Калифорнийските лозари използват сови за защита на лозята вместо химикали

Калифорнийските лозари използват сови за защита на лозята вместо химикали
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Лозарите от долината Напа започнаха да използват гнездящи сови за контрол на вредителите в опит да се отдалечат от токсичните пестициди.

Совите са посрещнати в лозята на Калифорния, според  Good News Network, която разкри че, учените вече са започнали да изучават въздействието на стратегията и резултатите са били „обнадеждаващи“.

Според организацията с нестопанска цел Napa Green, тенденцията към селскостопанско производство без химикали се отразява в трикратното увеличение на площите с биологично грозде от 2005 г., като броят на биологичните декари се удвоява само през последното десетилетие.

Един от най-ефективните средства за борба с вредителите в света е совата, който се среща на шест от нашите седем континента и е в състояние да изяде 3400 гризачи всяка година.

Мат Джонсън, професор по диви животни в Humboldt State, който е изучавал контрола на вредителите по лозята, разкрива, че едно от проучванията му установява, че от 75 производители в Калифорния 4/5 от тях нарочно канят сови в лозята си, като слагат къщички за сови.

„Работим основно в долината Напа, където има над 300 къщички за гнездене на сови“, каза Джонсън.

Джон С. Робинсън, местен орнитолог, каза пред  Bay Nature Magazine : „Можете буквално да поставите гнездото за совата на мястото където смятате, че имате проблем с малките вредители. Совите ще започнат да използват тази зона за лов.

Според съобщенията Джонсън и неговите аспиранти са установили, че совите, както и къщичките им трябва да са на около 9 фута (2,75 м.) от земята, с лице към слънцето, в непосредствена близост до лозето и за предпочитане далеч от къщи.

Учените насърчават и други винопроизводители да обмислят този ход, като отбелязват, че използването на сови може да е много по-добро от използването на пестициди, или капани, напомняйки, че това е много полезен начин , както и доста по-евтина форма за борба с вредителите.