Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Има ли възраст уискито и как деградира в бутилката след отваряне?

Има ли възраст уискито и как деградира в бутилката след отваряне?

За разлика от виното, бутилираното уиски не се подобрява колкото и време седи на рафта ви. То може да си стои там с години, дори десетилетия, стига да се съхранява в подходящата среда, правилната температура е много важна (стайна температура, около 55 до 75 градуса по Фаренхайт). Отворената бутилка уиски обаче е друга история. Подобно на виното, уискито започва да се променя и влошава в момента, в който е отворено и първата чаша е излята – просто отнема много повече време.

След като бутилката вече е отворена, излагането на светлина, температурните колебания, кислорода и дори положението на бутилката може да повлияе, колко бавно или бързо уискито преминава от добро, в не чак толкова. Първоначално, да речем след няколко месеца, мнозина могат да почувстват, че уискито се е подобрило след отварянето и обикновено се смята, че независимо от това как и къде съхранявате бутилка, повечето са добри поне една година след отварянето. Но ако искате да запазите отворената бутилка уиски по-дълго от година, трябва да направите няколко неща.

Абонирай ме!

Loading

Първата стъпка е съхраняването на бутилката на хладно и тъмно място, което е контролирано от температурата и ограничава излагането на течността на светлина. Ако бутилката е закупена в кутия, не я изхвърляйте, а я използвайте като втори защитен слой.

Втората стъпка е да съхранявате бутилката не с отвора надолу, както бихте направили с вино, а точно обратното. Това е така, защото съдържанието на алкохола в уискито е много по-високо, отколкото в виното и това може да позволи на течността да разяде капачката, като по този начин разруши уплътнението и изложи течността на окисляване.

Източник: Link

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии