Има ли възраст уискито и как деградира в бутилката след отваряне?

Има ли възраст уискито и как деградира в бутилката след отваряне?

За разлика от виното, бутилираното уиски не се подобрява колкото и време седи на рафта ви. То може да си стои там с години, дори десетилетия, стига да се съхранява в подходящата среда, правилната температура е много важна (стайна температура, около 55 до 75 градуса по Фаренхайт). Отворената бутилка уиски обаче е друга история. Подобно на виното, уискито започва да се променя и влошава в момента, в който е отворено и първата чаша е излята – просто отнема много повече време.

След като бутилката вече е отворена, излагането на светлина, температурните колебания, кислорода и дори положението на бутилката може да повлияе, колко бавно или бързо уискито преминава от добро, в не чак толкова. Първоначално, да речем след няколко месеца, мнозина могат да почувстват, че уискито се е подобрило след отварянето и обикновено се смята, че независимо от това как и къде съхранявате бутилка, повечето са добри поне една година след отварянето. Но ако искате да запазите отворената бутилка уиски по-дълго от година, трябва да направите няколко неща.

Абонирай ме!

Loading

Първата стъпка е съхраняването на бутилката на хладно и тъмно място, което е контролирано от температурата и ограничава излагането на течността на светлина. Ако бутилката е закупена в кутия, не я изхвърляйте, а я използвайте като втори защитен слой.

Втората стъпка е да съхранявате бутилката не с отвора надолу, както бихте направили с вино, а точно обратното. Това е така, защото съдържанието на алкохола в уискито е много по-високо, отколкото в виното и това може да позволи на течността да разяде капачката, като по този начин разруши уплътнението и изложи течността на окисляване.

Източник: Link

Подобни статии