Jarava Winery

еXcentric Incanto – Ivan Lechev edition 2015 Medi Valley Winery

еXcentric Incanto – Ivan Lechev edition 2015 Medi Valley Winery

Реколта: 2015
Сорт: Сира 70%, Каберне Совиньон 30%
Алкохолно съдържание: 13,5 % об.

История: Cuvee еXcentric Incanto е израз на приятелството между легендарния български музикант Иван Лечев и емблематичния енолог Стойчо Стоев. Преди известно време всеки един от тях открива, че другият от години е негов почитател. Музиката на неповторимия Иван Лечев винаги е била вдъхновение за енолога. Вината пък на посветилия живота си на виното в долината на Струма Стойчо Стоев са харесвани и предпочитани от маестрото на българския рок. В знак на уважение към личността и творчеството на великия китарист винарна Меди Вали направи това специално издание на eXcentric INCANTO – Special Edition by Ivan Lechev.

Винификация: Това вино е направено от селектирано грозде от избрани лозя. Каберне Совиньон е от собствените масиви на винарната в село Смочево, а Сирата е от едно единично тракийско лозе. Гроздето от отделните сортове е брано и преработено самостоятелно. Селектирано е на самото лозе. В избата е сортирано върху двойна сортировъчна маса – след ронкането с машина са отделени преминалите през ронкачката частици от чепки, повредените и зелени зърна, след което е винифицирано. Вината от отделните сортове са отлежали дванадесет месеца във френски дъбови бъчви в които са постигнали завършеност и хармония. Избегната е стресиращата стабилизация на студ. След дегустация са избрани общо седем бъчви, от които е направен блендът. Виното е нефилтрирано.

Характеристики: Много плътен, наситен тъмночервен цвят. Въздържан, но дълбок и атрактивен нос с акценти на черен шоколад, къпини, дим, ванилия и смола. Плътно като структура с добре узрели танини и пикантен, дълъг и сух финал.

Храна: Месо на скара, фурна или задушено, свинско, пикантни наденички, кавърма, пълнени тиквички с агнешко, зеленчуци на скара или плоча, гулаш с месо, рагу, пица, колбаси, ястия с кайма и сирена.

Повече за Medi Valley Winery
Facebook Medi Valley Winery

5.0/5.0 Article rating
2 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ