Как коронавирусът заплашва производителите на вино

Как коронавирусът заплашва производителите на вино
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Много вино производители започват да усещат влиянието на разпространението на коронавирус, особено тези с голяма азиатска клиентска база. Някои от тях вече отчитат 90% спад в продажбите за Китай.

Проблемът за производителите е двоен – тук се наблюдава общо намаляване на консумацията на алкохол от китайските потребители и затруднения на китайските митнически служби.

Тъй като Китай е един от най-големите пазари на луксозни стоки в света, многонационалните компании са наистина притеснени. Не е изненадващо, защото например LVMH и Pernod Ricard имат съответно 30% и 10% от бизнеса в Китай.

Според Forbes Torres, водеща испанска марка вино, се очакват големи проблеми – прогнозира се, че продажбите ще спаднат с 50% през месец март.

Ефектите се усещат и другаде – Чили изнася една трета от виното си в Китай, докато австралийските винарни продават 90% през януари и февруари.

Производителите на шампанско предупредиха, че коронавирусът може да забави разширяващите се възможности за потребление на Азия за пенливо вино.

„В Китай всичко е спряло напълно“, казва Флорентин Рок-Буазел, президент на Champagne Boizel в интервю за CNBC за ефектите на коронавируса.

Diageo казва, че разпространението на вируса в Китай и Азиатско-Тихоокеанския регион може да повлияе на печалбите им през 2020 г., със спад до 260 милиона долара, тъй като баровете и ресторантите остават затворени.

Базираната в Лондон компания за напитки, която продаде водещите си марки за вино, Treasury Wine Estates, през 2016 г., и за да се фокусира върху пазарите за алкохол и бира, е изправена пред сериозни търговски предизвикателства от края на януари.

Редица винени изложения в Китай бяха отменени или разсрочени. Това са: China International Alcoholic Drinks Expo (CIADE), TWC Chengdu Fine Wine Showcase, Sud de France Wine Roadshow – Пролетна сесия 2020 г. и Китайският панаир на храните и напитките (CFDF).

Източник: Link

Подобни статии