Jarava Winery

Животът на Наполеон в затвора включваше шампанско, печени прасета и икономи

Животът на Наполеон в затвора включваше шампанско, печени прасета и икономи

Докато вдига наздравица, Наполеон Бонапарт е казал: „При победа заслужаваме шампанско, при поражение се нуждаем от него.“ Независимо дали цитатът е исторически точен или не, любовта на Наполеон към по-фините неща го последва и зад решетките.

След като претърпява поражение при битката край Ватерло, Наполеон е затворен на малкия остров Света Елена, разположен край западния бряг на Африка. Той ще остане на острова до смъртта си през 1821 г.

Въз основа на колекция от ръкописни бележки, продадени на търг през 2015 г., в които подробно се описват обилните количества вино и разпоредбите направени от Наполеон и група негови офицери през 1820 г., опозорявания император, действително се е радвал на изгнанието си до известна степен.

Въпреки че „дажбата“ може да се разглежда като преувеличена според стандартите на императора, записите показват, че дневните количества вино на Наполеон се състоят от 10 бутилки Кларет, една бутилка Мадейра, три бутилки Вин де Грейв, 31 бутилки сайдер, една бутилка шампанско и малцов алкохол.

Като цяло Наполеон се е радвал на безвъзмездна помощ от над 50 бутилки вино и спиртни напитки на ден – и това е била само неговата течна диета.

Докато Наполеон е бил известен като небрежен, когато става дума за хранене на армията си, историческите записи също показват, че той е хапвал доста добре, докато е в затвора. На Наполеон му изпращали всекидневно истински „Smorgasbord“, който включвал 50 килограма говеждо и телешко месо, 68 килограма хляб, 50 килограма овнешко и свинско месо, едно печено прасе, две пуйки, 12 гълъба, четири патици, девет кокошки, две гъски , и 42 яйца.

Не е ясно обаче тази храна дали е изяждал само той и неговите офицери(което е невъзможно), или е подкупвал началника на затвора и охраната за да живее по-спокоен и охолен живот докато е там.

Униформен иконом е представял на Наполеон декадентските ястия на редки порцеланови чинии и сребърни прибори, обявявайки: „Сервира се на Негово Величество“.

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии