Jarava Winery

Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки

Как да изберем изгодно чаши за вино в четири лесни стъпки

Хубавото вино изисква и хубави стъклени чаши, в които да бъде сервирано. Дори и вече да разполагаме с такива, рано или късно всеки се сблъсква с нуждата от нови за голямо парти или защото броят на старите естествено е намалял с времето (поради счупвания). Пазаруването на чаши втора ръка или търсенето на намаление за големи количества, не винаги трябва да е за сметка на качеството, ако следваме следните стъпки:

1. Първо, огледайте чашата добре на слънчева светлина. Тя трябва да е кристално чиста от балона до столчето. Всеки зеленикъв отенък означава нискокачествено стъкло за бутилки – следователно търсенето продължава. Оцветявания на столчето са приемливи, въпреки че са отживелица. Офорт и гравиране на кристала са характерни основно за антики.

2. Ръбът на чашата трябва да бъде плосък, сякаш е отрязан с ножици за по-лесно и чисто наливане . Заоблените ръбове на чашата са наричани „safty edge”от някои производители – маркетингов трик, използван за продажба на нискокачествена продукция.Това е отличителен белег на стъкларията използвана от повечето кафенета.

3. Следващата стъпка е да проведете интервю с чашата: Буквално се вслушайте се в нея. Чукнете с пръст или корк по екваториалната част на чашата. Трябва да чуете приятен звук наподобяващ звънче, с продължителност няколко секунди и дълъг финал. Най-добро откриетие на пазара за момента са чашите Riedel Burgundy Grand Cru, които издават нисък звук, подобен на гонг за около 20 секунди. Ако чуете кратък металически звън, по-добре подминете тази чаша.

4. Ако чашата отговаря на изброените по-горе изисквания, продължете с по-субективен критерий за подбор – като тежест. Чашата трябва да е приятно лека и добре балансирана, столчето и трябва да е с елегантно и тънко, но не толкова, че да е лесно чупливо . Има два вида чаши по отношение на изработката едните са изляти – отделните елементи не са допълнително свързани помежду си, а са едно цяло и такива при които столчето е допълнително прикачено за балона на чашата. Вторите, естествено, са със значително по-ниска цена.

Какво и от къде да купим
Ето няколко бранда, които не са познати на широката публика, но са много добре приети в ресторантьорския бранш: Germany’s Stölzle (standard at Smith & Wollensky and Ruth’s Chris Steak House), Slovakia’s Rona (a relative newcomer, it stars at Del Posto);при Italian Luigi Bormioli and German Schott Zwiesel столчетата са изработени от патентовано нечупливо стъкло.
Сред търговците на дребно са wineenthusiast.com и магазини с думи като “crate,” “pier” or “barrel“ в имената. Някой големи вериги като Macy’s често правят разпродажби, дори и на Riedel. В магазините за употребявана стока си носете пари в кеш и имайте предвид, че находките ви може да не се задържат дълго. Зная това от болезнен личен опит. Веднъж открих елегантен сервиз от гравирани австрийски кристални чаши за шампанско от 19-ти век – перфектни като шербет чаши – предлагани за 1 $ бройката. Но докато изтичам до най-близкия банкомат, за да изтегля пари, те вече бяха продадени.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ