Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Какво е съдържанието на виното?

Какво е съдържанието на виното?

Всеки човек е наясно, че виното не е просто ферментирал гроздов сок. Но едва ли може да си представите, че в чашата с вино, която държите в ръката си има близо 600 съставки. Химическите съединения, които са част от състава му са в много малки количества, но въпреки това те играят важна роля във вкусовите и ароматни качества на виното.

Две бутилки вино, за чието производство се е използвало грозде от един и същ винен сорт или от един и същ лозаро-винарски район , могат да бъдат напълно различни, вследствие различието на почвата, слънчевото греене, климата, количеството дрожди и т.н.

Основно виното се състои от вода, тя е приблизително 80% и е причината за течния му характер. В резултат на ферментацията на гроздовата захар се получава етилов алкохол – от 9 до 20 %об., той основно оказва влияние и определя органолептичните качества на виното и неговата трайност. Киселините, които се образуват в процеса на алкохолна и ябълчно-млечната ферментация изиграват определяща роля в създаването на вкусовите характеристики на виното и в частност на неговата киселост. Друг основен компонент в състава на виното е остатъчната захар, тя варира от 1 до 200 г/л в зависимост от видовете вина: сухо, полусухо, десертно и т.н; захарите му придават мек и приятен вкус, но оказват неблагоприятно въздействие върху трайността му, защото са подходяща среда за развитие на вредна микрофлора. Цветът и структурата на червените вина се определя от фенолни съставки – от 1 до 5 г/л, това са антоциани (натурални червени пигменти) и танини. Друг елемент, чието значение е не по-маловажно са ароматни вещества (няколкостотин мг/л). Те са летливи, много на брой и имат различна индивидуална концентрация. Хранителното качество на виното се определя от хранителните вещества. Тук могат да се назоват аминовите киселини, протеините и витамините (С, В1, В2, РР, В12).

Провеждани са множество изследвания, доказващи благотворното влияние на виното върху жизнено важни ограни от човешкото тяло – сърцето, нервната система, мозъка. Твърди се, че предпазва от инфекции, унищожава микробите и бактериите, забавя стареенето, състава му е основната причина за тези изводи, но той не може да бъде смятано за панацея срещу всички болести. Въпреки това редовната му и умерена употреба оказва благоприятен ефект върху човешкия организъм. Научете повече за лечението с вино.

Източник: Link

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ