За произхода на някои сортове грозде

За произхода на някои сортове грозде
👍 Допада ли ви тази публикация?
  • 😊 Страхотно (0%)
  • 😏 Интересно (0%)
  • 🤓 Полезно (0%)
  • 😏 Става (0%)
  • 😕 Скучно.. (0%)

„In vino veritas”– всички знаят превода на популярната латинска фраза, че „Във виното е истината”, чието скрито значение е, че човек разкрива своята душа, пиейки вино. Древната ароматна напитка отваря сетивата и отключва емоциите. Кои са обаче чисто българските сортове сред необятното море от световни лозови масиви?

Един такъв сорт е Червеният мискет. Това е чисто български винен сорт грозде, който от стари времена се отглежда по нашите земи. Отличава се с късно зреене. Въпреки името си, червеният мискет се използва за производството на бели трапезни вина, с чието високо качество сме добре известни по света.

Български сорт грозде е и Евмолпия. Той е създаден от Мавруд и Мерло и е селектиран в България, като официалното му признание е от 1991 г., а насаждения от него вече има и в презокаеански страни като Австралия и Америка. От него се произвеждат качествени червени вина. Характерно за тях е, че отлежават бързо и могат да се пият още в годината, в която е събрано гроздето.

През 1973 г. е създаден българският сорт Русенски мискет. Той представлява кръстоска от Кардинал и Хамбургски мискет. Гроздето узрява още през лятото – юли и август, а сортът има качеството да оцелява и на люти студове. Освен Русенски мискет, българите са успели да селектират успешно още редица десертни сортове грозде, след които Русенско без семе (1969), Приста (1972), Велика (1987), Сияна (1987) и др. Най-ценният десертен сорт у нас обаче е Болгар, който се използва главно за прясна консумация. Неговият произход е азиатски, а в страната ни е пренесен в средата на 19 век.

Чисто български и доказали своите изключителни качества пред света са и Широка мелнишка лоза и Мавруд.

Иначе, най-познатите ни винени сортове  имат, очаквано, френски произход. Шардоне е френски сорт грозде, който има дълга история и е най-разпространен в световен мащаб. То узрява до средата на септември и от него се приготвят качествени бели вина с невероятен аромат. При вкуса му доминират екзотични нюанси на различен вид тропически плодове. Френски сорт е и Каберне совиньон, също един от най-разпространените сортове за червени вина не само в България, а в целия свят. Основанието, заради което това вино е най-популярно е неговата лесна приспособимост към различните географски и метеорологични условия – време, терен и др. Прословутият Траминер пък е с произход Австрия. У нас се препоръчва за области като Силистра и Шумен – топли, но и ветровитиАнгличаните също са дали своя принос за света по отношение на виното. Те са селектирали Хамбругски мискет, който се отглежда в цяла България. Хамбургски мискет е десертен сорт грозде. Получен е чрез кръстосването на сортовете Александрийски мискет и Тролингер в края на ХІХ век в Пировано, (Италия).

Източник: Link

Подобни статии