Jarava Winery

Как Малбек стана виното на Аржентина

Как Малбек стана виното на Аржентина

Смел на цвят и аромат, но все пак изключително опияняващ, Малбек може да се счита за една от звездите на производството на червено вино от Новия свят. От години това грозде е синоним на аржентинското винопроизводство. Това може да дойде като изненада за мнозина да научат, че Малбек всъщност е френски сорт грозде, донесен през 1800-те години.

Как Малбек пристигна в Аржентина

Първите лози на Малбек пристигат в Аржентина през 1852 г. с френския агроном Мишел Пугет. Нает от управителя на Мендоса , Доминго Фаустино Сармиенто, Поугет е избран за това, че е експерт в областта на едафологията и педологията. Управителят искаше да подобри качеството на аржентинското вино и гледаше да намери нова лоза, които да виреят в аржентинска почва. Не беше подведен.

Лозите от Малбек, които Поугет донесе от Каор, Югозападна Франция, станаха мигновен успех. Популярността на гроздето бързо нараства и лозите се разпространяват във всички лозаро-винарски райони в цялата страна. Сорта процъфтява в новия си дом и Аржентина скоро произвеждаше Малбек с качество, което французите винаги знаеха, че е възможно.

Защо Аржентина за Малбек?

Аржентинският климат, а не почвата, е толкова подходяща за сорта Малбек. Високите нива на инсoлация помагат за развитието на смели, плодови аромати. Прохладните нощни температури добавят освежаваща киселинност и в крайна сметка балансират виното. Сухите, подобни на пустиня условия на винопроизводствените райони намаляват риска от заболявания, свързани с влажността, които могат да засегнат този конкретен сорт.

Тези условия са ярък контраст със студа и влажността на Каор, където гроздето трябва да бъде смесено с други сортове, за да се получи качествено вино за пиене.

Във Франция Малбек има различни имена, включително „Cahors“ (където 70% от гроздето, което преминава в смес на Каор, трябва да е Malbec) и „Cot“ (един от основните сортове, използвани в популярния купаж от Бордо ). Въпреки, че е от френски произход, вече не може да се намери нито една от оригиналните подложки, след като филоксераната епидемията от 1860 г., известена като „Великата Бордо слана“ унищожава всичко. Днес 75% от световния Малбек се отглежда в Аржентина.

Какво да очакваме от аржентинския Малбек

Започвайки с цвят, аржентинският Малбек е интензивен, тъмен, виолетовочервен (ранна индикация за пълния характер на това вино).

Придържайки се към ароматите, Малбек може да бъде идентифициран с по силно присъствие на червени и черни плодове, както и на череши и сливи. Ароматите на пресен плод при по-младите вина, като се променят към профил на мармалад или компот при по-стари вина – особено при тези, при които дъбът е бил използван по време на винификация .

Като цяло аржентинския Малбек представя средно ниво на киселинност и високо съдържание на алкохол, резултат от високите нива на захар, произведени през всички онези часове на слънчева светлина. Аржентинския Малбек е добре балансирани и лесно се пие с или без храна.

Храна за аржентински Малбек

Тъй като това е аржентинско вино, би било престъпление да не се препоръчва говеждо месо на барбекю, бавно готвено над огън от дървени въглища или дърва което идеално допълва виното. Като алтернатива, Малбек може да се насладите с някои прости печени зеленчуци, чушки или гъби или хубаво меко бяло сирене. Месото и зеленчуците, приготвени на открит огън, осигуряват перфектен баланс за Малбек.

Въпреки че има репутация на добро и достъпно вино, на пазара има 200 и повече долара. Примерите за тези по-ексклузивни предложения включват:

Catena Zapata Adrianna Vineyard Mundus Bacillus Terrae Malbec 2011 ($ 220)

Tiano & Nareno Travesia 2010 ($ 250)

Източник: winefrog.com

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии