Jarava Winery

Как къде? Wine Fest Burgas 2018

Как къде? Wine Fest Burgas 2018

Много е трудно да се организира едно винено събитие, свързано с хиляди телефонни разговори, разправии с хора, които са трудни за общуване и много други неща на пръв поглед незначителни но важни, а посетителя си мисли, „Е и к’во наслагали тука 20-30 маси и голяма работа“ ами не е точно така!

Тази година, петото юбилейно издание се проведе от 26 до 28 юли  в – Експозиционен център Флора гр. Бургас.
Още на входа ни изненадаха приятно с брандирана чаша с логото на фестивала, която е подарък, и минерална вода. Естествено, че няма как да пресметнеш чашите според посетителите, и за това брандираните чаши свършиха скоро, което е добре все пак защото явно посещаемостта е била висока за всичките три дни на изложението.

Какво е винено събитие без награди!

След проведен конкурс от Асоциацията на търовците на вино в България в рамките на петия фестивал на виното в Бургас, бяха отличени и наградени топ 10 вина за фестивала и обявен победителя в категория “бяло, тихо, сухо вино”.
Наградите бяха връчени на 26.07 по време на церемония „Нощта на Златния Нептун“, която се проведе в лятната градина на експоцентър Флора – Бургас.
Наградата “Топ 10” отидe в колекцията на винарски изби :
– ВИ Братанов за Симбиоза Шардоне х Тамянка 2017
– Либера Истейт за Уайт кюве Хотово,
– Преслав за Нови Пазар Ризлинг 2016
– А2B Operations за Данделион Винеярдс Ризлинг 2016
– ВИ Миролио за ЕМ Мускат Отонел 2017
– ВИ Рупел за Русалии Тамянка 2017
– Старо Оряхово – Врачански мискет 2017
– Старо Оряхово за Траминер 2017
Приз “Златен Нептун” за най-добро бяло вино на фестивала получи
Винарна Зеланос за Шардоне барел 2015

Какво видяхме: Българските изби бяха около 30 имаше и 5 вносителя на вино.  За някои от винарните беше добър повод да покажат новите си вина, което е много хубаво да опиташ нещо ново и свежо. Доста пенливо вино се отвори, което е рядкост на други винени събития освен тези в София.  На щандовете на вносителите можеше да се опитат вина които няма как да видиш в всеки магазин. Имаше и приличен набор от интересни ракии за любителите на високия градус, но все пак не повече от 40 %.

Кога да си купиш български трюфели за тазвечершното ризото, ами сега е момента?  Вино със сирене, класика,  хубавите сирена на шеф Радичев с трюфели, този човек не стои мирен, на всяко изложение ме изненадва с нов продукт, сега новото беше краве масло със шафран. Имаше и хляб с квас и едни малки бурканчета с люта паста, за тези които харесват повече да съскат отколкото да се хранят, шегувам се разбира се!

Като цяло настроението беше добро, посетителите предимно руснаци дошли да почиват  по нашето черноморие. Гледка банална до втръсване, най-интересното е че те не знаят какво вино искат и споменават единствения сорт който знаят по име „Памид“ иначе братушките обичат повече Кра́сное вино́, и предимно такова си купуваха като се пазаряха за цените все едно че сме на Капалъ Чарши. Но все пак похвално за това, че искат  да разширят винения си кръгозор.

Сега и малко за организацията:  Разбира се не може да мине и без забележки. Малък проблем с леда, както и на други изложения, нищо ново! Водата в гарафите през повечето време липсваше, не върви да си плакнеш чашата основно с вино, на някои от изложителите това не се хареса… Трябваше няколко пъти да отскачам до „00“ предимно с цел измиване на чаша.
Не забелязах и много обслужващ персонал който да снове покрай щандовете с въпрос „Имате ли нужда от нещо“.
За сметка на това помещенията (залите) бяха добре климатизирани което е един много голям +

За доброто настроени е и за подканване на преминаващите да посетят събитието имаше не един а двама DJ, които бяха подбрали набор от песни които всеки познава.

Но все пак да не прекалявам с негативизма, в заключение мога да кажа, че събитието е много свежо и в добро време през годината а именно лятото. Как ти се иска след напрегнатия ден на плажа между интервалите дъжд-слънце да опиташ няколко хубави, добре охладени вина 🙂

Забележка: Материала е написан със събрани мнения и на други посетители.

« на 3 »

Г. Георгиев
winebg.info

 

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии