Jarava Winery

Какво е Crémant и по какво се различава от шампанското?

Какво е Crémant и по какво се различава от шампанското?

Франция е известна с най-доброто пенливо вино в света: шампанско. Но освен тази изключителна напитка, французите произвеждат още много страхотни пенливи вина. Един от тях е Crémant.

Какво е Crémant?

Crémant е вид пенливо вино от Франция, което е бяло или розе и е сухо или полусухо. Тъй като преминава през подобен производствен процес като шампанското, включително ферментация в бутилки, това обикновено е висококачествено и достъпно пенливо вино.

По какво се различава Crémant от шампанското?

Въпреки че и двете пенливи вина преминават много сходни производствени процеси, има някои важни разлики. В исторически план терминът Crémant е бил използван за етикетиране на полуискрящи вина, произведени в региона Шампан. За разлика от това, вината, обозначени като шампанско, винаги са били искрящи.

Тъй като законите за виното се промениха през 1985 г., лозарите от Champenoise вече не могат да използват термина Crémant. В наши дни това е защитено име със статут на AOC, най -висококачествения етикет за френските вина. Само бенгалките, подложени на „традиционния метод“, който включва ферментация в бутилки, могат да го носят.

Основните разлики между Champagne и Crémant са:

 • Вината с шампанско идват от региона Шампан, а вината Креман – от един от осемте френски региона извън Шампанско.
 • Шампанското може да се направи само от седем сорта. Пино ноар, Шардоне и Пино Мение са най -важните. Както ще обсъдим подробно по-късно, винопроизводителите на Crémant имат и други възможности.
 • Шампанското обикновено е по-скъпо.

По какво се различава Crémant от Prosecco?

Просеко е друго добре познато пенливо вино. Но разликите между Crémant и Prosecco са по-значителни, отколкото между Crémant и Champagne:

 • Вината Crémant идват от Франция (въпреки че може да откриете някои изключения). Всички вина Prosecco идват от два региона в Италия: Фриули-Венеция Джулия и Венето.
 • Докато френските лозари използват ферментация в бутилки, втората фаза на ферментация на Prosecco се провежда в стоманени резервоари. Този подход се нарича „методът на Charmat“ или „италианският метод“.
 • Повечето Crémant е сух и с дрожди. Prosecco има тенденция да се отличава с фина сладост с по -интензивни плодови и цветни аромати.

По какво се различава Crémant от Cava?

Cava е отделен вид висококачествено пенливо вино, защото е направено по „традиционния метод“. Има обаче някои разлики между двете:

 • Както вече казахме, Crémant е от Франция. Cava идва от Каталуния в Испания. Повечето вина се произвеждат в подрегион, наречен Penèdes.
 • Гроздето, което лозарите на Crémant могат да използват, се различава в зависимост от местните закони за виното. За Cava винопроизводителите се придържат предимно с четири традиционни испански сорта: Macabeu, Xarel·lo, Parellada и Subirat.

От къде идва Crémant?

Винарите от осем различни френски винарски региона произвеждат Crémant. Пълното име на пенливото вино подсказва родния му регион. Например Crémant d’Alsace идва от района на Елзас в източната част на страната. Осемте региона са:

Alsace, Bordeaux, Bourgogne (Burgundy), Die, Jura, Loire, Limoux, Savoie

Лозя в Keyserberg в региона на Елзас, Франция

От какво се прави Crémant?

Винарите могат да правят пенливи вина Crémant от различни сортове грозде. Тъй като те трябва да спазват регионалните правила за производство, те са ограничени в избора си и трябва да се съсредоточат върху сортовете, характерни за техния роден регион:

 • Alsace: Auxerrois, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Riesling
 • Bordeaux: Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Carmenère, Malbec, Merlot, Muscadelle, Petit Verdot, Sauvignon Blanc, Sémillon
 • Bourgogne: Aligoté, Chardonnay, Gamay, Melon de Bourgogne, Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Sacy
 • Die: Aligoté, Clairette, Muscat Blanc à Petits Grains
 • Jura: Chardonnay, Pinot Noir, Poulsard, Savagnin, Pinot Gris, Poulsard, Trousseau
 • Loire: Arbois, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Chenin Blanc, Grolleau, Grolleau Gris, Pinot Noir, Pineau d’Aunis
 • Limoux: Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac, Pinot Noir
 • Savoie: Aligoté, Altesse, Chardonnay, Chasselas, Jacquère

Как се прави Crémant?

Производственият процес е подобен на процеса при приготвяне на шампанско. След прибиране на реколтата и пресоване на гроздето винарите оставят сока да ферментира, за да произведат тихо вино. Обикновено това основно вино е с много високи киселини. В повечето случаи това е смес от вина от различни сортове грозде, а понякога дори и от различни лозя.

Следващата стъпка в процеса е втората ферментация. Провежда се в бутилки и се нарича „традиционният метод“. Винарите пълнят виното в бутилки и добавят смес от вино, захар и мая, за да подновят ферментацията. Тъй като запечатват бутилките, CO2, образуван по време на ферментацията, не може да излезе. Вместо това образува деликатните мехурчета, на които се любуват любителите на пенливо вино.

Може ли да се декантира Crémant?

Не, не трябва да декантирате вина Crémant, това е правило за всички пенливи вина. Подобно на повечето пенливи вина, те нямат значителна полза от контакта с кислород. Освен това, оставянето им в декантер би довело до бързо изчезване на деликатните мехурчета, правейки вкуса на виното плосък и скучен.

Как да съхранявате Crémant?

Отнасяйте се към бутилките Crémant, така, както към всяко пенливо вино: Намерете за него тъмно, хладно място, за предпочитане в мазето си. Защитете бутилката от слънчева светлина, вибриращи устройства като климатик и агресивно миришещи химикали (почистващи препарати, боя или мазут).

Във всеки случай хладилникът за вино е оптимален начин за съхранение на добра бутилка Crémant .

Може ли Crémant да се развали?

Да, както всички пенливи вина, Crémant може да се влоши. Особено когато го излагате на топлина, слънчева светлина или вибрации, увеличавате шанса за окисляване. Ако няма мехурчета и е с плосък вкус или има неприятни аромати, подобни на оцет, най-вероятно вече не бива да се пие.

Колко дълго издържа Crémant, когато е отворен?

Когато е отворена, бутилката издържа около 2 до 4 дни. Не забравяйте да я затворите отново с оригиналния корк или запушалката за бутилки за многократна употреба. След това го поставете в хладилника.

Можете ли да отлежите кремантни вина?

Повечето вина Crémant не са направени за отлежаване. Те няма да станат забележимо по-добри, ако ги съхранявате с години. По-добре е да ги консумирате в рамките на една до две години след закупуването им.

Коя храна върви с Crémant?

 • Леки вегетариански ястия, например зеленчукови супи с тиква, тиква или патладжан.
 • Вината от долината на Лоара или от Лиму се съчетават много добре с морски дарове като сьомга на скара, скариди, омар или стриди.
 • Вината от Бургундия или Елзас фантастично съвпадат с пържени ястия, включително калмари, но и с пиле. Пикантните ястия са също подходящи, тъй като мехурчетата на вината помагат за почистване на небцето и намаляване на лютивината.
 • И накрая, помислете за комбиниране на вашето пенливо вино с кремообразни сирена. Сирената от краве и козе мляко са чудесни.

Съвети за пазаруване

Вече обсъждахме, че Crémant е защитен етикет във Франция. Така че, когато попаднете на френско пенливо вино, което го носи този етикет, можете да сте сигурни, че това е висококачествена бутилка. Имайте предвид обаче, че някои пенливи от други европейски страни могат да бъдат етикетирани по подобен начин, особено ако френският е официален език там. Тези страни включват Белгия, Люксембург и Швейцария.

Ако сте любител на пенливо вино, но шампанското ви плаши заради цената си, тогава Crémant е отлична алтернатива за вас. Той е с високо качество с деликатни мехурчета, комбинира се с много храни, и е много по -достъпен. Така че, когато търсите страхотна френска пенлива напитка, помислете за закупуване на бутилка Crémant.

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. ЕКСТРА
 2. СУПЕР
 3. ДОБЪР
 4. СТАВА
 5. ЛОШ

Подобни статии