Как да съчетаваме пица и вино

Как да съчетаваме пица и вино

Пицата и виното са прекрасни сами по себе си, но заедно… ммм, просто са превъзходни.
И тъй като са комбинация, подразбираща се от само себе си, малко хора се замислят как точно да ги съчетават . Ако сте решили да търсите най-добрите съвместителсва по между им, добре е да си поставите цели. Например следните две: 1. хармонизиране на вкусовете на виното и съставките на пицата и 2. да се забавлявате.

Ето и няколко предложения:

Пица Маргарита – Пино гриджо или Барбера

Пино гриджо – нежните вкусове на моцарелата, домати и босилека, се допълват чудесно с хрущящата свежест и леките билкови аромати на сорта.

Барбера – ако предпочитате червено вино, то Барберата е с леко тяло и деликатни плодови аромати, които няма да надделяват над простите, но гениални съставки на Маргаритата.

 

Вегетарианска пица – Розе или Пино ноар
Розе – вегетарианска пица има деликатни съставки и вкусове. Розето е леко и очарователно вино, което няма да превземе цялата сцена и ще добави интригуващи плодови аромати и свежест. Особено, ако е добре охладено.

Пино ноар – още едно от вината с по-леко тяло, неговата киселинност и аромати на червени плодове ще внесат свежест. А едно по-землисто Пино ще хармонира прекрасно с зеленчуците в пицата.

Пици с шунка, прошуто или друг пълнеж от месо – Кианти или Монтепулчано

Кианти – силни вкусове, но не чак чудовищно силни, ярка и понякога дръзка киселиннот, която ще освежи небцето ви. Това вино ще добави малко селски и земен привкус, който ще съответства на подправките в месото и сосовете.

Монтепулчано – това вино е практически перфектно за пица Пеперони. Защо ли? Достатъчно мощно е, за да се справи с тази пица, без да я доминира. А неговият рустикален, земен и силно плодов стил акомпанира прекрасно съставките.

Пици по хавайски със сладки съставки като ананас и др. – Зинфандел или Шираз

Зинфандел – сладостта в ананаса ще хармонира на плодови, сухи, червени вина, които обаче имат по-плътни вкусове. Така че, изберете хедонистичния Зинфандел пълен с плодови аромати, подправки и още много дръзки вкусове.

Шираз – в него има токова много зрял червен плод, че хората често откриват в него конфитюрени нюанси. А те перфектно си пасват с ананас или други сладки съставки в този вид пици.

А на вас, коя ви е любимата комбинация?

Източник: Fresh Cuts of Life