Илиян Петракиев – Сомелиер на 2016 годината

Илиян Петракиев – Сомелиер на 2016 годината
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

Разговарям с Илиян Петракиев, избран преди няколко месеца за най- добър сомелиер на 2016 годината !
Илиян е на 21 години от град Троян. Завършил „Хотелиерство и ресторантьорство“ в СОУ „Васил Левски“ – гр. Троян. През 2012 година печели състезание на МОН в категория „Най – добър млад сервитьор – сомелиер“.
В момента е трета година студент в Университета по хранителни технологии – Пловдив.

Кое провокира интереса ти към виното ?
Интересът към виното дойде още от ученичиските ми години. Тогава записах да уча хотелиерство и ресторантьорство в местната гимназия в Троян. Имах желанието да се изявя като готвач, но моите учителки инж. Иванка Църова и Милена Мартинова ме насочиха към сервирането и по – близкия контакт с клиентите. Сигурен съм, че явяването ми на състезания по професии в категория „Най – добър млад сервитьор – сомелиер“ и запознанството ми с председателя на Българската асоциация на сомелиерите – Михаил Марковски също ме мотивираха.

Какво е виното за теб ? 
Виното за мен е преди всичко наслада, виното е бездънна яма, в която е съчетана страст, любов, поезия, еуфория…. Виното е наука. Не всеки може да прави вино, затова можем да кажем, че виното е изкуство. Трябва да се възползваме от всеки един източник, за да го изучим и от всеки един майстор (технолог), за да го направим.

Какви са предизвикателствата в сомелиерството ?
Предизвикателствата са много. Като предизвикателство можем да приемем всяка една бутилка, било то в местното заведение, някой изизкан ресторант, дадена дегустация или бутилките вино, които имаме вкъщи. Всяка една е индивидуална сама по себе си и крие своите загадки и мистерии. Изготвянето на винена листа, на меню за събитие и съчетанието на ястията с виното също са предизвикателство за всеки сомелиер.

Как реши да участваш в Националния конкурс Сомелиер на годината.
Това е 3-то поредно участие за мен. Целта ми още от първия път не беше да спечеля конкурса, а да подпомогна популяризирането на професията на сомелиера. Сега, след три години виждам, че българския потребител проявява все повече интерес към виното.

Имаш ли предпочитана изба и вино и защо ?
Предпочитана изба и вино нямам, тъй като във всяка една изба се открива нотка индивидуалност. Бих казал че се предпочитам изби, които подхождат нетрадиционно, които експериментират.

На какъв принцип се избират вината в една винена листа за ресторант ?
Според мен винената листа трябва да е подредена в градиращ ред т.е пенливи, бели и т.н. Също така да е съобразена с типа, характера и кухнята на заведението, потенциалния клиент. Разбира се това се съобразява при изготвянето на мркетинговия план. Друго, което е от значение за една добре изготвена винена листа е на първо място да се поставят българските вина, а след това вносните.

Има ли винена култура българския потребител ?
Мога да кажа, че българинът все повече навлиза в света на виното. Това си пролича и на самия конкурс, където всеки един можеше да се докосне до избите, виното и сомелиерите. Приятно съм изненадан от този факт и силно се надявам потреблението на вино в българия да се покачва все повече. Току виж достигнем Италия и Франция.

Как ще се развие кариерата ти след това ?!
Искам да се развивам в България, затова всеки, който иска да се развива в тази насока като сомелиер трябва да се бори за това. Ще продължавам да подкрепям и популяризирам професията на „сомелиер“ както и българските изби.

Мисля, че последния отговор на Илиян е ясен и красноречив ! Млад родолюбец, който има ясна насоченост за бъдещето си.
Ще следим кариерата на Илиян Петракиев.

www.winebg.info

Подобни статии