Jarava Winery

Италия възражда древната традиция на „винените прозорци“

Италия възражда древната традиция на „винените прозорци“

Ресторантите и баровете във Флоренция възраждат древната италианска традиция на винените прозорци, използвани по време на чумата за поддържане на социално дистанциране.

Прозорците за вино се използват от много заведения във Флоренция, включително Osteria Delle Brache Brache на Piazza Peruzzi и Babae на Piazza Santo Spirito, за да подават безопасно напитките на клиентите, съобщава The Independent.

винени прозорци

Традиционно тези прозорци са били използвани за вино, а днес през тях се сервира всичко – от неоново оранжеви коктейли Aperol Spritz до миниатюрни еспресо и сладолед.

Според флорентинския учен Франческо Рондинели винените прозорци са били активно използвани във Флоренция през 17 век като средство за предотвратяване на разпространението на чумата в града.

винените прозорци

Ако е необходимо да попълните вашата колекция от вино, можете да почукате на дървения капак и собствениците на заведението ще ви подадат избраното от вас вино или напълнят кана с някои от местните вина, например от Антинори, Фрескобалди и Рикасоли, без директен контакт.

Първото писмено споменаване за използването на винени прозорци във Флоренция датира от 1634 г., но след това те постепенно престават да се използват.

Повече от 150 винени прозорци са отворени отново във Флоренция, според The ​​Metro.

Източник: wine-mag.ru

3.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии