Jarava Winery

Какво трябва да знаем, за да си направим винарната у дома

Какво трябва да знаем, за да си направим винарната у дома

Това, което трябва да знаем, за да си направим винарна у дома, е от съществено значение, ако сме от тези, които пазят определени вина за поводи, събития или празненства. И наличието на винарна в нашия дом не е свързано само с наличието на първокласно вино, така е , но все повече домакинства обмислят да имат малка „винарска изба“ с любимите си вина.

Много е тъжно да отворим виното веднага след купуването му, би трябвало виното да си почине за известно време след транспортирането. Поради тази причина, ако искаме да устроим собствена винарна у дома, трябва да вземем предвид поредица от съществени моменти. Те трябва да се спазват, ако искате да запазите живота на вашите вина.

Ако искате да запазите някое Премиум вино като инвестиция, за да го продадете след няколко години като такова, там грижите трябва да са максимални. В България все още няма установена такава практика, а ако това се случва почти никой не разбира за него, понеже се прави от много тесен кръг хора.

Първият проблем с който се сблъскваме, е този с пространството с което разполагаме. Ако нямате място в дома си, ще се наложи да помислите добре. За да се организираме добре в малко пространство има няколко варианта. Създайте конкретно помещение, което да бъде мазето, можете да купите специален охладител за вино (хладилен шкаф), който функционира като изба. Разбира се тези екстри не струват никак евтино.

Другият по евтин вариант е, че трябва да настаните вината си по рафтове или в дървени кутии. Внимавайте, откритите рафтовете не са най-удачния начин, защото виното предпочита тъмнина и определена температура. Ако все пак можете да поставите вината си в дървени кутии в хоризонтално положение, това е по-добрия от този с рафтовете на открито.

Основното нещо за да имате изба у дома и то в добро състояние, е да се вземе предвид:

  • Светлината
  • Постоянна температура
  • влажност
  • вентилация

Светлината не се разбира добре с виното. Избягвайте да ги поставяте на слънце или изкуствена светлина. Това прекомерно излагане може да накара вината ви да оксидират прекалено много.

Поддържането на постоянна температура във винарната е от съществено значение, но може да се окаже най-трудното. Не повече от 10 ° или по-малко от 15 ° С. Ако колекцията включва бели вина – е добре да има различни температурни зони. В допълнение, вината не търпят големи изменения. Намерете мястото в къщата, което е най-малко изложено на температурни повишения и спадове. Не използвайте тераси или места в близост до прозорци.

Поддържането на влажност между 65 и 75% предотвратява изсъхването на корк (следователно вината се поставят хоризонтално по същата причина). Това предотвратява изсъхването на корковата тапа. Влагата е друг труден проблем за контролиране. Много е трудно да се намери място, което поддържа влажността в тези проценти. Това е аспект, от който може да се нуждаете от някои специализирани технически средства. Внимавайте да нямате твърде много влажност, която също вреди на виното.

Циркулацията на въздуха между бутилките помага много за запазването на техните свойства. Избягвайте да поставяте бутилки в близост до химикали или други продукти със силни миризми. Поради порьозността на тапата те могат да влязат и да повредят виното.

В допълнение към всичко казано, друг съвет е да не местите вината твърде много. Прекомерното движение не се препоръчва. Удобните рафтове за поставяне и достигане до виното са от съществено значение, за да се избегнат прекомерни движения.

Източник: Линк

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии