Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Какво е Asti и защо трябва да го опитате?

Какво е Asti и защо трябва да го опитате?

Обикновено пенливите вина са напитки за специални поводи. Хората ги купуват за да вдигнат наздравица за годишнина, сватба или успешно сключена сделка. Но пили ли сте някога пенливо вино за вечеря? Ако не сте, но сте отворени за нови вина, може би ще искате да опитате Asti.

КАКВО Е ASTI?

Asti ( известен още като Asti Spumante) е бяло пенливо вино от района на Пиемонт, Северна Италия. Той е сладък на вкус с плодови аромати и има доста ниско съдържание на алкохол. Виното преминава през специфичен производствен процес, наречен „метод Asti“ който подлежи на строги закони.

ОТ КАКВО СЕ ПРАВИ ASTI?

Asti се произвежда от Moscato Bianco. Съгласно италианските закони за виното, винопроизводителите не могат да използват други сортове за производството.

Moscato Bianco е един от най-старите сортове от Италия. Но лозарите го отглеждат и на много други места по света. В зависимост от държавата, тя може да има алтернативно име:

  • Франция: Muscat Blanc à Petit Grains
  • Германия и Австрия: Gelber Muskateller
  • Испания: Moscatel de Grano Menudo / Moscatel Castellano
  • Сърбия: Tamjanika

Освен това, винопроизводителите в Гърция, Португалия, САЩ и Южна Африка използват грозде Moscato Bianco за производство на тихи вина, десертни и пенливи вина.

АСТИ СРЕЩУ МОСКАТО Д’АСТИ: ЕДНАКВИ ЛИ СА?

Не, Asti Spumante и Moscato d’Asti не са еднакви. Но споделят същите производствени методи и имат сходни вкусови профили.

Moscato d’Asti е полуискрящо вино. Така че изживяването с мехурчета, което предоставя е по-малко различно от газирането на искрящата версия. Причината за тази разлика е процесът на ферментация: Asti претърпява по-продължителна ферментация, която води до по-високо ниво на CO2. Тъй като по време на този процес повече захар се превръща в алкохол, също така е малко по-силен от Moscato d’Asti. Обикновено съдържанието на алкохол е между 6 и 9%, докато неговият полуискрящ братовчед има само 5,5%.

КАК СЕ ПРАВИ ASTI

Гроздето Moscato Bianco расте по хълмовете на Пиемонт. То са трудно за отглеждане и узрява в средата или края на септември. По време на дългия си вегетационен период е много уязвимо към плесен, сиво гниене, горски молци и други болести и вредители. По този начин винопроизводителите трябва да инвестират много време и работа, за да поддържат гроздето здраво. Но дори и да успеят от Moscato Bianco дава ниски добиви в сравнение с други сортове.

Беритбата обикновено се извършва в средата на септември, когато гроздето съдържа оптималното количество захар. За да се гарантира, че няма да навредят на гроздето, работниците не използват машини и прибират реколтата на ръка. Ронкането и пресоването на гроздето става без съвременни технологии. Лозарите използват ръчни преси, за да изстискат внимателно сока от гроздето.

Досега методът на производство не се различава от методите за производство на други тихи или пенливи вина. Но процесът на ферментация на винената мъст за Асти е изключителен. Най -вече защото винопроизводителите предотвратяват ферментацията на по-голямата част от винената мъст. Те правят това, като охлаждат контейнерите за мъст до температури, близки до точката на замръзване. Причината е проста: те произвеждат Asti през цялата година и се нуждаят от прясно вино, за да го направят.

На всеки два месеца винопроизводителите започват да обработват нова партида. Първо, те прехвърлят мъстта в резервоари от неръждаема стомана и ги запечатват. След това ги загряват до около 60 ° F (15 ° C), за да започнат процеса на ферментация. Докато захарта в мъстта бавно се превръща в алкохол, вътре се образува CO2. Но тъй като резервоарите са запечатани, този CO2 не може да излезе. Вместо това той остава във виното и му придава типичната пенлива характеристика.

Когато виното достигне желаното ниво на алкохол (обикновено около 7,5%), винопроизводителите охлаждат резервоарите, за да спрат ферментацията. Те използват центрофуга, за да отстранят останалата мая и бутилират виното. За разлика от много други пенливи вина, Asti не преминава през втори процес на ферментация в бутилка, така че в този момент е готов за консумация.

Loading

КАКЪВ Е ВКУСЪТ НА ASTI?

Asti идва с голям баланс на сладост и киселинност. Подобно на много други вина Moscato, той има плодови аромати на цитрусови плодове, портокал и кайсии. По същия начин е газиран като другите пенливи вина като шампанско или просеко. Но поради ниското си съдържание на алкохол, той е значително по-лек. Докато Prosecco има около 11% и шампанско около 12%, Asti е само с 6 до 9% алкохол.

ОТКЪДЕ ИДВА ASTI?

Asti идва от района на Пиемонт в Северна Италия. Asti DOCG е защитена номинация. Само пенливо вино, което идва от една от 52 -те общини в провинциите Асти, Алесандрия и Кунео, може да носи това име.

Град Калосо в региона Асти

Карло Гансия произвежда Asti за първи път през 1870 -те години. Учи от винопроизводство в Шампан и се стреми да създаде напитка, подобна на известното френско пенливо вино. Той копира традиционния метод на шампанско, като ферментира виното си два пъти: първо в резервоари, а след това в бутилки. Тъй като той използва италианския сорт Moscato Bianco за тази цел, нарича първите си вина „Moscato Champagne“.

В началото на 20 век методите на производство се променят. Оттогава виното преминава само една фаза на ферментация. Ферментацията от бутилки вече не е част от процеса.

До 40 -те години на миналия век Асти не беше спечелил голяма популярност извън Италия. Но по време на Втората световна война много съюзнически войници развиха предпочитание към сладкото пенливо вино. Когато се върнаха у дома в САЩ и Обединеното кралство, те занесоха това в домовете си. За да задоволят нарастващото търсене на тези нови пазари, много италиански винопроизводители увеличиха усилията си. Започва масово производство и виното получава ново име: Asti Spumante. Репутацията му обаче не беше изключителна. Просто не можеше да победи качеството на шампанското. Така винопроизводителите решиха да преименуват своето пенливо вино, когато регионът придоби статут на DOCG през 1993 г. Оттогава вече няма да намерите термина Spumante на повечето етикети за бутилки.

Днес Asti има по-добра репутация. Въпреки това, той все още не е сериозен конкурент на шампанското по отношение на качеството. Независимо от това, той е популярен по целия свят и едно от най-изнасяните пенливи вина на Италия.

КАК ДА СЕРВИРАТЕ ASTI

Асти може да се консумира както като аперитив, така и като дижестив. Поради ниското си съдържание на алкохол, той е идеален за обедни- партита, особено в горещите летни дни. Но можете да го сервирате и с обяд или за вечеря.

КОЯ Е ПРАВИЛНАТА ЧАША ЗА ASTI?

Правилната чаша за Asti е топ флейта. Точно както за шампанско или просеко, високите чаши с тесните отвори помагат да се запазят мехурчетата по-добре от обикновените чаши за вино.

КАКВА Е ПОДХОДЯЩАТА ТЕМПЕРАТУРА ЗА СЕРВИРАНЕ НА ASTI?

Винаги сервирайте Asti охладен. Температура около 43 ° F (6 ° C) е идеална за осигуряване на свежо и мехурчесто изживяване. След като отворите бутилката, веднага я изсипете в чаши и сервирайте.

КАК ДА СЪХРАНЯВАТЕ ASTI

Винаги съхранявайте Asti на хладно и тъмно място, където топлината, температурните промени и слънчевата светлина не могат да му навредят. По този начин ще запазите характерната му свежест. Място със стайна температура от около 55 ° F (13 ° C) е перфектно. Не забравяйте да съхранявате бутилките легнали. Тази позиция гарантира, че виното остава в контакт с корка и предотвратява изсъхването му.

МОЖЕ ЛИ ASTI ДА ОТЛЕЖАВА?

Не. Asti се произвежда, за да се консумира скоро след бутилирането. Съхраняването му в избата ви с години няма го подобри, по скоро ще стане негоден за пиене.

МОЖЕ ЛИ ASTI ДА СЕ РАЗВАЛИ?

Да, Asti може да развали, ако го излагате на слънчева светлина или топлина за значителен период от време. И двете могат да увредят типичните вкусове, както и доброто преживяване.

КОЛКО ТРАЕ ASTI КОГАТО Е ОТВОРЕН?

Когато е отворено, италианското пенливо вино издържа съвсем за кратко. Ако го поставите в хладилник, можете да му се насладите няколко дни, преди мехурчетата и ароматите му да изчезнат. Така че по-добре го консумирайте бързо след отваряне на бутилката.

КОЯ ХРАНА ВЪРВИ С ASTI?

Асти е чудесно вино за съчетаване с голямо разнообразие от храни. Неговата сладост съвпада със сладки десерти, но също така със солени и пикантни основни ястия.

Например, можете да опитате със сушено месо. Италиански специалитети като салами и прошуто или испански деликатеси като Чоризо и Хамон Иберико. Китайска пикантна храна, виетнамската или индонезийска кухня се съчетават перфектно.

Не на последно място, можете да му се насладите с десерта. Изберете сладко, плодово ястие като плодова салата или тарта с горски плодове. Но се уверете, че не е по-сладко от виното. Като алтернатива сервирайте чиния със сирене. Меките видове сирене като Бри или Камамбер и синьото сирене като Рокфор или Горгонзола се съчетават фантастично с балончетата на Asti.

СЪВЕТИ ЗА ПАЗАРУВАНЕ

Ако искате да се насладите на оригиналния италиански вкус, не забравяйте да потърсите бутилки, които носят името „Asti“ (със или без „Spumante“) на етикетите си. Тъй като името е защитено от закона, производителите от други региони освен Пиемонт не могат да го използват. Имайте предвид, че единственият термин „Spumante“ не е защитен, така че лозарите от цял ​​свят могат да го използват.

Не бъркайте Asti с Moscato d’Asti. И двете са приятни и ви насърчавам да опитате да ги сравните, за да разберете различията им. Но ако искате да се насладите на пълното изживяване, потърсете италианския оригинал.

За любителите на Asti е задължително да се знае, въпреки че не е напитка от висок клас. Тъй като е сладък, лек и с ниско съдържание на алкохол, това е чудесно пенливо вино за много различни поводи. Не забравяйте да опитате и неговия полуискрящ братовчед, за да получите пълна представа от пътуване на пенливи вина в Пиемонт.

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ