Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино

Как да си изберем Розе! Наръчник за стиловете розово вино

Някой някога е казал, че розето е мъжествена и изтънчена напитка. Може и да не ви се вярва, заради неговия розов цвят, но сега поне събудихме любопитството Ви. Е нека видим кои розета са подходящи за господата и кои наистина си заслужава да бъдат опитани.
Този прост наръчник представя някои от най-популярните видове розе от целия свят. Дори и да сте почитатели по-скоро на пикантни вина, отколкото на плодовите такива, със сигурност има розе, което би ви допаднало.

Ръководство за 10 различни стилове на Rosé

Розето се произвежда като сокът на червен сорт грозде е отделен от плода точно преди да стане прекалено тъмен на цвят.

Grenache Rosé /Гренаш/
Style: Fruity – Плодово
Tasting Notes- Вкусови качества
То обикновено се характеризира с брилянтено рубинено червен оттенък. Ще откриете, че розето от Grenache има умерено висока киселинност, но поради лекото тяло и цвят, бихте предпочели да го сервирате добре охладено, за да разкрие най-добре вкуса си. Перфектната комбинация за това вино е гръцки гирос със цацики сос в лятна вечер.

Sangiovese Rosé /Санджовезе/
Style: Fruity – Плодово
Tasting Notes- Вкусови качества
Ярко медно червен цвят, който блести на светлината, сортът Sangiovese сякаш е създаден за производство на розови вина. Нотки на свежи ягоди, зелен пъпеш, рози и жълта праскова са допълнене от лека киселинност. Някои розета от Sangiovese се характеризират също и с лека горчивина на финала, което кара плодовото вино да придобива качествата на сухо. Задължително се сервира охладено в чаша за бяло вино, с купа марокански кус-кус и пиле например.

Tempranillo Rosé /Темпранийо/
Style: Savory – Пикантно
Вкусови качества – Розето Tempranillo набира популярност в региона Rioja и други части на Испания. От това розе може да очаквате блед розов цвят и тревисти нотки на зелен пипер, диня, ягоди, дори такива напомнящи пържено пиле. Много розови вина от сорта Tempranillo се съчетават добре с Graciano и Grenache, за да добавят флоралност във вкуса. Чаша от това вино би превърнало хапването на тако в по-изтънчено изживяване.

Syrah Rosé /Сира/
Style: Savory – Пикантно
Вкусови качества
Американското розе от Syrah обикновено се произвежда по метода Saignee, по този начин то продобива наситено рубинен цвят и нотки на бял пипер, зелена маслина, ягода, череша, прасковена обелка. Розетaта от Syrah се препоръчва да се сервират в чаша за червено вино, тъй като са по-близо до червените вина в спектъра, като температура също е добре да бъде малко по-висока. То е учудващо добра комбинация за пица с пеперони или купа чили.

Cabernet Sauvignon Rosé /Каберне Совиньон/
Style: Savory – Пикантно
Вкусови качества:
Този вид розе е почти изцяло приготвяно по метода “Saignee”. Розето от Cabernet е с наситено рубинен цвят. В него се открива вкус на зелена чушка, черешов сос, касис и пипер. Единствената голяма разлика е, че тези розови вина за разлика от предходните обикновено са с завишена киселинност, защото те обикновено не се оставят да стареят в дъб.

Zinfandel Rosé (a.k.a. White Zinfandel) /Зинфандел/
Style: Sweet – Сладко
Вкусови качества:
Вероятно най-популярното розе ( по отношение на обем, но задължително и по отношение на качество) продавано в САЩ . 85 % от продукцията на този сорт се превръща в розово вино. Повечето от „белите“ вина от сорта Zinfandel се произвеждат умишлено по технология за сухи вина, с около 3-5 гр. остатъчна захар, което ги прави умерено сладки. Вкусовете, които могат да бъдат открити са ягода, лимон, захарен памук, зелен пъпеш с умерено висока киселинност. Сервира се ледено студено с тайландска храна.

Tavel Rosé (from the Côtes du Rhône)
Style: Savory and Rich – Пикантно и плътно
Вкусови качества: Считано за любимото вино на Хемингуей, Tavel е необичайно сухо розе. Характеризира се с по-плътно тяло и структура отколкото при повечето розета и притежава характеристиките на добрите червени вина, но с по-блед цвят. Друго интересно за него е високият процент алкохол, ниска киселиннсот, цвят на сьомга, потенциал за отлежаване. Усеща се нос на летни плодове, който с времето става по-богат и се долавят нотки на ядки. Подгответе барбекюто, разлистете „Старецът и морето“ и се насладете на чаша от този земен елексир.

Provence Rosé /Прованс/
Style: Fruity and Lean – Плодово и леко
Вкусови качества – Розе от Provence е малката черна рокля на розовите вина. Това вино е подходящо да се пие у дома, както в двора, така и в трапезарията. То е свежо, хрупкаво, сухо, отлично се съчетава почти с всяко ястие, дори това да е сочен бургер. Grenache, Cinsault, Syrah and Mourvèdre са често използвани сортове при прогтвянето на това бледо розово вино, те му придават аромат на ягода, свеж резен от диня, розови венчелистчета, с отчетлив солено-минерален послевкус.

Mourvèdre Rosé /Мурведър/
Style: Fruity and Floral- Плодово и флорално
Вкусови качества: Розето от Mourvèdre напомня за Южна Франция и прекрасните вина на Bandol. Те обикновено се характеризираат с блед коралов оттенък, по-обло и плътно тяло от останалите розета. Mourvedre е сорт с нoс на виолетки и розови венчелистчета. Във вкуса се усещат червена слива, череша, сушени билки, пушек и дори месо. Той отлично за средиземноморско вечерно парти с печено агнешко, прясно изпечена пита и тапенаде от черни маслини.

Pinot Noir Rosé /Пино Ноар/
Style: Delicately Fruity – Деликатно плодово
Вкусови качества
Pinot Noir Rose е примадоната на гроздовата сцена ?? 😀 Плодовете на този сорт не търпят температурни амплитуди и сa особено чувствителни и деликатни. Отгледани добре те се превръща в неустоима чаша вино. В розето Pinot Noir внася ярка киселинност и лек, фин аромат на дива ябълка, диня, малини, ягоди, мокър камък. Вината от този сорт са елегантни, свежи, сухи. Добре се съчетават със свежо козе сирене, салати и ястия с раци.

Източник: winefolly.com

3.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ