Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Как да съхраним своето вино?

Как да съхраним своето вино?

Вино – начини на съхранение и техните особености

Производителите на вино в древността са имали скромен успех, причината за това е била липсата на подходяща опаковка, която да позволява виното да запази добрите си качества.

Още по времето на римската империя виното е прекарвало почти целия си „живот“ в дървена бъчва. Глинените, керамични или кожени кани са се използвали само за пренасяне на виното до масата. В началото на 17 век напредъкът в стъкларството позволява направата на солидни и евтини стъклени шишета. С течение на времето става ясно, че стъклената бутилка и корковата тапа позволяват много по-дълго съхранение на виното, отколкото дървената бъчва. Установява се също така, че в бутилката виното се развива по друг начин и формира букет.

От особенна важност е при продължително съхранение на бутилки вино е да се проверяват тапите на определен период от време. Ако те са дефектни или са прекалено остарели следва да се подменят или да се вземат други хигиенни мерки, за да не се развиват някои вредни микроорганизми и лишеи, за които е характерно прокарването на миниатюрни пътища в тапата, предизвиквайки частично изтичане на вино, а останалото в бутилката количество бързо бързо се уврежда.

Полезни съвети как да съхраните качеството на своето вино в избата:

Препоръчително е помещението да бъде тъмно, бутилките трябва да се поставят в хоризонтално положение, възпрепятстващо изсъхване на корковата тапа и окисляване на виното вследствие контакт с въздуха;
температурата в избата е добре да бъде в диапазона 10 – 12 градуса. Тя трябва да се поддържа постоянна целогодишно;
влажността на помещението също е от особена важност – когато тя е между 65 и 80% тапата не изсъхва а повърхностната и обвивка не се променя, каквото би се случило, ако влажността в избата е по-голяма. Препоръчително е да не се циментира целият под или да се използват плочки за покриването му. С добри резултати е оставянето на места, запълнени с дребен чакъл, ситно натрошени камъни, керемида и други;
в избата не бива да има силни миризми – от строителни материали, бои, разтворители, гуми, хранителни продукти като кисело зеле, туршии и други.
избата трябва да се намира на спокойно място, покрай което не минава влак, трамвай метро и други превозни средства, чиито вибрации биха попречили на хармоничното отлежаване на вашето вино.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ