Jarava Winery

За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014

За Дефилето на младото вино и някои мисли за реколта 2014

За поредна (пета?) година имам честта да съм част от комисията на Дефиле на младото вино в Пловдив, организирано от община Пловдив и Европейския рицарски орден на виното – консулат България. Винаги го приемам за приятен повод да се разходя из калдъръмите на Стария град, да хапна на открито (когато е възможно) в задната градина на Хеброс и изобщо да си проветря малко главата далеч от София, попаднала в леката нега и „бавност“ на живота във втория по големина град в България. За който не е разбрал: изпитвам чувство на блаженство от спокойствието на Пловдив и му се наслаждавам винаги щом имам тази възможност.

Освен това успявам да се видя с колеги и стари приятели във виното, с които ритъма на нашето изложение DiVino.Taste (обикновено една или две седмици преди Дефилето) не ми позволява да си разменя повече от дума-две. В годините за мен беше и добра възможност да си направя изводи за реколтата (окей, не генерални, но приблизителни) и нейния потенциал. И така с желание и любопитство се отправих в събота 29.11′.04, за да журирам в компанията на инж. Неда Проданова, Милена Тонева (бранд мениджър на Братя Минкови), Тодорка Стойчева (от ИАЛВ Пловдив), Цвета Тановска (виноценител) и доц. Христо Спасов (от катедра Технология на виното и пивото в ИХТ Повдив). С желание, защото комисията е симпатична, и с любопитство, защото ми предстоеше среща със спорната реколта 2014. Преди да „раздам наградите“ (които ще видите изброени по-надолу), ми се иска да споделя първите ми впечатления от реколтата в няколко кратки изречения. Няма как да са дълги, защото всичко е на много ранен етап и защото все пак Дефилето на младото вино не е En Primeurs в Бордо – не може да се каже, че е абсолютно пълен преглед на всички производители и техните вина.

Няма да изненадам никого като кажа, че реколта 2014 не беше особено добра. Всички станахме свидетели на климатичните аномалии през изминаващата година: практически нямаше никаква зима с температури до 15 градуса през февруари, но по-лошото е че нямаше и пролет, защото температурите не се покачиха особено следващите месеци. Да не говорим за непрекъснатите валежи, продължили и през лятото, че и през есента. Съвсем очаквано винарите се оплакаха от повсеместно гниене, от слабо обагряне и от недостатъчна зрялост във всякакъв смисъл. „Видях“ го и с небцето си: повечето червени вина, които дегустирахме бяха зелени и къси. Имаше тук-там усещане за по-зрял плод, но не и онзи зрял плод от последните години. Признавам, че това се отнася до дегустираните 50 проби и то само от изби, които са заявили участие. Затова пак повтарям: това не може да бъде изчерпателен анализ на 2014. И все пак получих „грубата скица“, така да се каже.

За сметка на „зелените“ червени, белите бяха много приятни, изненадващо сочни и чисти, без да са много плътни или дълги. Още по-приятно ми стана, че всички мискети, които опитах, че и един димят по мускат, показаха добър плод и дори финес. Интересно, че тази година совиньоните бяха на много добро ниво, най-добрият от тях разкри точно това, което ми се иска да виждам в българския совиньон блан – заоблен, „жълт“ и деликатно плодов характер, точно „по лоарски“. Лично за мен заедно с двата отличени совиньон блана изпъкна и едно ркацители – може би единственото вино с потенциал.

Но розетата… Да, 2014, съвсем очаквано ще бъде годината на розовите вина. На практика нямаше лошо розе, независимо от сорта или от стила. Тук-там имаше технологични пропуски, но понеже това не са вина, които ще се пазят дълго мисля, че всички ще сме особено доволни от розетата на България от реколта 2014. Впрочем това личи и от наградите, които следват по-надолу в репортажа. С други думи реколта 2014 може да не е върха, но така както аз я видях в момента е ефирна, лека и пивка. Със сигурност ще ни радва през предстоящата година и може би през следващите две.

И преди да завърша този наистина кратък обзор ще споделя само едно нещо, което малко ме тревожи в момента. Тъй като синът ми се роди в началото на 2014 се чудя дали ще има поне едно вино от тази реколта, което да мога да запазя достатъчно дълго поне до седмия му рожден ден?!

Наградените вина от Дефиле на младото вино 2014:

Златен диплом, категория бяло вино

Sauvignon blanc Домейн Мараш
Chardonnay Винпром Карнобат
Sauvignon blanc Шато Копса

Златен диплом, категория розе
Rose Шато Копса
Rose Cabernet franc Вила Юстина
Rose Черноморско злато

Златен диплом, категория червено вино
Cabernet franc Братя Минкови
Mavrud Едуардо Миролио

Сребърен диплом
Бели
Черноморско злато шардоне
Вила Юстина шардоне & семийон
Етно мускат & димя

Розе
Шато Асена сира
Брестовица рубин
Домейн Мараш каберне совиньон

Червени
Шато Копса каберне совиньон
Етно мерло
Вила Любимец мерло

Автор: Юлия Костадинова

Източник: divino.bg

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ