Jarava Winery

Какво е нужно за да си сомелиер

Какво е нужно за да си сомелиер

Сомелиерите са висококвалифицирани винени професионалисти, които съветват клиентите на ресторант или винен бар какво вино да опитат и точно какво ястие да консумират с него. Техният опит изисква много четене, проучване, дегустация и опит.

С почти магически качества сомелиерите могат да опитат вино и да ви кажат какъв вид е то, от кой регион е и кога е произведено. Но не се заблуждавайте, сомелиерите не са магьосниците на винения свят, те са всеотдайни професионалисти, които прекарват години в обучение и изучаване на всеки аспект на лозарството и винопроизводството, и всичко това се прилага за времето когато демонстрират уменията си на дегустация.
Как го правят? Ами за начало, те опитват много вина, учат усърдно и посещават обучения. Всеки може да твърди, че е сомелиер, но превръщането в професионален сертифициран сомелиер изисква спазване на указанията на сертифициращ орган, който удостоверява вида на обучението и уменията от които сомелиерите се нуждаят през цялата си кариера.

Сертифициращите органи не са нови и те съществуват в почти всички лозаро-винарски райони на планетата, от Франция до Австралия. Докато всеки сертифициращ орган има различни нива и различни изисквания, те гарантират, че сомелиерите имат обучение и опит, така че да могат да описват вина, да създават винени листи, да предлагат вина и да ги съчетават с храна, да пишат за вино и да подпомагат лозари при отглеждане на гроздето и правене на вино. Има смисъл сомелиерите да учат, практикуват и развиват уменията си, тъй като те имат голямо влияние върху представянето ни вината, които бихме искали да пием. Ако някога сте се чудили какво е нужно на един сомелиер, ние ще ви опишем накратко за образованието, обучението и опита, необходими за да станете един от тях.

Сомелиерите тренират, за да усетят виното…

На винени събития сомелиерите могат да опитат десетки вина за много кратък период от време, те са на събитието за да оценят виното или да изберат вина за продавачи, така че да се придържат към рутината на дегустацията и водене на записки. Знаем, че дегустацията и пиенето на вино са две различни неща и разликите са особено важни за сомелиерите, тъй като рейтингите им могат да издигнат дадено вино или оценките им да направят така, че определено вино да не е много популярно, това в важно за винолюбителя за да може да се зареди с вина който са с добър рейтинг. Подобно на същите рутинни изпълнени пиячи на вино следват, когато опитат вино, те ще визуално проверят виното, ще подушат аромата, ще замахнат с виното в устата си и ще направят изводи. Въпреки това, за разлика от неформалната дегустация, всеки сомелиер винаги търси специфични характеристики, които да го изненадат най-вече в положителен аспект.

Абонирай се за новостите

Loading

Какво забелязват сомелиерите по време на дегустация

По време на оценката на аромата и вкуса те дегустират както за:

 • Наличие на плодове: ябълка, круша, костилкови плодове, цитрусови плодове, тропически.
 • Наличие на: флорални, подправки, билки.
 • Наличие на минерали: няма, малко, каменни минерали, земя, почва, гъби.
 • Дъб: без дъб, отлежал в дъб

Докато отпиват, те оценяват структурата на виното:

 • Захар: суха , почти суха , средно сладка , сладка , десертна.
 • Киселина: ниска, средна минус, средна, средна плюс, висока.
 • Алкохол: нисък, среден минус, среден, среден плюс, висок.
 • Финал : къс, среден минус, среден, среден плюс, дълъг

Тогава те ще обобщят своите първоначални и окончателни предположения и заключения относно виното:

 • Климат: прохладен, умерен, топъл
 • Стил: Стар свят , Нов свят
 • Сорт грозде (т.е.): Шардоне , Совиньон, Блан, Ченин Блан, Ризлинг , Вионер, Пино Гриджо и др.
 • Държава: САЩ, Франция , Нова Зеландия , Германия, Италия и т.н. …
 • Реколта: годината в която е направено виното.

Докато много от ароматните и вкусовите характеристики на виното са сензорни, научаването как точно да се правят предположения и заключения относно виното изисква задълбочено проучване.

Сомелиер се става трудно…

За да се разбере какви са вкусовите характеристики на виното, т.е. климат, стил, сортове грозде, страна и реколта, сомелиерите в обучението си трябва да изучават историята на лозарството и винарството. Те трябва да имат широко познание и разбиране на практиките на лозарство и винарство така, че да знаят как климата, климатичните промени, условията на отглеждане и болестите засягат всеки сорт грозде. Въпреки, че не задължително да отглеждат грозде, те трябва да знаят основите на това, което се случва в лозето. Те също трябва да разбират задълбочено процеса на приготвяне на вино, и многото променливи които ще повлияят на гроздето, докато то се превръща във вино. Тъй като винопроизводителите могат да добавят дрожди, да смесват множество сортове и да използват различни процеси за производството на различни вина, притежаването на тези основни познания е важна част от работата. Те трябва да познават климата и географията на лозаро-винарските региони и да научат как тези елементи влияят на реколтата.

Сомелиер с опит…

Сомелиер се става чрез дългогодишен опит, независимо дали  в лозето, в ресторантите или чрез лично проучване; това не се случва за една нощ. Стажовете са важна част от обучението на сомелиерите, тъй като им позволява да съберат различните компоненти за своето обучение. Не само техните знания трябва да бъдат обширни, тяхното представяне и обслужване на вино трябва да бъдат безупречни и са част от процеса на тестване и сертифициране.

Къде работят сомелиерите?

Сомелиерите често са ангажирани в ресторанти от средно и високо ниво, които имат качествена винена листа. В този аспект основната задача на сомелиера е да препоръча вино за обяд или вечеря, и  трябва да се съчетават добре с ястия от менюто, за това те трябва да знаят как всяко вино ще се подхожда с всеко отделно ястие от менюто. Сомелиерите също така могат да помогнат на частни клиенти да попълнят колекцията си от вино, да работят на планирани събития, да работят в хотели, да водят винени вечери, да участват в реклами и презентации на вино и много др.

Работата на сомелиера е също толкова динамична, колкото и самото вино, което непрекъснато се развива и променя. Сомелиерите ще придобият практически си опит в лозарството и винопроизводството, както в обекти за търговия на дребно, така и в заведения за хранене. Сомелиерите не работят сами, те са мостове между лозето / винопроизводителя и потребителя който се наслаждава на виното. Сомелиерите трябва да могат да изразяват опита си на всички, с които общуват, от винопроизводител, готвач, до клиент.

4.2/5.0 Article rating
14 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
 1. ЕКСТРА
 2. СУПЕР
 3. ДОБЪР
 4. СТАВА
 5. ЛОШ

Подобни статии