Jarava Winery

Как се прави подсилено вино

Как се прави подсилено вино

Подсиленото вино се прави чрез добавяне на спирт към базово вино, за да се създаде вино с по-високо съдържание на алкохол.

И подсилено вино е вино, което има по-високо съдържание на алкохол, или алкохол в обемно съдържание (АБВ), постигнато чрез добавяне на дестилиран алкохол в някакъв момент по време на винификация. Както при обикновеното вино, има множество стилове на подсилени вина, произведени по целия свят (макар че повечето произхождат от Европа), като методите, законите и традициите на винопроизводството варират в различните региони.

Укрепване на виното

Фортификацията е процесът на добавяне на дестилиран алкохол (спирт) за обогатяване или увеличаване на алкохолното съдържание на виното. Практиката датира от стотици години, първоначално използвана като средство за стабилизиране на вината и намаляване на риска от разваляне или окисляване. В по-високия алкохол „обогатената“ среда, дрождите и бактериите, които обикновено могат да бъдат вредни за виното, не могат да се развиват.

С въвеждането на фортификацията се появява и възможността за надеждно дълго стареене на виното, както и транспортирането на дълги разстояния, нещо което е било жизненоважно във време, когато европейските нации са притежавали огромни колонии, обхващащи земното кълбо. Фортификацията на вината позволява на вината да оцелеят в дългото пътуване до Карибския или Африканския бряг; Мадейра, например, е родено на палубите на морски кораби, където карибското слънце пече съдържанието на бъчвите, създавайки съвременната Мадейра, която познаваме днес.

Спиртни напитки, използвани за приготвяне на обогатено вино

За всички основни подсилени винени стилове законът диктува, че алкохолът, използван при укрепването, трябва да е дестилиран гроздов сок. Този сок може да бъде нещо много просто като aguardente vinica или нещо по-сложно като ракия, в зависимост от желания стил на обогатеното вино. Най-общо казано, алкохолът се добавя само заради алкохолното му съдържание и поради тази причина се предпочита бистър, безвкусен гроздов спирт.

Кога се добавя алкохол по време на винопроизводствения процес?

Времето, в което фортификацията се случва по време на винопроизводството, може да окаже дълбоко влияние върху стила на обогатеното вино. При производството на сухи обогатени вина, като Шери, обогатяването става едва след като алкохолната ферментация приключи, като по този начин се гарантира, че няма остатъчна захар, която да добави сладост на виното.

При производството на сладки обогатени вина, като например Порт , се фортифицира, докато алкохолната ферментация все още продължава. Добавянето на дестилиран гроздов спирт убива дрождите, присъстващи във виното, преждевременно спира спиртната ферментация и оставя остатъчна захар. Това води до сладко подсилено вино.

Стилове на подсиленото вино

Освен сладостта, има редица други променливи, които могат да повлияят на стила на обогатеното вино, включително използваните сортове грозде , вида на базовото вино, метода и общото време на използваната техника за отлежаване, климатичните условия на района на винопроизводството и алкохола, използван за укрепване.

Насоките, традициите и законите варират между различните винарски райони и са довели до редица различен стил на обогатени вина, най-забележителните от които са:

Шери

Шери, известен още като Херес на испански, Xérès, е подсилено вино, произведено в района на Андалусия в южната част на Испания.

Стареенето играе важна роля в производството на Шери и многобройните методи и произтичащите от тях стилове могат да бъдат много объркващи. Най-общо казано, има два основни стила на Шери: тези, които са отлежали биологично (напр. Фино, Манзанила, отлежали под защитен слой от дрожди, за да се предотврати окисляването) и окислително (напр. Олорозо , отлежал в директен контакт с въздуха без защита на мая). Биологично състарените Шери са склонни да бъдат по-леки и по-ясни от техните окислително състарени колеги, които са тъмни и тежки, с по-сложни характеристики.

Повечето Шери се правят от сорта Palomino Fino и са ферментирали на сухо преди подсилването. Има няколко сладки стила обаче, най-известният от които е пищният, сиропиран Педро Хименес, направен от едноименния сорт грозде.

Шери се съчетава забележително с храната, особено по-леките, по-сухи, биологично състарени стилове, които са идеалният съпровод на традиционните испански ястия от тапас в същия регион. В горещ ден охладено Фино може да се консумира като аперитив, докато Педро Хименес трябва да бъде консумиран след вечеря.

Порто

Портото е сладко подсилено вино, приготвено от грозде, отглеждано в района на Дуоро в Португалия. В исторически план виното се радва на голям успех в Англия; по-високото му съдържание на алкохол и по-сладък характер, което го прави перфектно съответствие за английското небце.

Докато ние сме склонни да мислим за Портото като за подсилено червено вино, розе и бяло също се произвеждат, макар и в много по-малки количества. От многото сортове грозде, разрешени в производството на Порто, най-често се използват: Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Barroca, Tinta Roriz ( Tempranillo ), Tinta Cão и Tinta Amarela.

Сладкият аромат на Порто се постига чрез спиране на алкохолната ферментация с помощта на aguardiente, оставяйки остатъчна захар във виното. Подобно на Шери, тя може да бъде класифицирана в различни стилове, включително тези, които са плодови и предназначени за пиене млади вина и тези, които са отлежали (Tawny и Aged Tawny), направени от определени реколти, които могат да по-нататъшно отлежаване в бутилка.

По-тежката, сладка природа на Порто означава, че той обикновено се консумира заедно със сирене или за добро храносмилане след хранене (Диджестив).

Мадейра

Мадейра е подсилено вино, родом от едноименните португалски острови. Виното е произведено в различни стилове – от сухо до сладко, а уникалният му аромат идва от продължително излагане на топлина по време на остаряващата част от процеса на производство.

Тези ефекти са открити за първи път по време на проучването на морето, когато непродадено вино, което трябва да се търгува, се връща на островите, където винопроизводителите осъзнават, че ароматният профил на виното се е променил драстично.

В наши дни Мадейра се отоплява при много по-сложни, контролируеми условия в винарната, а вината също претърпяват известно окисляване и лека пастьоризация.

Сухата Мадейра може да се консумира самостоятелно като аперитив, докато по-сладките стилове са много по-добри с десерти.

Марсала

Марсала е кръстен на града, в който се произвежда, на италианския остров Сицилия. Това подсилено вино може да се направи в различни стилове от сухо до сладко, като се използват бели или червени сортове грозде. Белите сортове грозде които обикновено се използват за производство на Марсала са, Грило, Inzolia и Catarratto докато червените сортове са, Perricone, Калабрезе, Nero d’Avola и Nerello Mascalese.

Вината от марсала се класифицират в най-различни стилове, в зависимост от сладостта, цвета на използваното грозде и продължителността на отлежаване. В Сицилия виното обикновено се сервира като аперитив, като сухите версии е добре да се консумират със сирене, плодове или сладкиши.

Подсилените вина обикновено се сервират преди вечеря или след това, те са силни, понякога сладки, но винаги много интересни.

4.2/5.0 Article rating
25 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии