Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Защо виното се съхранява в бъчви?

Защо виното се съхранява в бъчви?

След процеса на ферментация, при който захарта се превръща в алкохол и въглероден диоксид, повечето вина трябва да се оставят да узреят, за да добият своя оптимален вкус . По време на тази фаза, обикновено виното се съхранява в дървени бъчви или в резервоари от неръждаема стомана. В следващите редове ще ви разкажа защо това се прави в точно такива съдове и кое е най-подходящото дърво за направата на бъчви!

За да разгърне своя най-добър вкус, на виното трябва да бъде позволено да узрее – този процес е известен още и като „стареене“. В зависимост от сорта, процесът отнема различен период от време – около три месеца за обикновено червено вино и до седем години за получаването на по-плътен, отличен вкус.

Любимото място за отлежаване на червените и белите вина безспорно са дъбовите бъчви (особено червените вина узряват най-добре в точно този вид дърво).

Освен неповторимата атмосфера, която придават, независимо дали са в изба или в обикновено мазе, буретата от този тип дърво добавят към виното и огромна плеяда от вкусови характеристики. Освен че дъбовите лактони носят ухание на кокос, някои бурета направени от това дърво, предварително се препичат с огън, за да се освободят още по-силни аромати, които да се прехвърлят на виното.

Използването на дъбови бъчви всъщност е доста скъпо удоволствие – от едно дърво могат да се направят около два съда, които ще се използват за качествено узряване за не повече от 3-4 пъти. Именно затова и отлежалите по подобен начин вина са толкова скъпи. Съществува и по-достъпна алтернатива – дъбови стърготини, които се поставят в съда, в който отлежава виното. Това го облагородява, но разбира се не по същия начин.

Процеса на стареене зависи и от размера на бурето. Ако се постави в по-малък съд, виното е в много по-голям контакт с дървесината и с въздуха, поради малкия обем, а това води до по-бързото зреене, в сравнение с големите бъчви.

Обикновено се използват два начина за отлежаване на виното – единият е то да ферментира директно в бурето, а другият е да ферментира предварително в метален съд, след което да се остави да отлежи в дъбова бъчва.

Особено важно за вкуса е и дали бурето е ново или вече употребявано.

Дъбови бъчви
Важно е да се знае, че най-силен аромат придава новата дъбова бъчва, като след третото или четвърто използване тя се възприема като неутрален съд. При новото буре дървото взаимодейства много по-активно с меките танини, като по този начин се прехвърля силен аромат към виното, обогатявайки вкуса му. Обикновено танинът е склонен да придава и леки сладки нотки на карамел към естествения вкус на виното, а по-силният химик в дъба ванилин съответно на ванилия. За да се избегнат твърдите танини, много практики препоръчват да се премахнат чепките на гроздето при ферментацията.

Цветът на виното, отлежало в дъбова бъчва е по-интензивен от това отлежало в резервоар от неръждаема стомана. При остарели червени вина съхранявани в барел от неръждаема стомана ще откриете, че танините са малко по-меки, виното е по-комплексно на вкус, а процесът на стареене се ускорява. В съвременното винопроизводство за съхранение на вино се използват още и материали като инокс, стъкло и стоманобетон, но едва ли някой ще измести дъбовата бъчва като най-доброто средство за узряване на вино.

Някои от основните видове бъчви използвани за стареене на вино са:

Старите традиционни дървени дъбови бурета с капацитет от 7-100 хектолитъра (700-10 000 литра). Използват се главно за узряване на италиански и испански червени вина, както и на бели немски.
Старите немски бъчви „Stück“ с капацитет от 1200 литра. Обикновено се използват за вино от местността Рейн. Също така още по-предпочитани са и 1000 литровите „Moselle“ бурета или 500 литровите „Halbstück“.
Стандартно дъбово буре с капацитет от 250-300 литра – вероятно най-разпространеното в България.
Освен дъб, за направата на бъчви се използват още кестен и мура, но това е по-скоро екзотика

След като узрее и бъде бутилирано, най-важният фактор остава съхранението на виното в дома.

Източник: blog.liebherr.com

5.0/5.0 Article rating
1 Review
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии

  • 86
    Време за бъчви!Когато говорим за елитни вина,…
    Tags: и, на, е, се, за, от, в, да, бъчви, вино