квебек: Brome-Missisquoi. Суровата зима в тази континентална зона, където земята замръзва доста дълбоко, че повечето сортове vitis vinifera не могат да оцеляват. Вместо това производителите се фокусират върху хибридни сортове, които са по-благоприятни за по-хладно отглежданите обекти, като Maréchel Foch, Frontenac и Marquette.

Най-благоприятния регион на Канада се намира в източната морска провинция. Нова Скотия е дом на 22 винарни, в които пенливото вино с традиционен метод се превръща във водещ стил. Освен това вината наречени Tidal Bay, са много популярни в момента. Създаването им имаше за цел да подчертае свежите и ароматни бели вина в региона и се придържа към строг набор от стилистични стандарти, за да отговаря на производствените насоки.

КАНАДСКИЯТ СТАНДАРТ

Регулирането на виното и осигуряването на определено ниво на качество е от ключово значение, особено когато се състезавате за международно внимание. Стандартът на Канада за качество и насърчаване на автентичността на произхода се поддържа от Vintners Quality Alliance или VQA. Регулаторната система която е сравнима с AVA в САЩ, вината AOC във Франция или вината DOC в Италия, дава възможност за обозначаване на суб-апелации и фокус върху винопроизводството и тероара.

Вината, които са сертифицирани VQA, се оценяват от панел и трябва да отговарят на критериите за реколтата, сортовете и произхода, посочени на етикета. VQA също регулира размерите на добива, нивата на Brix и използването на регулирани добавки.

5 КАНАДСКИ ВИНА, КОИТО ДА ОПИТАТЕ

Малко над 30 канадски производители на VQA са преминали през бюрокрацията и редовно изнасят на юг от границата си, като по-голямата част от тласъците са на винарни от Британска Колумбия и Онтарио. Въпреки че канадските вина все още не са много достъпни за американските винолюбители, доклад за стратегията за износ на Wine BC заявява желанието на страната да увеличи продажбите към САЩ с поне 50% през следващите две години – със специфичен фокус върху Сиатъл и Ню Йорк .

За енофилите, които се интересуват от канадски вина, ето няколко с които да започнете.

Château des Charmes 2018 Gamay Noir ‘Droit’
Checkmate 2017 Queen’s Advantage Chardonnay
Le Vieux Pin 2019 ‘Ava’
Summerhill Pyramid Winery Cipes Brut NV
Tawse 2018 Cabernet Franc – Grower’s Blend

Източник: vinepair.com

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии