Jarava Winery

Изповедта на Мишел Ролан

Изповедта на Мишел Ролан

Осем години след появата си в документалния филм Mondovino (в не особено положителна светлина) един от най-прочутите винени консултанти в света, Мишел Ролан се завръща с автобиографична книга. Със сигурност, споделенето от него в Michel Rolland, le gourou du vin (Мишел Ролан, гуруто на виното) ще предизвика противоречиви отзиви, каквито всъщност винаги е имало около личността му.
Интересното в тази книга е, че Мишел Ролан споделя пред широката публика много любопитни неща за самия него, за лозарите и винари, които консултира и за злите езици, които не престават да критикуват успеха му. С богат и изпълнен с цитати изказ „летящият уайнмейкър“, подпомогнат от съавторка, разкрива изминатия досега път. Най-убедителен се оказва той в главите на книгата, където „вещерът“ говори за критиците си. Може би на мнозина няма да се хареса фактът, че Мишел Ролан отделя твърде много място за уреждане на сметки.

Безспорен факт е обаче, че вече 30 години Ролан доминира консултантската дейност в света на виното не само във Франция, но и по целия свят. В момента той е консултант на над 200 изби от цял свят, сред които и българската Кастра Рубра. Именно той е първият, който усеща изключителното качество на реколта 1982 в Бордо и значението на терморегулацията при винификацията. През 90-те години на ХХ век той стои в основата на големия напредък препоръчвайки зелената резитба за подпомагане на узряването, както и използването на нови барици.

Във филма Mondovino обаче той е представен като „униформизатор“ на вкуса на виното, заедно с приятеля си и най-влиятелен винен критик – Робърт Паркър. Именно на последния и на Джонатан Носитер, автор на Mondovino, са посветени две от петте глави в книгата. За Паркър, Мишел Ролан казва, че е променил световния винен пейзаж благодарение на „подхода към дегустацията, какъвто никой преди него не е имал. Той, казва Ролан, стига до идеята за система на оценяване, която въпреки критиките е единствената работеща“. Що се отнася до Джонатан Носитер, „посланието му беше лошо“, отбелязва Ролан.

„Въпреки критиките към мен“, споделя още прочутият винен консултант, „Mondovino имаше обратен ефект и много хора ми засвидетелстваха симпатия“.

Източник: www.divino.bg

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ