Jarava Winery

Илиян Петракиев – Сомелиер на 2016 годината

Илиян Петракиев – Сомелиер на 2016 годината

Разговарям с Илиян Петракиев, избран преди няколко месеца за най- добър сомелиер на 2016 годината !
Илиян е на 21 години от град Троян. Завършил „Хотелиерство и ресторантьорство“ в СОУ „Васил Левски“ – гр. Троян. През 2012 година печели състезание на МОН в категория „Най – добър млад сервитьор – сомелиер“.
В момента е трета година студент в Университета по хранителни технологии – Пловдив.

Кое провокира интереса ти към виното ?
Интересът към виното дойде още от ученичиските ми години. Тогава записах да уча хотелиерство и ресторантьорство в местната гимназия в Троян. Имах желанието да се изявя като готвач, но моите учителки инж. Иванка Църова и Милена Мартинова ме насочиха към сервирането и по – близкия контакт с клиентите. Сигурен съм, че явяването ми на състезания по професии в категория „Най – добър млад сервитьор – сомелиер“ и запознанството ми с председателя на Българската асоциация на сомелиерите – Михаил Марковски също ме мотивираха.

Какво е виното за теб ? 
Виното за мен е преди всичко наслада, виното е бездънна яма, в която е съчетана страст, любов, поезия, еуфория…. Виното е наука. Не всеки може да прави вино, затова можем да кажем, че виното е изкуство. Трябва да се възползваме от всеки един източник, за да го изучим и от всеки един майстор (технолог), за да го направим.

Какви са предизвикателствата в сомелиерството ?
Предизвикателствата са много. Като предизвикателство можем да приемем всяка една бутилка, било то в местното заведение, някой изизкан ресторант, дадена дегустация или бутилките вино, които имаме вкъщи. Всяка една е индивидуална сама по себе си и крие своите загадки и мистерии. Изготвянето на винена листа, на меню за събитие и съчетанието на ястията с виното също са предизвикателство за всеки сомелиер.

Как реши да участваш в Националния конкурс Сомелиер на годината.
Това е 3-то поредно участие за мен. Целта ми още от първия път не беше да спечеля конкурса, а да подпомогна популяризирането на професията на сомелиера. Сега, след три години виждам, че българския потребител проявява все повече интерес към виното.

Имаш ли предпочитана изба и вино и защо ?
Предпочитана изба и вино нямам, тъй като във всяка една изба се открива нотка индивидуалност. Бих казал че се предпочитам изби, които подхождат нетрадиционно, които експериментират.

На какъв принцип се избират вината в една винена листа за ресторант ?
Според мен винената листа трябва да е подредена в градиращ ред т.е пенливи, бели и т.н. Също така да е съобразена с типа, характера и кухнята на заведението, потенциалния клиент. Разбира се това се съобразява при изготвянето на мркетинговия план. Друго, което е от значение за една добре изготвена винена листа е на първо място да се поставят българските вина, а след това вносните.

Има ли винена култура българския потребител ?
Мога да кажа, че българинът все повече навлиза в света на виното. Това си пролича и на самия конкурс, където всеки един можеше да се докосне до избите, виното и сомелиерите. Приятно съм изненадан от този факт и силно се надявам потреблението на вино в българия да се покачва все повече. Току виж достигнем Италия и Франция.

Как ще се развие кариерата ти след това ?!
Искам да се развивам в България, затова всеки, който иска да се развива в тази насока като сомелиер трябва да се бори за това. Ще продължавам да подкрепям и популяризирам професията на „сомелиер“ както и българските изби.

Мисля, че последния отговор на Илиян е ясен и красноречив ! Млад родолюбец, който има ясна насоченост за бъдещето си.
Ще следим кариерата на Илиян Петракиев.

www.winebg.info

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии