Jarava Winery

Как Лев Голицин завладява света с пенливо вино?

Как Лев Голицин завладява света с пенливо вино?

Шампанско … Днес нито един достоен празник не завършва без него. Шампанското е пенливо вино, произведено чрез вторична ферментация. Наименованието му произлиза от френската провинция Шампан и то следва да се използва единствено за вината, произведени по традиционната технология.

Днес, при спазване на строго определени условия, се позволява върху етикета на бутилката да бъде записано „шампан“. През 2005 г. е забранено дори използването на термина “шампански метод за вината”, произведени в други райони на Франция и света, а се допуска използването на термина традиционен метод на френски – “méthode traditionelle”. Любопитно е, че първото голямо производство на пенливо вино е около 1535 г. в областта Лиму.

На монаха Дон Пиер Периньон е заслугата за подобряване на технологията на производство на пенливото вино и за неговото качество.

Англичаните много харесват новия вид вино и така то се  разпространява по света. Шампанското става твърде бързо популярно по Европа. Сред коронованите лица, особено големи количества е консумирал руският императорски двор.

Как пенливото вино се разпространява в Русия?

Смята се, че пионерът в производството на шампанско е бил аристократът на име Лев Голицин, който в края на 19 век разработва вината „Масандра“, „Новия свят“ и „Абрау-Дърсо“. Но според друга версия, експериментите върху производството на шампанско в Русия започват още през 1799 година. Малко хора знаят, че казаците са били пионерите в производството на пенливо вино в Русия. Селата Цимлянск и Кумшат стават известни именно заради този факт. Разбира се, казаците не са знаели френските производствени тайни. Измислили са напитката сами. Дългогодишната традиция на дестилацията им помогнала да развият технологията на любимата си напитка. С течение на времето производството се разраства. Виното от Цимлянск е важен етап в многовековната история на донското лозарство и винопроизводство. Лозата е донесена в Цимла по времето Петър Велики от Франция и Австрия. Чуждестранните имена на сортовете бързо се забравят и се заменят с нови местни, които са здраво вкоренени в казашката среда.

Нека да отдадем заслуженото на Лев Сергеевич Галицин – легендарна личност за руското винопроизводство, която в края на 19-ти и началото на 20 век изучава и започва да произвежда най-добрите вина в Русия. През 1889 г. Александър III кани Лев Сергеевич да оглави всички винарни на императорското семейство, ставайки главен винопроизводител на специфичния отдел. Голицин приема този почетен пост през 1891 г. и остава на него до 1898 година. Благодарение на енергичната му натура и организаторска способност е закупена земя за лозя в Крим, Кавказ, в южните провинции, изградени са нови винарни и огромни изби за съхранение и отлежаване на вина, извършва се селекционна работа и обучение на специалисти в училището по градинарство и лозарство Магарач.

Голицин не намира подкрепа обаче от новия император Николай II и решава да подаде оставка. Освободен от тежките административни задължения, Голицин с ентусиазъм се заема с любимия си бизнес – отглеждането на нови сортове грозде и създаването на нови вина. Между другото, сред световните винопроизводители той се радва на безспорен авторитет.

Голицин би могъл да различи стотици сортове грозде по формата на листата, да определи не само сорта грозде, от който е направено виното, но и района, в който расте, характеристиките на почвата и дори времето – дали е било дъждовно или слънчево по вкуса и мириса на виното.

Владимир Гиляровски пише за този колоритен човек неведнъж. Ето как го описва:: „Огромна, мощна фигура, която на пръв поглед напомня на Тургенев, само по-висока и с огромна сива грива на лъв. Епичен човек.

Първо вината от Голицин получават награди и медали на руски изложби, след това те превземат САЩ (злато в Луисвил и Ню Орлеан) през 1889 г. Годината 1895 г. става триумф за Голицин – Голямата награда на изложението в Бордо, а през 1900 г. Голямата награда на световното изложение в Париж, където пенливото му вино (шампанско) е признато за най-доброто в света! „Дивия господар“ от Новия свят, както са го наричали в Европа, завладява света с кримско шампанско. Голицин посвещава целия си живот на винопроизводството и дори е погребан сред лозята си. Вината, създадени от него, продължават да радват хората. В памет на него няколко разновидности шампанско са кръстени на великия руски винопроизводител: Лев Голицин и Седмото небе на княз Голицин.

Източник: mediata.bg
Снимка корица: behance.net

5.0/5.0 Article rating
8 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии