Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Как пандемията от Covid-19 ще повлияе на Българското Вино

Как пандемията от Covid-19 ще повлияе на Българското Вино

Здравейте приятели, след двуседмична карантина и затваряне на много сектори свързани с производство и потребление  на вино, ресторанти, винени барове и др., нараства и негативизма у хората в винения бранш.

Първичното в нас проговори: „Трябва да имаме средства за най-нужните продукти за оцеляване“, (защото тази пандемия и неспиращата информация от цял свят карат хората да мислят за самосъхранението си и оцеляването на тях и семействата им). Навсякъде по света вече преразпределят работни места и позиции за да може, нещо градено с години да не се срине за месеци. Така ще е и тук в България и несъмнено всеки сектор ще е засегнат по някакъв начин, предимно икономически и слава Богу, нека сме живи и здрави, ще се справим!

В тази връзка се постарахме да вземем повече мнения от хора свързани с винения свят на България, като започнем от малък производител на вино, издатели на винен каталог, сомелиери, търговци на вино, големите вино производители и организатори на винени турове. Разбира се не можем да се обхванем мненията на всички от производствения цикъл, но мислим, че хората които отговориха на въпроса ни са достатъчно компетентни и най-вече реалисти за това какво ще се случи с Българското вино в много близко бъдеще.

Как ще повлияе пандемията от Covid-19 на винения живот на България, в това включваме винарски изби, винен изложения, магазини за вино, икономически, морално и кадрово?

Никола Зикатанов – Villa Melnik

Отговорът на този въпрос е функция на времето. Ситуацията сега е една, след месец ще бъде друга, след три месеца, след шест, след девет, след две години ще бъде различно.

За съжаление сега никой не може да предвиди в детайли как ще се развие пандемията и до какви промени и резултати ще доведат мерките, които правителствата в различните страни са предприели.

Според мен, едно възможно развитие на ситуацията е следното:

1. Сега:

Ресторанти, хотели, изложения с физическо присъствие са блокирани. Транспортът е силно затруднен, доставките на вино са минимизирани. Износът на вино е почти блокиран.

Няма пречки за виртуален маркетинг, продажби по поръчка с доставка по домовете. Интернет продажбите имат видим ръст, но като цяло има голям спад в продажбите и приходите.

За жалост все повече хора остават без работа, т.е. без доходи и ако това продължава скоро ще се разбере, че виното не е най-високия приоритет при планиране на разходите.

В същото време лозята трябва да се обработват и за сега се обработват, винарните трябва да се грижат за продукцията си, вкл. да бутилират доколкото имат закупени материали. Разбира се виненият туризъм е блокиран.

Очертава се нужда от допълнително финансиране на сектора, което да компенсира забавените продажби.

2. След  месец-два-три:

Има два варианта:

А). Ако мерките по ограничаване на контактите на хората, а от там и функционирането на икономиката и консумацията продължават,  проблемите от икономически характер ще нарастват.

Продажбите на вино в страната и в чужбина ще намалеят значително. Секторът има силно ограничени възможности да намалява персонал и да ограничава разходите, освен чрез намаление на възнагражденията.

Ще видим продажби на хубаво вино на цени под себестойността, но и излизане на пазара на неистински вина, за да са по-евтини. Възможно е някои от дистрибуторите, а и магазини на вино да спрат да работят.

Б). Ако в този период се премине към отслабване на мерките за изолация вътре в страната и вън от нея, животът постепенно ще започне да се нормализира, но ще останат последиците от намалението на производството и доходите на населението, а от там и консумацията на вино и приходите на винарните. Дори и да се върнем към обема на продажбите (в натура и в пари) от преди пандемията, изгубеното няма да се върне, ще се окажем със свръх запаси на вино и със значително намаление на продажбите през годината, може да се очаква цените на виното да намалеят. Това в същност е най-добрият вариант, евентуални загуби на едни пазари ще се компенсират с други, няма  причина да се очакват катаклизми в сектора.

 1. След 6-7 месеца, т.е. септември-октомври 2020:

Според вариантите през предходния период може да се очаква следното:

А). Ако мерките по ограничаване на контактите на хората, а от там функционирането на икономиката и консумацията не само в България, а и по света, особено в Европа, са продължили по-дълго или още продължават,  проблемите от икономически характер ще са съответно по-дълбоки.

Продажбите на вино в страната и в чужбина ще са силно намалели и ще продължават да намаляват.

Голяма част от винопроизводителите ще се окажат с пълни изби, без възможност да приемат голяма част от новата реколта, с минимални възможности за реализация и от там за приходи.

Секторът има силно ограничени възможности да намалява персонал и да ограничава разходите, освен чрез намаление на възнагражденията и ще започнат фалити. Възможни са по-масови освобождавания на персонал.

Ще видим продажби на хубаво вино на ликвидационни цени. Възможни са и вълна от придобивания на предприятия от сектора, които ще бъдат изкупени на безценица. Ще се задълбочават проблемите на някои от дистрибуторите и магазините на вино, и при тях ще има консолидация и фалити.

Б). Ако в предишният период се е преминало към отслабване на мерките за изолация вътре в страната и вън от нея (колкото по-рано, толкова по-добре), животът постепенно ще се нормализира. Разбира се 2020 ще е годината с поне 20%-30% и повече процента намалени приходи от продажби и това няма как да се преодолее. Все пак има възможност в следващите периоди да се върнем към обема на продажбите в натура от преди пандемията. Индустрията ще трябва да се бори за намаляване на себестойността на продукцията по всички възможни направления.

Не е изключено с настъпването на есенно-зимния сезон да дойде нова вълна от корона вирус. В този случай пак ще имаме два основни варианта:

а) Ако ограничителните мерки са били отслабени по-рано и броят на прекаралите заболяването и сдобили се с така наречения “стаден имунитет” е достатъчно голям, а и ако държавите не са пропуснали времето да подготвят по-добре здравните си системи за особеностите на този вирус, например с производството на ефективни лекарства или ваксина, пандемията няма да се повтори, просто ще трябва да свикнем, че и този вирус ще се добави към обичайните грипове. Ще трябва да свикнем с него и ще си пием виното включително и за подсилване на имунната система. Браншът ще се стабилизира.

б). Ако държавите са пропуснали времето да подготвят по-добре здравните си системи за особеностите на този вирус или ако поради нова мутация се наложи упражнението с продължителната изолация на населението да се повтори, ще трябва да очакваме, макар и за непродължителен период, бум в консумацията на вино от отчаяние, защото това ще е последното останало от досегашния ни начин на живот преди да се върнем към една нова пред-индустриална епоха в която всеки произвежда всичко от което има нужда и не се налага да работи във фабрики, да търгува и среща други хора.

С цялата условност на горните разсъждения, които нямат претенция да са предсказание за бъдещето,

Никола Зикатанов

 Красимира Кодукова – Bulgaria Wine Tours

Виното никога не е било оборотна стока, чиято дневна продажба да обуславя заплатата на служителите, особенно при стагнация от няколо месеца.

Всъщност винарските изби работят, тъй като работата по вината не спира дори и в пролетния период, а при тях вземането на мерки за дезинфекция никак не е трудно, тъй като имат всико необходимо, или поне знаят от къде да се сдобият с него на добра цена.

Работата по лозята също не спира. Това също не е оборотен продукт J.

Единствено търговците, чиито заплати са обвързани с оборота им, ще имат леки сътресения в заплатите, но все пак всеки губи от тази криза и трябва да са доволни,че все още имат работа.

Туристическите отдели, обаче, ще са силно засегнати, но добрият мениджър винаги би прехвърлил тази работна ръка в производството, за да не загуби служител. А и могат да си ползват отпуските все пак.

Иначе казано – според мен няма да има силно сътресение във винарските изби при затруднение от няколко месеца. Продажбата на вино продължава онлайн, макар и с по-малки темпове. Винарските изби не разчитат на месечния оборот за заплатите на своите служители, банките ще разсрочат кредитите, а ако има освобождаване на персонал, то определено не КОВИД ще е причината.

Винени изложения- тези, които успеят да отложат датите- няма да има проблем, особено след като някои от изложенията вече бяха отменени. Малко са събитията в България, за да се притесняват от липса на участие от избите. Друг е въпросът дали ще има посетители, но затова трябва да се осмисли времето за отлагане на събитието- да не е точно сред падане на карантината.

Морално- мисля, че всички  в България вече разбираме нуждата от „КОНСУМИРАЙ МЕСТНО ПРОИЗВОДСТВО”.

Кадрово- не мисля, че ще има затруднение. Само виненият туризъм ЯКО ЩЕ ИЗГЪРМИ! Затова трябва да се положат много усилия за вътрешния пазар, защото на чужденците няма да можем да разчитаме още половин година (според мен).

Магазини за вино: Тези, които имат онлайн мгазини и добри промоции  ще се справят. Останалите, които нямат, ще трябва да бъдат по-креативни – лични контакти, социални мрежи,  безплатни доставки и т.н, за да успеят да продават.

Хубавото в случая е, че повечето онлайн магазини продават само бутилки, а наливните вина са по физическите магазини. Т.Е, предвиждам бутилираните вина да превъзхождат по продажби наличните вина. Надявам се!

 Гергана Манолова – Augeo Family Estate 

Безпрецедентната ситуация, до която се стигна заради заплахата от CoVid-19, ще повлияе сериозно както на винения бранш, така и цялостно на бизнеса в България, а и света. През март традиционно се случват много винени събития като дегустации и изложения, а тази година всички бяха или отложени за месец май, или напълно отменени. Това ограничи напълно възможностите на избите да представят своите продукти пред ценители на вината и не им позволява да достигнат до своята и до нова аудитория.

Ресторантите и винените барове в страната са затворени, което води до намаляване на продажбите на всички изби. Част от ресторантите бързо се адаптираха към новата реалност и започнаха да предлагат доставки по домовете. Малко от тях предлагат възможност за доставка и на вино заедно с поръчаните ястия, като по този начин подкрепят и производителите на вино в тези трудни за всички времена.

Повечето специализирани магазини за вино остават отворени, като част от тях също започнаха да предлагат доставки – услуга, която не са имали до сега.

Аугео Фемили Естейт има онлайн канал за поръчка през нашия сайт, но наблюденията ни в последните две седмици са, че на клиентите им липсва настроение по време на домашната изолация и поръчките са малко.

Винопроизводителите в последните дни се обединяват под призива „Стойте си по къщите и пийте българско вино“. Всички се надяваме ситуацията да премине бързо и да можем отново да се срещнем с нашите клиенти лице в лице.

Галина Нифору – The Balkans International Wine Competition and Festival

Отговор:  Зависи от коя гледна точка – на песимиста или оптимиста. Аз, като човек отпимист по природа, мисля, че ще има едно уравновесяване  в много аспекти на винения бранш.  Хората са бързо приспособими, това се видя и за малкото време, в което живеем в изолация.  Силно се надявам реколта 2020 да е добра и да зарадва почитателите на българското вино. Със сигурност няма да е лесно на избите – кредити, заплати, осигуровки,текущи разходи. Трябва да са много гъвкави в търговската си  и ценова политики, за да могат да се приспособят към следващата година, която предстои. Не можем да скрием, че има надценени вина на пазара, които сега имат шанс да покажат една по-приемлива цена. Имат и оправдание, няма да се отрази на имиджа на избата. Ще се радвам, ако се увеличи он-лайн пазаруването на вино, защото е наистина лесно и удобно, особено, ако знаеш какво искаш. Тук, мисля, че има голямо поле за действие. Винените магазини също трябва да преосмислят ценовата си политика и да бъдат по-гъвкави и креативни.

Винените изложения – според мен ще останат най-добрите и тези, които са иноватнивни. Важното е да се привличат правилните хора, важно е да се развива винената култура. От моите наблюдения, особено от миналото издание на Балканския винен фестивал 2019, имахме почти 10 000 посетители и то на-вече млади хора на възраст 25-34 години и най-вече жени. Ние ще обявим нашите нови дати за тази година до месец, защото искаме да бъдем полезни, както на избите, така и на винолюбителите, които ще жадуват за един истински винен фестивал след дългата изолация. Ще им го предложим!  Подготвяме и много полезна част за избите, но ще я оставим  като изненада, Ще я обявим, когато и дойде времето.

Светът няма да бъде същият след тази криза. Аз мисля, че вече започва едно изчистване на натрупания фалш между хората и сило се надявам да станем всички по-добри и  по-съпричастни един към друг. Такъв ще бъде и винения маркетинг – емоционално докосващ.

 Слав Ценов – Four Friends

Пандемията, която ни връхлетя, нанася тежки поражения върху целия винен живот в България и неяснотата от това, колко ще продължи, прави тревогата още по-болезнена. За броени дни търговската активност буквално спря, търговските ни представители са в отпуск, избата е в полуработещ режим. Работят едва няколко човека, които изпълняват неотложни задачи в избата и доставки до веригите и онлайн поръчки. Сделките за износ, които сме договаряли месеци наред сега се преразглеждат и са твърде несигурни. Този срив неминуемо ще ни изтласка във финансова безтегловност, продажбите към момента са нищожни на фона на разходите, които се налага да правим ежемесечно. Свикнали сме да работим по едни определени модели вече години наред, но явно оттук нататък те очевидно няма да са адекватни и ще трябва да променим подхода.

 Катя Йончева – Каталог на Българското Вино

Ех, ако някой знаеше отговора на този въпрос!

Очевидно е, че в момента основното място за предлагане на вино не съществува – ресторантите! Това ще доведе до намаляване на екипа на избите, които при опитите за възстановяване на бизнеса ще са в силно намален състав (вече има съкращения в търговските екипи). За мен все пак основният проблем ще е извън винената индустрия – рецесия, дори депресия която ще повлияе доходите на огромна част от населението и ще доведе до отказване от стоки, които не са от първа необходимост и това със сигурност е виното, особено в неговата по-качествена форма. Още по-големият проблем е, че кризата е световна – тоест няма да съществува международния пазар, към който да се целим. В общи линии негативите са прекалено много и откриването на позитиви за повечето сектори на икономиката ще е трудно. Основен и преобладаващ е каналът за предлагане на вино в магазинната мрежа  в момента и предполагам, че ще се запази и след кризата или поне в началото поради свитото общо потребление и намален туризъм. Но връщайки се към намаленото консумиране на стоки от непърва необходимост, може би ще има задържане и лек растеж в сектора на по-евтините вина в по-големите и евтини разфасовки.

Очевидно е, че винените изложения са маркетингов подход, който е скъп и се цели напред във времето и това ще е от първите пера, които ще отпадат или поне ще се свият. Магазините за вино ще се преквалифицират и в он-лайн магазини и отново ще се наблегне на по-достъпните цени. За съжаление основните потърпевши ще са избите, които правят качествени вина или поне тази част от портфолиото им. Поставеното начало на винен туризъм в България също не го очаква добро развитие – поне в краткосрочен план.

Много се надявам, че тази негативна картина (в по-голямата си част, защото евтините вина може би ще имат ръст по обем) ще бъде преодоляна в рамките на няколко месеца – година и нещата ще започнат да се развиват отново в положителна посока за целия бизнес, включително и винения в недалечно бъдеще.

 Цветелина Николова – KATARZYNA ESTATE

В тези изключително трудни времена на глобална криза в световен мащаб се опитваме да запазим позитивното си мислене. В същото време, няма как да не си дадем ясна сметка, че и в бранша на винопроизводството ще има сериозен срив, особено в частта свързана с продажбите. Катаржина Естейт е доказала във времето своята успешна търговска политика, но въпреки това сътресенията на пазара няма да подминат и нас. Моята прогноза за промените в поведението на купувача, вече са факт – високият ценови сегмент е замразен в момента ( това се отнася за вината в ценови диапазон 25-27лв ). При вината с цена 15-18 лв. има движение. Прогнозирам, че хората ще се ориентират основно към по-ниския и среден ценови клас вина, (като започнем от MEZZEK и CHEVAL, към средния клас – CONTEMPLATIONS, LE BLANC, LE ROUGE, LE ROSE).

В момента магазините и големите търговски вериги подават заявки регулярно, което показва, че хората продължават да пият вино. В същото време се увеличиха забележимо и поръчките в нашия онлайн магазин. Това е добра новина за Катаржина Естейт. Екипът на избата работи с пълни обороти, администранивният офис в София извършва дейността си от дома, за да можем да се съобразим с държавните разпоредби за спазване на социална дистанция.

Въпреки притеснителната ситуация на застой в икономиката и мрачните прогнози за пагубното влияние на ограниченията в нея, аз съм оптимист и се надявам, че съвсем скоро, към края на м. април, ще има позитивна промяна в нашата сфера.

Надявам се, че когато пандемията остане зад гърба ни и ресторантите започнат да възстановяват своята дейност, пазарът на вино постепенно ще възстанови предишния си ритъм.

Прогнозирам пренареждане на пазара на производителите на българско вино, ще успеят тези, които бързо ще могат да се адаптират към променените условия. Вярвам, че след кризата ще излезем по-силни, дори очаквам по-засилено търсене на вина, произведени в България.

Юлия Костадинова – Avendi

Ще започна от събитията, защото това е най-очевидното. Положението е трагично, не само заради физическата изолация и невъзможността да споделяме впечатленията си (знаете колко са приятни всички подобни формати), но това е препитание за ивент компаниите, които също имат разходи, плащат осигуровки и т.н. Може да са малък бизнес в България – засега – но те всъщност са стожер на винената култура. Тъкмо изложенията са директния контакт с клиентите, защото няма по-добър начин да рекламираш виното от т. нар. смеплинг или дегустация.

Магазините за вино ТРЯБВА да работят, няма причина да работят всички останали будки за цигари и алкохол, нали така? Направо им препоръчвам да продават на едро – с кашони, с изпилени маржове, иначе ще загинем всички. Поне докато има все още някакви ресурси у хората, те едва ли ще си променят навиците да пият вино. Може би ще минат на по-бюджетно вино, на варианти наливно, но ако имат лесен достъп и добри сделки, вярвам, че хората ще изберат да пият вино. Общо взето в тях ни е надеждата.

За винарските изби , където цикълът – икономически и природно – е годишен, е ясно, че ще има огромни загуби през тези 2-3 месеца и те надали ще се наваксат до края на годината. Изминалата 2019 също не беше лесна, така че това ще е втора поредна година на загуби за много от винарските изби, а доста от тях обслужват кредити, плащат заплати, ток и т.н. Сами можете да си отговорите на въпроса колко от тях ще оцелеят и на каква цена. Надявам се, че правителството в лицето на министър Танева ще извоюва част от тези лелеяни 4.5 млрд за сектора. Не искам да съм песимист, но имаше един виц за Айше и Манго, в който през първата брачна нощ Манго й казва: – А дано да си девствена! Айше: – А дано, ама надали. И все пак надеждата умира последна, според мен трябва да им помогнем в тази борба и да подкрепим исканията на сектора. Сега повече от всякога трябва да сме обединени не само на книга, заставам изцяло зад думите си и бих ги подкрепила с дела.

Сега малко за пазара: ясно е предполагам на всички, че в момента пазарът е още по-силно ценово чувствителен. У нас по принцип е така, заради „прекрасните условия“, които държавата ни осигурява като бизнес среда, а сега вече и малкото натрупана култура лека-полека започва да се изпарява. Това е най-тъжното.

Ако мога да се опра на Мигел де Сервантес, с когото се чувствам особено близка напоследък (препрочетете си Дон Кихот, никога не е излишно), сега избираме между свободата и салама.

 Екатерина Христова – Uva Nestum

Uva Nestum е комплекс за винен туризъм. Производството на вино не е голямо, но е съществено за цялостния туристически продукт. Виното на избата се предлага само на място и досега това беше работещ подход. В момента комплексът е затворен поради мерките, свързани с пандемията, т.е. единственият канал за продажба на вино не работи. В кризисни времена преструктурирането и създаването на нови канали ще бъде труден и бавен процес. Тази година избата инвестира в разширение на производството – нови съдове и техника. За съжаление, карантинния период се случва по време на процеса на внедряване на новото оборудване, което също създава затруднения.

За Uva Nestum туристическият продукт е този, който основно генерира приходи. Туризмът вероятно ще бъде една от най-бавно възстановяващите се индустрии, защото освен въздържането към пътувания от гледна точка на сигурност, много хора ще загубят доходи, работа, приходоизточници и реално няма да имат покупателната възможност за планиране и осъществяване на пътувания и почивки. Освен текущи възнаграждения, организацията от години инвестира в обучение, професионална подготовка и повишаване на знанията и уменията на персонала. При продължителна стагнация, освен евентуалното освобождаване на подготвени кадри, компанията реално ще загуби и дългосрочно инвестираните средства за обучение. Загубата на квалифицирани кадри, финансовата криза и свиването на всички видове разходи и инвестиции, може да доведат до снижаване на качеството на услугите, до невъзможността за надграждащо развитие и нормално функциониране на бизнеса.

Uva Nestum представя цялостния си продукт – винен туризъм – основно на специализирани изложения. Тази стратегия е избрана, защото единствена дава възможност за личен контакт и персонално внимание към най-ценната целева група – винолюбителите. Практически сме се убедили през годините, че именно този подход създава трайни взаимоотношения с нашите гости. Вече няколко значими винени събития бяха отменени и това става тенденция. Така основен канал за маркетинг на комплекса също става недостъпен.

Пандемията и последствията от нея със сигурност ще се отразят най-съществено на целия HORECA сектор, съответно на всички свързани отрасли по веригата на доставки. Без целева подкрепа от държавата този сектор ще е възстанови и най-бавно, поради спецификата му – лукс, който може да се спести. Подкрепата не е задължително да се разглежда като пряко финансиране. Възможните мерки за подкрепа може да се изразяват в:

 • активни рекламни и маркетинг кампании за популяризиране на българското вино;
 • информационни кампании за възможностите за целогодишен алтернативен туризъм в България, в т.ч. винен и винено-кулинарен;
 • активно разработване на програма за развитие на винен-кулинарен туризъм, включително с възможности за формиране на публично-частно партньорство и финансиране по програми на ЕС;
 • опростени процедури и облекчени условия за винопроизводителите по мерките, финансирани по програми на ЕС, вкл. маркетинг на българско вино;
 • данъчни облекчения за сектора.

 Георги Михов – Sommelier.BG

Краткосрочно, най-засегнати ще са производители и вносители, които работят основно с ресторанти, избите с дегустационни зали, както и винените изложения през месеците до август. Магазините не би трябвало да имат сътресения, а дори напротив – имат лек ръст, поне засега. Увеличава се онлайн търговията на вино, която принципно изостава в България, така че това е едно от малкото положителни неща, с които ще излезем от кризата.

Дългосрочно, пандемията от Covid-19 води след себе си финансова криза, която ще засегне и България. Това няма да намали консумацията на вино, но ще доведе до леко изместване на пазара към по-евтини вина, най-вече във високия сегмент, а в ниския към увеличено търсене на популярния вече бег-ин-бокс за сметка на вино в бутилка.  Много е вероятно да видим нови масови серии среден и нисък клас вина от изби, които до момента не работят с вериги и супермаркети.

Конкуренцията, която ще се засилва, неминуемо ще доведе до поява на истински маркетингови кампании, а не до хаотични facebook постове, в каквото се заключава маркетинга на вино към момента в България(с малки изключения).

Вносът на вино, минаващ основно през ресторанти и през частни клиенти ще свие още, което може да принуди някои търговци да прекратят дейност.

 Маруся Осиковска – Zlaten Rozhen

Пандемията логично ще повлияе на всички браншове, когато е принудително затворен този бизнес,тъй като виното е продукт,който не е от първа необходимост,а е продукт свързан с хубава емоция на маса приятна компания и във времена на криза,неяснота за бъдещото и финасов дефицит,винения бранш е засегнат пряко.

 Евгени Тренчев – Domain Marash

Положението е извън контрол. Винения живот не може да съществува в това положение и е напълно замрял с изключение на всичко случващо се в Социалните медии.

Всички се втурнахме да търсим On Line методи на продажби и стана много забавно.

Искаме ми се цялото Винено общество да мисли преди да действа. В това положение на оцеляване на Избите, Винените магазини, търговците и всички съпътстващи ги дейности, е важно да се запази разум и по възможност с обединени средства и кампании да се запази постигнатото до момента. По наложения метод всеки се спасява по единично ще е много трудно.

Никои няма да ни спаси визирам държавата, ще трябва да се спасяваме сами.

Проблема на давещите е самите давещи.

Всички усилия за бранша трябва да се насочат в това да се убеди голям процент от Българите да подкрепят Българските производители, устоичива и дългосрочна цел.

Стойте в къщи и пиите Българско Вино

 Живко Енчев – Libera Estate

Неимоверно настъпването на коронавируса създаде препятствия във винения бранш. Няма как той да остане встрани от всичко случващо се. На този етап е рано да се правят изводи, но някои неща са факт: намаляване на обемите продажби, срината е системата от винени събития като изложения и дегустации, които са важни за винарните. Затворените заведения затрудняват работата на винарните, дистрибуторите и всички по веригата. И всичко това преди старта на активния летен сезон. Усилията сега трябва да се съсредоточат в взаимоподпомагане – трябва да се съсредоточим върху консумация на бг вина, поръчани повече директно от винарните или от специализирани магазини, които продължават на този етап своята дейност.

 Живко Влашки – Хотел – ресторант Рамира гр. Кюстендил

Според мен като цяло ще говорим за преди 2020 и след . Всичко ще зависи от това колко дълго ще продължи справянето с вируса. Ресторантьорския бизнес е много динамичен и нещата понякога се променят буквално и за седмица. Хорека сектора ще пострада много и колкото и да сме били недоволни от веригата производител, доставчик и ние сега виждаме , че нещата са вървяли в дадена посока . Сега всичко е спяло или поне за тези от нас , които не правим доставки до вкъщи. Спад който не мога да преценя реално колко голям ще бъде. Много негативни послания се пускат от управляващите, което допълнително нагнетява напрежението?! Морално и кадрово ….. Навсякъде около мен е паника и тих ужас и то заради неизвестните които ни очакват. На дневен ред излиза колко е Важно да сме Локални и колко е важно да се поддържа Българския производител. А лично и специално за вината ( защото 9 години ) откакто работим сме предлагали само български вина и сега малко ми е непривична тази “ истерия” но в никакъв случай не искам да се изтъква за това. Лошото е, че от тези които зависи чуваме думи само за престъпници и рестрикции и нищо позитивно в посока Улесняване на малките бизнеси. Примери мога да дам много. Каналите на продажби ще се изместят и от всеки един ще зависи до каква степен ще в успешен наново. Ще трябват Нови още по – големи усилия за да се задвижи колелото отново в правилните обороти.

За продажбите на вино мога да кажа само, че след като отворим ресторанта и запачнем нормална работа ще видя накъде се завъртят нещата?! В смисъл какво ще е новото търсене . Със сигурност ще има промяна и не знам накъде ще е тя!

Като заключение може да се каже само, че е настанало времето да си стиснем здрави ръцете и да мислим като един!

Winebg.info

 

 

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. ЕКСТРА
 2. СУПЕР
 3. ДОБЪР
 4. СТАВА
 5. ЛОШ