Jarava Winery

Живко Енчев – Виното рано или късно се превръща в начин на живот…

Живко Енчев – Виното рано или късно се превръща в начин на живот…

Живко Енчев е на 33 години. Роден в Димитровград. На 18 години напуска родния си град, за да учи туризъм в СУ. Следват 14 години в ресторантьорския бранш, междувременно женен с две деца. Последните 5 години се е фокусирал върху сомелиерството. Участник в последните 3 конкурса за Сомелиер на годината, като има 3-то, 2-ро и 1-во място през тази 2017 година.
Определя се като щастлив и опиянен от магията на виното човек….

Живко е един много земен, целенасочен, самоотвержен млад мъж, с много хъс и ентусиазъм, и в никакъв случай не е опиянен от факта, че е Сомелиер на 2017 година.

Как се чувстваш като сомелиер на България? 
Страхотно е, чувствам се добре в ролята си на победител в конкурса. Това е отговорна задача, но чувството на удовлетвореност е по-силно все пак.

Защо и как реши да участваш в Националния конкурс Сомелиер на годината.
Знаеш ли, след второто място миналата година, бях решил тази да не участвам, но получих толкова много окуражителни обаждания, че нямаше как да не се запиша пак. Хората ми звъняха и казваха : „ Ти си нашия Номер 1, участвай!“ . Направих го заради тях като през цялото време си мислех, че единствената ми цел е първото място.

Твоето мнение за другите участници в конкурса?
Какво да кажа, те са страхотни. Тази година мисля, че конкуренцията беше най- жестока. Имам колеги с голям опит зад гърба си, с опит зад граница също така, това е важно. Конкурсът за Сомелиер на годината всяка година израства и повишава нивото си. От изключително значение е и да отбележим по- малките от мен. Развиват се много бързо и напредват със завидни темпове.

Кое провокира интереса ти към виното?
Всичко тръгна от работата ми в ресторантьорския бранш в продължение на 14 години. Виното беше неизменна част от ежедневието ми, а аз винаги в работата си като мениджър съм спазвал едно мое правило – просто трябва да си най – добрия в екипа. Или ако трябва да се изкажа философски, виното провокира интересът ми към виното. Просто като виждах, че с всяка отворена бутилка аз се прехласвах все повече, ми ставаше все по-ясно, че това е моята страст.

Какво е виното за теб ?
Много неща. То е мъдрост, култура, философия……. Виното рано или късно се превръща в начин на живот. Освен всичко това виното за мен е и бизнес. Като мениджър на проекта „Уайн кънекшън“ съм ежедневно на пазара и виждам все повече хора, желаещи да научат нещо ново за виното, тактики на дегустирането, голяма част от тях искат да пият различни вина, за да разширяват кръгозора си.
Един фактор, обаче, промени коренно представите ми за виното. Това е M. Chapoutier. Този човек и вината му могат да преобърнат възприятието ти за секунди. Могат да накарат и най-големия критик да мълчи. Той е едно величие,една космополитна личност. Наистина се радвам, че работя с вината на Шапутие.

5 любими изби, и защо предпочиташ тяхното вино?
Ами аз фаворитът си го посочих по- горе, това е М. Chapoutier. Предпочитам го, защото при него има голяма комплексност и дълбок замисъл, една плетеница от иновации и пионерски дух. Интересна ми е и италианската изба от Умбрия, с която си партнираме вече над 2 месеца – Cantina Goretti. Вината са интересни и характерни.
Български изби няма да споменавам, защото все някой ще се обиди. Работя добре с българските изби, харесва ми все повече това което правят като продукт, но няма да ги класирам.

Има ли винена култура българския потребител.
Направена е огромна крачка в това отношение, но има още какво да се желае. Затова работя всеки ден. Знам, че това е един дълъг и труден път, който трябва да се извърви, но това не ме отказва. Просто всички трябва да обединим усилията си, тогава резултата ще е по-бърз и видим. Ресторантьорите също са важна брънка в тази система. Ще ми се да виждам по- издържани винени листи по заведенията и ангажиран персонал към виното, защото ресторантът не е само добра храна. Последното естествено е повече съвет. Ако някой не се чувства достатъчно сигурен в направата на винена селекция, просто да се обърне към сомелиер, и тогава успехът му няма да закъснее. Сигурен съм в това.

Как ще се развие кариерата ти след Сомелиер на годината ?
Кариерата ми е в процес на развитие. Изборът за Сомелиер на годината дава тласък, от който гледам да се възползвам максимално. Всичко, върху което съм се съсредоточил е проекта ми „Уайн кънекшън“, който скоро ще отбележи първата си година и второто нещо, върху фокуса ми е изграждане облика на българското вино. Любовта ми към виното е огромна и нямам притеснения за кариера си.

www.winebg.info

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ