Jarava Winery

Защо трябва да пиете червените си вина охладени, според експертите

Защо трябва да пиете червените си вина охладени, според експертите
Червеното вино е неразбрано. Едно от най-често срещаните погрешни схващания е, че за разлика от белите си колеги, червените се сервират най-добре при стайна температура. Това не е вярно за всички червени вина, някои сортове всъщност се сервират по-добре леко охладени. Това ги прави идеални за лятото, а експертите са съгласни, че охладените червени вина са задължителни наред с вашите бели и розе в топлото време.

Много вино професионалисти отдават отчасти този интерес на стиловете на червените, които се увеличават по популярност. „През последните няколко години потребителите търсят по-ниско алкохолни, по-леки стилове на червеното вино, които са идеалният вариант за охлаждане“, казва Джон Макданиел, собственик и изпълнителен директор на Second City Soil  със седалище в Чикаго.

Майкъл Кенеди, сертифициран сомелиер и основател на Component Wine Company, е съгласен. „Бих казал, че като цяло винената култура у нас нараства бързо и с това предизвиква нов интерес към вината.“ „Сомелиерите винаги са обичали леки червени сортове като охладено Божоле, но и повечето млади хора започват да го харесват.“

И така, как охлаждането влияе на вкуса? „Вино, сервирано над 18 градуса, ще окаже влияние върху цялостната структура на виното, като киселина, алкохол и аромати, ще омекоти структурата на виното и алкохолът ще стане значително по-забележим“, казва Ембри. „Ако обаче охладите едно и също вино до 12 градуса, ароматите ще станат фокусирани, алкохолът няма да е толкова очевиден и структурата ще е по-строга.“

Ембри продължава: „Имайте предвид, че ако същото червено вино се сервира под 12 градуса, виното ще има напълно противоположен ефект върху небцето ви. Не бихте могли да възприемете толкова много алкохола. Ароматите на виното ще изглеждат по-приглушени, виното ще се чувства по-стегнато, а танините ще изглеждат много по-стипчиви в устата ви. “

Що се отнася до сортовете и видовете вино, трябва да внимавате с по-леките червени вина. „Долината на Лоара каберне фран,  младо Пино , и най-известното Божоле, може да ги охладите малко повече“, казва Ричард Вайда , директор на винените изследвания в Института по кулинарно образование. „Най-общо казано, колкото по-леко е виното, толкова повече може да го охладите, но обикновено не до замръзване. Тези вина, за разлика от по-тежките червени, не са толкова ценени заради своите сложности и нюанси във вкуса, а по-скоро заради освежаващата им, ярка природа. “ Другите вина, отбелязани от експертите, са Dolcetto от Италия и испанският Garnacha.

Хубаво е да усещате в едно вино най-напред плодовете, но те понякога могат да се изгубят, ако виното се сервира твърде топло, тъй като алкохолът ще изпъкне, казва Макданиел. „Мислете за охлаждането на вино, като все едно слушате любима песен. Ако искате да чуете цялата група инструменти, но водещата е китарата – алкохолът – е прекалено натрапчив и крещящ. Чрез охлаждането на виното своеобразно вие настройвате всички инструменти в песента да звучат в синхрон.“ казва той.

Прочетете още: Камерън Диас се захваща с био земеделие за производство на нова линия вина

Кенеди насърчава да се експериментира с охлаждане на всички червени вина. „Почти никои от червените вина не могат да се сервират със стайна температура“, казва той. Помислете само, ако в помещението е 25 градуса, това означава, че и виното което смятате да сервирате е със същите градуси.

Най-добрият начин за охлаждане и намиране на правилната температура, казва Вайда, е с кофа (шампаниера) с лед.  Гореспоменатите експерти са съгласни: Всичко е в личните предпочитания. „Няма правилно или грешно – просто намерете това, което ви харесва“, казва Вайда.

Източник: vinepair.com

 

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии