Lozenitsa Estate

Изследователите откриват умереното пиене на вино не увеличава риска от деменция

Изследователите откриват умереното пиене на вино не увеличава риска от деменция

Ново проучване предполага, че редовната, умерена консумация на алкохол може да няма почти никакъв ефект върху когнитивните способности с напредване на възрастта.

Що се отнася до виното и здравето, отново, количеството прави всичко различно. Проучването на училището за обществено здраве в Харвард TH Чан откри, че хората, които пият умерено, страдат от по-ниски нива на когнитивен спад, водещи до деменция, отколкото тежки пиячи. Нещо повече, те не са изложени на по-голям риск от въздаржателите.

Изследването, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация (JAMA), анализира данни от отделното Ginkgo Evaluation of Memory Study, което проследява 3.021 американци на възраст 72 и повече години от 2000 до 2008 г. Проучването проследява консумацията на алкохол на участниците, наред с други фактори, включително социална активност и ИТМ, което позволява на изследователите да контролират множество променливи.

Въз основа на проучванията и броя на участниците, страдащи от когнитивен спад и деменция, данните бяха категорични, че тежката консумация на алкохол през целия живот е лоша за когнитивната способност. Но „ежедневното пиене на малко количество е свързано с по-нисък риск от деменция в сравнение с рядко пиене на по-голямо количество“, каза д-р Майкен К. Йенсен, старши автор на проучването, заяви пред Wine Spectator по имейл. С други думи, ако ще пиете четири чаши вино седмично, по-добре е да ги разпределите на четири вечери, а не да ги изпиете за една вечер.

Изследователите подчертават, че тяхното проучване не трябва да се чете като съвет да пиете повече или да започнете, ако не сте го направили. „Предвид ясните рискове и разходи от прекомерната му употреба и несигурния баланс между рискове и ползи от умерената употреба на алкохол, хората, които решат да пият, трябва да го правят умерено“, казва д-р Маня Кох, водещ автор на проучването.

Източник: winespectator.com

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии