Jarava Winery

За произхода на някои сортове грозде

За произхода на някои сортове грозде

„In vino veritas”– всички знаят превода на популярната латинска фраза, че „Във виното е истината”, чието скрито значение е, че човек разкрива своята душа, пиейки вино. Древната ароматна напитка отваря сетивата и отключва емоциите. Кои са обаче чисто българските сортове сред необятното море от световни лозови масиви?

Един такъв сорт е Червеният мискет. Това е чисто български винен сорт грозде, който от стари времена се отглежда по нашите земи. Отличава се с късно зреене. Въпреки името си, червеният мискет се използва за производството на бели трапезни вина, с чието високо качество сме добре известни по света.

Български сорт грозде е и Евмолпия. Той е създаден от Мавруд и Мерло и е селектиран в България, като официалното му признание е от 1991 г., а насаждения от него вече има и в презокаеански страни като Австралия и Америка. От него се произвеждат качествени червени вина. Характерно за тях е, че отлежават бързо и могат да се пият още в годината, в която е събрано гроздето.

През 1973 г. е създаден българският сорт Русенски мискет. Той представлява кръстоска от Кардинал и Хамбургски мискет. Гроздето узрява още през лятото – юли и август, а сортът има качеството да оцелява и на люти студове. Освен Русенски мискет, българите са успели да селектират успешно още редица десертни сортове грозде, след които Русенско без семе (1969), Приста (1972), Велика (1987), Сияна (1987) и др. Най-ценният десертен сорт у нас обаче е Болгар, който се използва главно за прясна консумация. Неговият произход е азиатски, а в страната ни е пренесен в средата на 19 век.

Чисто български и доказали своите изключителни качества пред света са и Широка мелнишка лоза и Мавруд.

Иначе, най-познатите ни винени сортове  имат, очаквано, френски произход. Шардоне е френски сорт грозде, който има дълга история и е най-разпространен в световен мащаб. То узрява до средата на септември и от него се приготвят качествени бели вина с невероятен аромат. При вкуса му доминират екзотични нюанси на различен вид тропически плодове. Френски сорт е и Каберне совиньон, също един от най-разпространените сортове за червени вина не само в България, а в целия свят. Основанието, заради което това вино е най-популярно е неговата лесна приспособимост към различните географски и метеорологични условия – време, терен и др. Прословутият Траминер пък е с произход Австрия. У нас се препоръчва за области като Силистра и Шумен – топли, но и ветровитиАнгличаните също са дали своя принос за света по отношение на виното. Те са селектирали Хамбругски мискет, който се отглежда в цяла България. Хамбургски мискет е десертен сорт грозде. Получен е чрез кръстосването на сортовете Александрийски мискет и Тролингер в края на ХІХ век в Пировано, (Италия).

Източник: Link

5.0/5.0 Article rating
4 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии