Jarava Winery
Lozenitsa Estate

Ефекта „стягащо вино“

Ефекта „стягащо вино“

Адстрингентното вино (което има стипчивост) е това, което по време на дегустацията, във фазата на вкуса, оставя тактилно усещане за сухота и грапавост по небцето. За начинаещите любители обикновено е нехарактерно, те не са свикнали с това усещане за грапавост и стипчивост в устата.

Стипчивостта?

Адстрингентното е това вино, в което неговите танини взаимодействат с протеините на слюнката в устата. Тези протеини действат в устата като смазващо вещество и се сблъскват с полифенолите във виното по време на дегустацията му. Преминаването им през устата води до загубата на тази функционалност на смазването, което създава усещане за сухи участъци на небцето.

Танините във виното са причина за това усещане за сухота, горчивина и грапавост, което се появява главно по венците или върху езика.

Това усещане обикновено се свързва с червените вина. Има бели вина които може да дадат същото усещане за сухота при дегустацията им, това се дължи на киселинността или по скоро прекомерната киселинност на дадено вино, усещането обаче е малко по различно.

Вярваме, че стипчивостта е качество на червените вина, но в случай на бяло такова, най-вероятно виното е отлежавало в бъчви, такъв вид стягане може да се появи от дървесината на бъчвата.

Източник: sobrelias.com

No Article rating
0 Reviews
Тази материал беше ли полезен? Моля, направете своята оценка, за да ни дадете ценна информация за нашите подобрения.
  1. ЕКСТРА
  2. СУПЕР
  3. ДОБЪР
  4. СТАВА
  5. ЛОШ

Подобни статии