Jarava Winery

Как можете да разберете дали младото вино ще остарее?

Как можете да разберете дали младото вино ще остарее?

За повечето хора виното се консумира малко след покупката. Но да предположим, че сте намерили такова, което наистина ви харесва, и бихте искали да си оставите няколко бутилки за в бъдеще. Как можете да разберете това вино колко време ще е в най-добрата си форма?

Дори при вина закупени специално за избата(колекцията), винаги е добра идея да отворите бутилка веднага, за да можете да си създадете това първо впечатление и да усетите дългосрочните й перспективи. Не искате да изпиете цялото си скривалище, докато виното все още се развива, но също така не искате тези бутилки да тръгнат по наклона обратно, преди вие да сте им се насладили.

Ето някои трикове които да помогнат в отговора на въпроса за възрастта на виното.

Внимателно преценете гроздето или сместа (купажа), региона и репутацията на производителя и / или лозето, както и характеристиките на реколтата. Общата мъдрост казва, че младите червени вина ще стареят по-добре от младите си бели колеги. Но сладките бели вина могат да надживеят много червени. Шенин блан, Ризлинг и Шардоне например може да се развиват добре в продължение на много години.

Как да използваме теста за втория ден за определяне на стареенето

Отворете първата бутилка, налейте си щедра чаша и незабавно поставете тапата (или завийте капачката) обратно върху бутилката. Не използвайте помпа или консервант.

Сега насочете цялото си внимание към виното в чашата. Обърнете внимание на аромата, влизането, усещането в устата, баланса, и дължината на финала.

Плодовете тънки ли са, узрели или стафидирани? Дали киселините и танините са в правилно съотношение помежду си? Изглежда ли нещо (нов дъб, високи киселини, растителни вкусове) не е в баланс? Продължете да дегустирате, но се опитайте да оставите поне 10-15 минути между глътките.

Налейте още една чаша няколко часа след като отворите бутилката и припомнете първите си впечатления. Не забравяйте да запазите последната трета от виното в бутилката, поставете отново тапата и я оставете на плота – не в хладилника – за една нощ.

Истинският тест е вторият ден. Повечето вина ще избледнеят. Но ако на втория ден виното ви е с толкова добър (или по-добър) вкус, обикновено можете да очаквате да отлежи добре в продължение на много години. И на третия ден, ако виното остане вкусно, това вещае още повече.

Не забравяйте, че за да бъде ефективен този тест на следващия ден, не трябва да аерирате, преливате, или по какъвто и друг начин да защитавате (манипулирате) виното. Просто поставете тапата в бутилката, оставете я на плота и вижте какво се случва за една нощ. Повторете, ако е необходимо.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии