Jarava Winery

Как да разчетеш етикета на шампанското

Как да разчетеш етикета на шампанското

С наближаването на коледните и новогодишни празници наближава и времето на шампанското. 
Как да се ориентираш сред всички различни видове пенливо вино, ако не си специалист, при условие, че по етикетите има всякакви фрази и съкращения, които не са ти известни? Ето малко помощ по въпроса.

Само да уточним – „шампанско“ има право да се нарича само и единствено пенливото вино, произвеждано в областта Шампан, Франция.

А сега за етикетите.

Blanc de noirs

Тази фраза означава, че шампанското е направено или от грозде пино мьоние, или от грозде пино ноарм или е комбинация от двете. И двата сорта имат червени зърна, от които се извлича бял сок. Когато шампанското е направено и от двата сорта, то е доста силно.

Това е пример за производство на шампанско от червено грозде.

Шампанско, описано като „Blanc de noirs“, върви много добре със сушени меса и хайвер.

Blanc de blancs

Подобно на „Blanc de noir“, и „Blanc de blancs“ е индикация за вида на използваното грозде. В този случай това е шардоне.

Шардонето е бяло грозде с бял сок. Виното от него обикновено е свежо и елегантно, понякога даже го описват като женско. Това са вина, които се комбинират с изискани ястия.

Шампанско с обозначение “Blanc des blancs” идеално се комбинира с риба, стриди и т.н.

Millésimé или Vintage

Винарите от Шампан, освен че смесват различни сортове грозде във своите вина, често смесват и различни вина, направени през различни години – практика, по която те се различават от останалите френски производители. Винарите в Шампан пазят в избите си вина от различни години, но понякога, когато реколтата е била особено добра, те решават да направят вино само от гроздето от съответната година.

Именно тези вина имат на етикета си „Millésimé“ или „Vintage“. Това са вина с по-характерен вкус в сравнение с останалите видове шампанско и се сервират с изискани деликатеси или по специален повод.

Brut nature

Това е фраза, която обикновено се изписва на етикета под името на винарната. Понякога се заменя със „Zéro dosage“ и означава, че на последния етап от производството е било добавено минимално количество захар.

В зависимост от количеството захар шампанското може да бъде brut (сухо), demi-sec (полусладко) или doux (сладко). Когато захарта в него е по-малко от 3 грама на литър, то се обозначава като „Brut nature“.

Този вид шампанско има особено ясно изразен вкус, който не може да бъде сбъркан.

RM, NM, CM, RC, SR, ND, MA

Тези съкращения на етикета на шампанското дават информация за производителя и оттам – за вкуса на шампанското.

Един производител на шампанско може да го прави от грозде, което е купил, или от грозде, което сам е отгледал, и тези съкращения дават точно такава информация. Например, съкращението RM (récoltant manipulant”) означава „индивидуален производител“ и често става дума за шампанско, направено от гроздето на една-две реколти. Такова шампанско най-вероятно ще има доста интересен и уникален вкус.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ