Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Калифорнийските лозари използват сови за защита на лозята вместо химикали

Калифорнийските лозари използват сови за защита на лозята вместо химикали

Лозарите от долината Напа започнаха да използват гнездящи сови за контрол на вредителите в опит да се отдалечат от токсичните пестициди.

Совите са посрещнати в лозята на Калифорния, според  Good News Network, която разкри че, учените вече са започнали да изучават въздействието на стратегията и резултатите са били „обнадеждаващи“.

Според организацията с нестопанска цел Napa Green, тенденцията към селскостопанско производство без химикали се отразява в трикратното увеличение на площите с биологично грозде от 2005 г., като броят на биологичните декари се удвоява само през последното десетилетие.

Един от най-ефективните средства за борба с вредителите в света е совата, който се среща на шест от нашите седем континента и е в състояние да изяде 3400 гризачи всяка година.

Мат Джонсън, професор по диви животни в Humboldt State, който е изучавал контрола на вредителите по лозята, разкрива, че едно от проучванията му установява, че от 75 производители в Калифорния 4/5 от тях нарочно канят сови в лозята си, като слагат къщички за сови.

„Работим основно в долината Напа, където има над 300 къщички за гнездене на сови“, каза Джонсън.

Джон С. Робинсън, местен орнитолог, каза пред  Bay Nature Magazine : „Можете буквално да поставите гнездото за совата на мястото където смятате, че имате проблем с малките вредители. Совите ще започнат да използват тази зона за лов.

Според съобщенията Джонсън и неговите аспиранти са установили, че совите, както и къщичките им трябва да са на около 9 фута (2,75 м.) от земята, с лице към слънцето, в непосредствена близост до лозето и за предпочитане далеч от къщи.

Учените насърчават и други винопроизводители да обмислят този ход, като отбелязват, че използването на сови може да е много по-добро от използването на пестициди, или капани, напомняйки, че това е много полезен начин , както и доста по-евтина форма за борба с вредителите.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ