Jarava Winery

Как да комбинираме вино и салата

Как да комбинираме вино и салата
В сезона на пресните зеленчуци и плодове, какво по-хубаво от това да съчетаем една чаша вино с вкусна салата. За съжаление съчетаването на вино със салата не е толкова лесно като, неговото съчетаване с пържоли на скара. Киселият дресинг и зеленчуците не са подходящ партньор за финото вино.

Традиционно е прието със салатата да се пие вода, но защо да се откажем от любимото си вино, докато похапваме вкусна салата. Ще ви дам няколко полезни съвета, ако искате да се наслаждавате на свежа салата и неповторимо вино.

Днешните салати са много повече от една чиния със смесени марули, те са пълни с интересни и уникални аромати. Когато се използват правилните съставки, стават перфектен партньор за редица вина, като Совиньон Блан, Шардоне и Ризлинг.

Първата и най-важна съставка на салатите, която оказва голямо влияние върху комбинацията им с вино, е дресинга. Той е най-трудният за определяне компонент поради киселото си естество. Типичната рецепта от “една част червен винен оцет и три части олио“ е твърде остра, за да се съчетае добре с вино. Моят съвет е да се намали оцета, не напълно да се изключи от дресинга, но може да се замени с по-мека алтернатива като балсамов оцет или оризово вино. Може да експериментирате и с нещо по-свежо като плодов сок вместо оцет, в този случай подходящи са лимоновия и портокалов сок, както и сокът от червена боровинка.

Салатата, няма да има същия вкус без олио, но то също има много подходящи заместители като зехтин, орехово или плодово масло. Всички те се съчетават много успешно с вино и допълват неговия вкус.

Препоръчително е да се заменят киселите съставки с не толкова силни като пилешки, телешки или зеленчуков бульон. При приготвянето на салата, не забравяйте да включите съставки, които са с естествен афинитет към виното:

Билки – много вина имат билкови нюанси в тях, включително и Совиньон Блан, Каберне Совиньон и Мерло.

Зелените зеленчуци се съчетават добре с Zinfandel or Petite Syrah. Печените зеленчуци се комбинират много сполучливо с по-дълбоки и богати вина като Зинфандел и Совиньон Блан. Зеленчуци на скара са подходящи за вина с дървесни аромати, така че опитайте Шардоне, ферментирало в дъбова бъчва. Ако сте решили да сложите гъбки в салата е добре да изберете червено вино, като Пино Ноар. Нотки на ябълка, круша, пъпеш и дори аромати на тропически плодове са често срещани в Ризлинг, Шардоне, Совиньон Блан, Семийон или Гевюрцтраминер.

Една интересна и особено вкусна комбинация – салата от зелена салата, ябълка, синьо сирене и орехи, в съчетание с чаша Шардоне. Опитайте и няма да сгрешите!

Моят съвет е експериментирайте! Открийте нови вкусове и усещания, не робувайте на традиционните възприятия!

Източник: Link

4.2/5.0 Article rating
5 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии